IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MOSKVA OSTALA BEZ KECA U RUKAVU: Bajden ima moć da vrši pritisak na Putina… (foto i video)

Bajdenova administracija produžila je za pet godina ugovor o kontroli naoružanja sa Rusijom…

VAŠINGTON: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, srijeda,17.02.…11.32… MOSKVA OSTALA BEZ KECA U RUKAVU: Bajden ima moć da vrši pritisak na Putina… (foto i video)

Američki predsjednik Džo Bajden i Demokratska stranka poslednje četiri godine upozoravali su da je bivši predsjednik Donald Trampa bio i suviše popustljiv prema Rusiji. Međutim, time je SAD zapravo zadržala svojevrsnu prednost nad Rusijom.

Trampova strategija bila je pritiskanje Rusa da zamrznu razvoj nuklearnih bojevih glava za oružane sisteme koji nisu obuhvaćeni ugovorom, poput artiljerijskih granata i projektila kratkog dometa. Mana novog sporazuma je, kako piše “Blumberg”, to što on pokriva gotovo cio i taj američki sistem odvraćanja, ali “manje od pola ruskog”. Prednost petogodišnjeg produženja je to što ruska strana u tom periodu neće moći da traži ustupke od istih tih američkih pregovarača.

U kontekstu šire američke politike prema Rusiji to ima smisla. Da su pregovori duže trajali, Rusiji bi to omogućilo kontrolu nad drugim aspektima odnosa sa Amerikom.

Čitaj još:   Danas je Dan muškaraca, ali i Međunarodni dan WC- a...

Na primer, ukoliko bi Vašington vršio pritisan po pitanji političkih zatvorenika ili Ukrajine, Moskva bi uvijek mogla da zaprijeti i od udaljavanja od Novog START-a, iako je u interesu obadvije države da međusobno ograniče nuklearni arsenal.

Bajden je početkom mjeseca jasno stavio do znanja da se ne nada nekoj pretjeranoj saradnji sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

– Jasno sam rekao predsjedniku Vladimiru Putinu, na način koji se eto veoma razlikuje od mog prethodnika, da su dani našeg zatvaranja tih očiju pred ruskim agresivnim akcijama, mješanja u te i u naše izbore, sajber napada i trovanja građana, gotovi – rekao je u obraćanju Stejt departmentu...

izvor agencije AP

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more