IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NJEMAČKA: Ekstremno niske temperature, smrzlo se više od 20 nesretnika i… (foto i video)

Posebno hladnu zimu pogoršale su ograničenja zaključavanja zbog koja su uzrokovala pandemiom koronavirusa…

NINBERG: Svijet, Crna Hronika, vijesti, subota, 13.02… 00.06… NJEMAČKA: Ekstremno niske temperature, smrzlo se više od 20 nesretnika i… (foto i video)

Najmanje 20 beskućnika u Njemačkoj umrlo je ove zime i to usred posebno niskih temperatura i jakih snježnih padavina, izvijestila je danas a u petak dobrotvorna organizacija za beskućnike BAG Wohnungslosenhilfe.

Brojevi su se nastavili penjati jer su mnogi dijelovi širom zemlje imali dvocifrene negativne temperature. Broj smrtnih slučajeva bio je a to je najveći zabilježen od zime 1996. – 1997. kada je umrlo 25 beskućnika, prenosi Deutsche Welle.

Upraviteljica dobrotvorne organizacije i to iz Wohnungslosenhilfe, Werena Rosenke, rekla je da su se “smrzli na otvorenom, ispod mostova, onda i na klupama u parkovima, na vratima, pod ceradom, u šatorima kao i drugim improvizovanim skloništima”.

Rosenke je objasnila da su posebno hladnu zimu pogoršale ograničenja zaključavanja zbog pandemije koronavirusa.

Foto: EPA-EFEFoto: EPA-EFE

“Mnoge usluge koje nude nezavisne organizacije morale su biti ograničene kako bi se provele potrebne mjere zaštite od infekcija”, rekla je Rosenke.

Čitaj još:   KAŽU I BOLESTAN BI SE RAZBOLIO: Za vikend oblačno s kišom, pljuskovima i grmljavinom, vrijeme koje se očekuje i u narednih nekoliko dana... (foto)

Mnogi beskućnici, od kojih su neki posebno ranjivi na infekcije korona virusom, izbjegavaju skloništa za beskućnike iz straha da se ne zaraze koronavirusom. “Ti se ljudi izlažu opasnostima od hladnoće i to je i na otvorenom”, objasnila je Rosenke.

Iako su neki gradovi otvorili hotele i hostele kao alternativna skloništa, nisu svi “stvorili dovoljan dodatni smještaj”, dodaje Rosenke.

Wolfgang Strengmann-Kuhn, glasnogovornik stranke Zeleni, rekao je da očekuju da će vlada sastaviti nacionalni akcioni plan.

“Moramo raditi zajedno sa saveznim državama i općinama na strategiji za uklanjanje beskućništva”, rekao je Strengmann-Kuhn.

Foto: EPA-EFEFoto: EPA-EFE

Policijska patrola u Nirnbergu otkrila je u petak ujutro 20-godišnju beskućnicu s novorođenom bebom koja je spavala na otvorenom na temperaturama od minus 15 stepeni Celzijusa.

Žena je rodila na vrhu ventilacijske rešetke ispred stanice podzemne željeznice u bavarskom gradu u ranim jutarnjim satima.

Pronađena je sa svojom bebom i pratiocem zgrčenim u vreći za spavanje kako bi se pokušala ugrijati. Vlasti su je prevezle u bolnicu na liječenje i držanje pod nadzorom.

Izvor agencije Deutsche Welle

PRONAĐENO 10 KG DROGE: Državljani BiH uhapšeni u Njemačkoj… (foto)

Policija je nakon rutinske kontrole uhvatila trojicu državljana BiH koji Read more