IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Milo Đukanović, na Podgoričkom novinarskom forumu: Nikšić se osvaja da bi se osvojila Crna Gora… (foto i video)

MILO Đukanović, vjerujem da ćemo opet imati preko 40 odsto…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, petak, 05.03…00.09… Milo Đukanović, na Podgoričkom novinarskom forumu: Nikšić se osvaja da bi se osvojila Crna Gora… (foto)

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je odgovarao na pitanja novinara na Podgoričkom novinarskom forumu, upitan kako gleda na poziciju u kojoj se nalazi danas crnogorski narod, objašnjava da ovdje sukobljava proevropska politika, proevropske budućnosti Crne Gore nacionalizma i šovinizma.

“Nacionalizam i šovinizam naravno želi da formira velikodržavne tvorevine na ovom prostoru i logično je da je Crna Gora plijen jednog takvog projekta. Ideolozi i protagonisti, a neke sam označio i predstavljaju vrlo oficijelne strukture državnih politika pokušavaju da obesmisle potrebu postojanja Crne Gore. Sjetite se šta su sve uradili da Crna Gora na referendumu ne donese odluku o obnovi vlastite države. A nakon toga su se, rekao bih, samo primirili da je država obnovljena, ali da je treba obesmisliti.

Sjetite se, recimo, rasprava koje su vođene u crnogorskom parlamentu da li nam treba crnogorski jezik, bez obzira što smo veoma ubjedljivo dokazivali da, iz lingvistički gledano jednog jezika, srpskohrvatskog, u međuvremenu nastao srpski, hrvatski, bosanski, dakle da je logično da nastane crnogorski, i to upravo sa takvim imenom po imenu države, kao što nastao u prethodna tri slučaja…

Dakle i tada se govorilo o ugroženosti srpskog jezika i ugroženosti srpskog naroda u Crnoj Gori jer, nažalost, logika srpskog nacionalizma je da se gdje god nemaju monopol, oni su ugroženi. Samo pitanje ko će da nasjedne na tu zamjenu teza. Dakle logično je ne dozvoliti da se uspostavi monopol, a kada sprječavate da se uspostavi monopol, onda vi bivate optuženi da vodite diskriminatornu politiku”, kaže Đukanović.

Kako dodaje, koliko god svi protivnici građanske države Crne Gore, time i proevropske države Crne Gore, imaju problem ali i sa tim svim elementima građanskog u državi Crnoj Gori, oni prije svega je i problem sa crnogorskim identitetom, jer lako bi oni prešli preko toga šta će biti budućnost Bošnjaka, Muslimana, Albanaca, Hrvata u Crnoj Gori.

“Za nacionaliste je to lako rješivo pitanje. Ako ne želite da se pokorite novoj nacionalnoj državi, imate otvorena vrata i pridružite se državama svog etničkog porijekla. Ali ovdje je problem šta ćemo sa Crnogorcima. E dakle moramo dokazati da Crnogoraca nema. Da su Crnogorci izmišljeni narod, da su to komunističko-đilasovska kopilad, da je Crna Gora država koja je ponikla iz Brozovog Jajca i sve ostale bedastoće koje smo imali prilike da slušamo, čak i od najviših velikodostojnika Srpske pravoslavne crkve i od nekih kvazi istoričara i političara sa aktuelne političke i intelektualne scene Srbije. Dakle to je prva teza koju moramo registrovati. Crnogorski identitet je prije svega na udaru”, ističe Đukanović i dodaje:

“Drugo, registrujemo i to da mi sada već svjedočimo ozbiljnom kršenju Povelje o ljudskim pravima u samoj Crnoj Gori. Dakle vi imate jednu i to ozbiljnu grupaciju, dakle potencijalno to je najbrojnija grupacija u Crnoj Gori, kažem potencijalno, da Crnogorci predstavljaju oko 45% u ukupnoj strukturi stanovništva, nego ne mogu da vam kažem koliko je među njima vjernika, ali koliko god da ih je, a pretpostavljam da ih je veći broj, oni su uskraćeni za svoja vjerska prava. Oni ne mogu da svoja vjerska prava zadovoljavaju kao Crnogorci.

