IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

EU UVODI COVID “zeleni pasoš”: Za vakcinisane i oporavljene od korone… (foto i video)

Na vanrednom samitu EU-a, održanom putem videokonferencije, u fokusu je bilo pitanje kako ubrzati vakcinaciju i kako se vratiti u normalan život, a šefovi država i vlada složili su se da uvedu tzv. Covid- pasoše…

BRISEL: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, subota, 27.02.2021…09.50… EU UVODI COVID “zeleni pasoš”: Za vakcinisane i oporavljene od korone… (foto i video)

Kampanja vakcinisanja u Europskoj uniji protiv koronavirusa trebala bi se ubrzati. U saradnji s glavnim proizvođačima vakcina, trebalo bi proširiti proizvodne kapacitete. Europska unija želi, također, finansijski podržati razvoj vakcine koja bi bila djelotvorna protiv mutiranih virusa i što brže odobriti njihovu upotrebu. “To za nas ima najveći prioritet”, rekao je predsjednik Vijeća EU-a Charles Michel, prenosi DW.

“Moramo poboljšati pristup proizvodnji vakcina”, rekao je belgijski premijer Alexander de Croo. “Brži pristup većem broju vakcina je presudan za zaštitu ljudi i povratak u normalan život.”

U sedam zemalja EU-a broj zaraženih ponovo raste, uprkos raznim mjerama lockdowna, rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. U 20 drugih članica EU-a taj broj opada ili stagnira. S obzirom na visoko zarazne mutacije virusa, kancelarka Angela Merkel govorila je o “trećem valu korone u kojem se već nalazimo”.

Europska unija podržava izgradnju nove tvornice vakcina u Marburgu, u kojoj će se proizvoditi oko milijardu doza godišnje. Borbu protiv pandemije Evropska komisija u budućnosti želi voditi uz pomoć nove institucije za “hitne zdravstvene slučajeve” pod nazivom Hera. Države članice su se složile da pojačaju sekvenciranje i potragu za novim varijantama virusa kako bi brže pronašle potencijalno opasne mutante.

Paralelno s konferencijom šefova država i vlada 27 članica EU-a pred Evropskim parlamentom u Bruxellesu su saslušavani šefovi šest najvećih proizvođača vakcina u Evropskoj uniji.

Čitaj još:   Uragan Dorijam, ide na Bahame, prerastao je u kategoriju 5, Floridi prijeti katastrofa... (foto i video)

Obećali su da će učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi brzo isporučili obećane doze vakcina. Pored toga, oni žele u potpunosti sarađivati u razvoju vakcina prilagođenih novim, mutiranim varijantama virusa. To je rekao izvršni direktor kompanije “AstraZeneca” Pascal Soirot, kojeg je EU žestoko kritizirao zbog njegovog načina poslovanja.

Zdravstveni Covid- pasoši u “doglednoj budućnosti”

Načelno su šefovi vlada EU-a odlučili da se izradi jedinstveni zdravstveni pasoš, odnosno propusnica, koja bi vakcionisanim ljudima omogućila određene slobode, kao što su putovanja ili sudjelovanje na konferencijama i kulturnim događajima. “Politička odluka” o tome šta se tačno može učiniti s potvrdom o vakcinaciji još nije donesena, rekla je kancelarka Angela Merkel na svojoj konferenciji za novinare u Berlinu.

“Ja nisam programer”, odgovorila je Merkel na pitanje DW-a bi li takav elektronski certifikat ili Covid-pasoš o vakcinisanju trebao biti dostupna prije ljetnog odmora. “Ali, sigurno će biti dostupan u doglednoj budućnosti”, dodala je kancelarka. Pri tome će samo izrada nacionalnih Covid-pasoša, koji bi potom trebali biti spojeni u zajednički EU – zdravstveni pasoš, trajati tri mjeseca.

Komadić slobode

Za zdravstveni pasoš se zauzeo, pored svojih kolega iz Grčke, Kipra i Španije, i austrijski kancelar Sebastian Kurz. Uoči konferencije, Kurz je rekao da bi “zeleni pasoš” bio prikladan za ljude koji su vakcinisani ili su se oporavili od korone, kao i da bi omogućio “komadić slobode”, ali i “uređen evropski put ka normalnosti”.

I prekogranični promet unutar EU-a mogao bi se odvijati neometano. Međutim, testovi na Covid bi se mogli zahtijevati prilikom ulaska u neku od članica EU-a. Načelno je državama članicama prepušteno da odluče kako u budućnosti žele koristiti zdravstvene pasoše u kojima su potvrde o vakcinisanju. “Covid-pasoš je politički neutralan”, rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Čitaj još:   NEZAPAMĆEN SLUČAJ: ŽENA OSTAVILA KORPU SA BEBOM U TAKSIJU I NESTALA...

Naravno, Covid-pasoš izdavao bi se samo evropskim državljanima koji su primili vakcinu sa certifikatom evropske Agencije za lijekova EMA. Kao što je poznato, vaksine iz Rusije i Kine još nisu dobile ni certifikat EMA.

izvor ibalkan.net / agencije

NAJPROVOKATIVNIJA HALJINA S*KSI VODITELJKE: Olja pokazalala… (foto i video)

Olja pokazalala brutalan dekolte, a dole SVE PROVIDNO... BEOGRAD: Regija, Read more

PRVI RAMAZANSKI POST

Sigurno se svi sjećate prvog posta, ja ga nisam zaboravio Read more

Dnevni horoskop za 14. april 2021. godine

Ovan napreduje, Biku zavide, nesuglasice pred Blizancima, Rak mašta, Lav Read more

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović:”Nova vlast ugrozila karakter CG”… (foto)

Milo Đukanović ocijenio da politika nove vlasti udarila temeljne vrijednosti Read more