IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

IZMIR: Erdogan, sa MMF- om smo završili, devizne rezerve Turske iznose 95 milijardi dolara… (foto)

Erdogan je govorio na kongresu Stranke pravde i razvoja AK Partije i to u zapadnom turskom gradu Izmiru, a tom prilikom je iznio kritike na račun predstavnika opozicione Republikanske narodne stranke (CHP)…

ISTANBUL: Svijet, Ekonomija, vijesti, ponedeljak, 22.02.2021…16.45… IZMIR: Erdogan, sa MMF- om smo završili, devizne rezerve Turske iznose 95 milijardi dolara… (foto)

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je u ponedjeljak kako Centralna banka Turske posjeduje devizne rezerve u iznosu od 95 milijardi dolara, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je govorio na kongresu Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u zapadnom turskom gradu Izmiru, a tom prilikom je iznio kritike na račun predstavnika opozicione Republikanske narodne stranke (CHP).

Reagovao je na izjave čelnika te partije u kontekstu da se Turska treba zadužiti u Međunarodnom monetarnom fondu (MMF).

Turski predsjednik je podsjetio kako su preuzimanjem vlasti preuzeli i dug Turske prema MMF-u koji je tada iznosio 23,5 milijardi dolara, te kako su u maju 2013. godine taj dug nulirali.

Čitaj još:   EDI RAMA, GAĐAN JAJIMA u skupštini za govornicom...

“Mi više nemamo duga prema MMF-u. Govore nam ‘idite i zadužite se kod MMF-a’. Ali, to pokazuje njihov karakter. Oni govore kako su rezerve Centralne banke Turske na nuli. Čak su išli i dalje, tvrdeći da su ispod nule”, kazao je Erdogan, te dodao:

“Našim dolaskom Centralna banka imala je 27,5 milijardi dolara deviznih rezervi, a trenutno one iznose 95 milijardi dolara.”

Kazao je također kako je u vremenu dok je obnašao funkciju premijera ta cifra iznosila rekordnih 132 milijarde dolara. Prema njegovim riječima, to znači da one ponovo mogu biti i 132, ali isto tako i 200 milijardi dolara.

Izvor agencije aa

Živković: Opasni planovi naših oslobodilaca… (foto)

Miodrag Živković, jedan od osnivača GI 21.maj i bivši predsjednik Read more