Oni moraju da pristanu na to da svoja vjerska prava zadovoljavaju u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, koja ih tretira kao Srbe. Mogu da pričaju šta god hoće, dakle svi imamo ta iskustva. Dakle nažalost Srpska pravoslavna crkva se zaista ponaša kao instrument ekspanzionističke politike Srbije prema regionu…

Ona konačno to ima i kao zadatak svoj. Dakle kada pogledamo Zakon je to i o Srpskoj pravoslavnoj crkvi, čini mi se da je član 12, on definiše upravo takvu ulogu Srpske pravoslavne crkve u regionu. Dakle, mi danas imamo taj problem,je temeljni problem s kojim će se morati neko ozbiljno pozabaviti. Naravno da se time ozbiljno bavi crnogorska politika, ali time će se morati pozabaviti imalo šira politička javnost od te”, kaže Đukanović.

Čitaj još:   Vic dana PLAVUŠA TRČI tražeci...

Kako dodaje, treći element u tom problemu su i greške samih Crnogoraca.

“Dakle ja mislim da mi iz raznih razloga još uvijek nemamo dovoljnu identifikaciju sa najvažnijim nacionalnim interesima naše države. Ili ajde da budem još precizniji. Dakle ta identifikacija se rekao bih do maksimuma ispoljila u onom vremenu kada smo bili emotivno ali i to pokrenuti sa idejom da obnovimo našu državu. Nakon toga, kao da smo pogrešno razumjeli da je posao završen i onda smo krenuli u razna frakcijska sukobljavanja na toj crnogorskoj i proevropskoj političkoj sceni, što je rekao bih, što su protivnici građanske i evropske Crne Gore u datom trenutku korisno upotrijebili.

Maločas smo govorili o tome kako je Rusija dobro iskoristila nejedinstvo na evroatlanskom prostoru. Pa zašto protivnici nezavisne Crne Gore susjedstva i njihovi mentori sa istoka ne bi, u svojim namjerama da ostvaruju svoje strateške interese u ovom regionu, iskoristili makar u jednoj malenoj Crnoj Gori, koja je gle čuda postala članica NATO-a, pa sada bi trebalo ili je navesti na to da napusti NATO, ili svojim hibridnim ratovanjem preko Crne Gore izazivati konfuziju koja će pojačati podozrenje NATO saveza prema Crnoj Gori, kao novoj članici.

Dakle mi se sa tim stvarima suočavamo. Ja mislim da, ako bih pokušao sad da odgovorim otkud taj deficit odgovornosti prema nacionalnim interesima , vjerovatno bi najtačnije kazali da je taj diskontinuitet u funkcionisanju države, ta gotovo cijelovjekovna praznina od 918. god, da kažem garnirana sa tranzicijom, sa rušenjem jednog tradicionalnog sistema vrijednosti, mukotrpnim uspostavljanjem novog, dovela do neke društvene konfuzije koju sada živimo”, objašnjava predsjednik crne Gore.

Ali, kako ističe, nema nam druge i da odbranimo ono je naš najsušastveniji nacionalni interes.

“Dakle, ne treba valjda nikome dokazivati da čovjek bez krova nad glavom je čovjek bez identiteta, bez budućnosti. Tako je i sa narodom. Dakle Crna Gora je napravila veliki podvig, savremena Crna Gora je posle vijeka pauze na demokratski način obnovila svoju državnu kuću, i što sam kazao upravila je svoj pravac ka ispravnom, ka evropskom sistemu vrijednosti. Napadnuti smo, ovo sada da kažem neke manje-više poznate faze političkog i bezbjednosnog ambijenta i života na našem prostoru.

Nema nam druge, moramo skupiti snage, moramo se konsolidovati, moramo se zaštititi. Ovih dana govorim veoma često sa ljudima u Nikšiću, povodom izbora, dokazujemo ovo što sam vam kazao ovdje. Dakle, ako neko izvan Crne Gore vodi bitku za Nikšić, dakle želi da osvoji Nikšić, nije mu Nikšić toliko važan, želi da preko Nikšića pokaže da osvaja Crnu Goru. Hoćemo li to da dozvolimo bilo kome?

Nećemo. To je i odgovor na sve ove koji pokušavaju da mi pregovaraju da li sam u razgovoru za Fejs TV najavio neke pobune. Nijesam najavio, samo sam želio da jasno kažem – izbori su izbori. Na izborima se mijenja vlast. Na izborima 30. avgusta naši protivnici su imali nešto glasova više, čestitali smo. Izvolite sada, preuzmite odgovornost i vodite Crnu Goru, ali ako ste vaš uspjeh na izborima protumačili kao pravo da uništite ili prodate i izdate Crnu Goru, pa onda to više nije političko pitanje. Onda ćemo to braniti onako kako se Crna Gora uvijek branila tokom svoje hiljadugodišnje istorije. To mora biti jasno svakome ko je pogrešno protumačio rezultate izbora od 30.avgusta“, kaže Đukanović.

