IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

POVRATAK U POLITIČKU ARENU: Haris Silajdžić osniva novu stranku… (foto)

Očekivalo se da će HARIS Silajdžić ponovo preuzeti Stranku za BiH, koju je osnovao 1996. godine, to se neće desiti, ide novim putem…

SARAJEVO: BiH, vijesti, subota, 27.02.2021…08.50… POVRATAK U POLITIČKU ARENU: Haris Silajdžić osniva novu stranku… (foto)

Samo neki od rijetkim printanih medija su objavili vijest o povratku Harisa Silajdžića u političku arenu, a u međuvremo smo doznali i to na koji način da se eto nekadašnji premijer i osnivač Stranke za BiH namjerava ponovo aktivirati nakon skoro sedam godina duge pauze.

Mada su mnogi očekivali da će Silajdžić ponovo preuzeti Stranku za BiH, koju je osnovao 1996. godine, to se neće desiti. Prema pouzdanim informacijama “Slobodone Bosne”, Haris Silajdžić uveliko priprema osnivanje nove stranke, koja neće imati nikakve organizacione veze sa Strankom za BiH, koju trenutno vodi Amer Jerlagić.

Imena Silajdžićevih najbližih saradnika na ovom projektu još nisu poznata, a navodno se radi o respektabilnoj ekipi mladih ekonomista, poduzetnika, pravnika…

Zanimljivo, Silajdžić se u politiku vratio i prije 14 godina, i to na projektu rušenja već dogovorenog “aprilskog paketa” ustavnih promjena, ali isto i kao platforma za njegov aktuelni povratak također je “aprilski paket”, koji je lider SDA Bakir Izetbegović naglo počeo hvaliti proteklih sedmica.

Čitaj još:   Njemački mediji: POBIJEDILA JE VUČIĆEVA FANTOMSKA DEMOKRATIJA, OTAC NACIJE, VOĐA I SPASİLAC...

Štaviše, Izetbegović je u nekoliko posljednjih istupa otvoreno kazao da će uz pomoć nove demokratske administracije SAD-a, na čelu s Bajdenom, biće to reafirmirati paket ustavnih promjena koje su 2006. god iz posve različitih razloga srušili čelnici dviju stranaka, Haris Silajdžić kao to da tadašnji lider Stranke za BiH te Božo Ljubić, tadašnji lider HDZ-a 1990.

“Aprilski paket ustavnih promjena neće proći! Ja ću se a to je sigurno lično angažovati da to zaustavim!”, kazao je i to nedavno Silajdžić u Centralnom dnevniku Senada Hadžifejzovića, čime je de facto najavio ponovni ulazak u političku arenu i borbu protiv Izetbegovića za poziciju “prvog u Bošnjaka”.

O povratku Silajdžića počelo se sve glasnije šaputati u decembru prošle godene, nakon predsjedničkih izbora u Americi, na kojima je pobjedu odnio njegov dugogodišnji poznanik, a neki kažu čak i prijatelj Džo Bajden.

Kao što je poznato, Biden je u međuvremenu ekipirao svoj novi kabinet, a na ključna mjesta rasporedio je veliki broj kadrova s kojima je Silajdžić dugo godina direktno sarađivao i s kojima je i do danas ostao u dobrim odnosima.

Bajdenova pobjeda nesumnjivo je osokolila Silajdžića da prekine političku penziju.

Čitaj još:   „PLAVI“ NADLJETELI RUDNIKE U KOSTOLCU

Izvor (SL. B.)

TEŠKA NESREĆA: Kamion udario u zaštitnu ogradu, ima mrtvih! (foto)

Nesreća se dogodila oko 11.40 časova, naveli su u MUP- Read more