Novinar Senad Pećanin je pitao predsjednika kako objasniti javnosti u regionu zašto su sad odjednom izbori u Nikšiću, tako važni Beogradu, te kako i zašto su važni Đukanoviću, odnosno DPS-u, te da li su tačne informacije da, prema posljednjim istraživanjima opredjeljenja glasača u Nikšiću DPS ima razloga za optimizam?

“Mislim da je ipak korisnije da kažemo zašto su važni za ove koji osvajaju Nikšić. Dakle, tu gotovo da više nema nikakvog mjesta ni nepoznanicama, još manje misteriji. Oni koji su pogrešno protumačili rezultate izbora 30. avgusta, dakle i poziv za rušenje države Crne Gore, za njeno prisajedinjenje, misle da sada treba potvrditi tu pobjedu u Nikšiću. I da treba onemogućiti revitalizaciju politike Demokratske partije socijalista jer negdje, dopadalo se to nekome ili ne, pravilno čitaju- Demokratska partija socijalista poslednja i najsnažnija linija odbrane crnogorske države.

Čitaj još:   PODGORICA Tri neradna dana povodom Kurbanskog bajrama u Crnoj Gori...

Mi to radimo kroz jedan front građanske politike, ali u tom frontu, do juče, 40 % ukupne podrške birača u Crnoj Gori, ne samo i našem dijelu političke scene, činila je Demokratska partija socijalista. Na tim izborima 35 %. Vjerujem da će uskoro izbori u Nikšiću pokazati da ćemo opet imati preko 40 odsto. Tako da oni su u pravu kada prepoznaju u Demokratskoj partiji socijalista opasnost i opasnost od njene revitalizacije za ostvarivanje njihovih ekspanzionističkih ciljeva i oni zbog toga, dakle, sada žele da onu pobjedu sa parlamentarnih izbora još jednom ovjere u Nikšiću. Nakon toga, kao što su sami kazali, stiže popis od izuzetnog nacionalnog interesa za državu Srbiju, popis gdje se želi povesti kampanja da bi se ljudima objasnilo da nijesu to što jesu, nego da su zapravo Srbi.

I da bi se dokazalo da je Crna Gora srpska država i prirodan dio Srpskog sveta i time se postiže cilj onih koji su pod novom sintagmom Srpskog sveta zapravo nevješto pokušali da prikriju da je riječ o istoj velikosrpskoj politici”, kaže Đukanović.

On navodi da je to kristalno jasno, te da danas to više nikome ne treba objašnjavati.

“Zašto je za nas važan, iz razloga koji su potpuno na suprotnim pozicijama od ovih. Mi zaista ne prenaglašavamo značaj bilo kojih lokalnih izbora, kao što sam kazao, niti fatalistički doživljavamo to pokleknuti koje smo imali na parlamentarnim izborima. Naša borba za evropsku budućnost Crne Gore se nastavlja.

Mi snažno vjerujemo u svoje vrijednosti, apsolutno vjerujemo da će dobro uvijek pobijediti zlo, mi mislimo da se mi zalažemo za dobro građana Crne Gore, za dobro ove države, regiona, za dobro Evrope kojoj pripadamo. I zato smo ubijeđeni da će ovo pobijediti. Ne želimo samo predugo traje stradanje Crne Gore, pokušavamo i promijenimo dinamiku procesa. Da bismo promijenili tu dinamiku procesa, pobjeda u Nikšiću bila bi veoma blagotvorna. Dakle, suprotno očekivanjima svih protivnika naše politike i svih ljudi koji nemaju prijateljski odnos prema Crnoj Gori, suprotno njihovim očekivanjima da sada nastaviti dalje ruiniranje i našeg rejtinga i rejtinga proevropske ideje u Crnoj Gori, mi ćemo, ja sam u to ubijeđen, u Nikšiću pokazati da nema ništa od toga“, uvjeren je Đukanović.

On je dodao da se rade brojna istraživanja koja pokazuju da DPS ima rast rejtinga u Nikšiću.

“I da je zapravo sada borba da taj rast bude dovoljno dobar da bi nas doveo i do željenog cilja. Dakle nema nikakve sumnje, mi imamo rast, sad pokušavamo da preostalih 12, 13 dana koliko imamo iskoristimo za dodatni rast i da ostvarimo cilj koji smo postavili”, zaključio je to i Milo Đukanović.

Izvor Antena M

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more