IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

CETINJE: Studenti i profesori Fakulteta za crnogorski jezik protestovali i pokušali da uđu u Ministarstvo kulture… (foto)

“Nećemo dozvoliti da Vlada premijera koji se javno šepuri da je na referendumu glasao protiv svoje države ugasi FCJK” naveo je profesor…

CETINJE: Crna Gora, vijesti, ponedeljak, 08.03.2021…12: 59… CETINJE: Studenti i profesori Fakulteta za crnogorski jezik protestovali i pokušali da uđu u Ministarstvo kulture… (foto)

Studenti i profesori Fakulteta za crnogorski jezik na Cetinju protestovali su danas ispred zgrade bivšeg Ministarstva kulture u tom gradu, jer ima taj resor ove godine nije uplatio mjesečne rate za funkcionisanje ustanove, čime je doveden u pitanje dalji opstanak i rad Fakulteta. Podršku im je dala i grupa građana Prijestonice.

Spoljni ekspert u Ministarsvu prosvjete, nauke, kulture i sporta Dragan Koprivica na kratko je izašao iz zgrade ministarstva i okupljenima slao poljupce, što je izazvalo burne reakcije i negodovanje okupljenih. 

Dio okupljenih građana je nakon toga pokušao da uđe u zgradu bivšeg ministarstva kulture.

Prof. dr Adnan Čirgić, dekan Fakulteta za crnogorski jezik i književnost kazao je da su ponosni što su javna visokošolska ustanova koja funkcioniše izvan UCG.

“Da nije tako ne bismo imali autonomiju, koju nam ova tuđinska vlada preko svoje ministarke želi ukinuti. Utopili bismo se u ćutnji UCG čija je autonomija zgažena postavljanjem partijskoh kadra na njegovo čelo”, naveo je Čirgić.

Kazao je i da su danas više nego ikada ponosni što su se izborili da sjedište Fakulteta bude na Cetinju.

Čitaj još:   HAPŠENJE, TREBALI DA PREPRODAJU, 6.000 zaštitinih maski za lice ... (foto)

“Slobodarskoj institucije je jedino mjesto u cetinjskom gnijezdu slobode”, kazao je Čirgić i ponovio da neće dozvoliti gašenje Fakulteta.

“Nećemo dozvoliti da Vlada premijera koji se javno šepuri da je na referendumu glasao protiv svoje države ugasi FCJK”, naveo je Čirgić.

Istoričar s FCJK Boban Batrićević poručio je da je Cetinje danas raskošni sibol i vječni oganj crnogorske slobode.

“Koji poručuje neprijateljima da ona nije pokorena i da je neće nikada pokoriti”, poručio je Batrićević.

Kako je naveo Crna Gora danas živi nametnutu farsu, nedosanjanog sna u kojem nema mjesta za Crnogorce.

“Tu farsu danas sprovode oni koji su palili sveti crnogorski barjak, poništavali postojanje crnogorske nacije, crkve i jezika, koji prijete opstanku manjinskih naroda u Crnoj Gori”, naveo je Batrićević.

“Promoteri anitcrnogorske ideologije osokoljeni podrškom iz komšiluka i zamotani u tuđa državna znamenja, sada žele udariti na rad FCJK, koji nije pristao na kolaboraciju sa neprijateljima građanske Crne Gore”, kazao je Batrićević.

Studenti nose transparente sa napisima “Što ste na nas digli Rajku”, “Dritane sloboda misli se ne može uhapsiti”, “Ministarstvo prosvjete, kulture, nauke, sporta i etničkog čišćenja”, “Pucajte, mi i dalje držimo čas”, “Ne može se i uz gusle i uz diple”, “Živjela Latinka Perović”…

Fakultet za crnogorski jezik i književnost ranije je saopštio da već oko dva i po mjeseca od resornoga ministarstva nijesu dobili ni jedan euro pripadajućih mjesečnih rata za funkcionisanje ustanove, čime je doveden u pitanje dalji opstanak i rad te visokoškolske ustanove.

Podsjetimo spoljni ekspert za kulturu u resornom ministarstvu Dragan Koprivica poručio je na TVCG, da Fakultet za crnogorski jezik i književnost na Cetinju nastaviti da radi, te da nije namjera Vlade Crne Gore da ugasi taj fakultet.

Čitaj još:   NUDIMO LIJEK ZA NESANICU Probajte ovaj sok, spavaćete ko beba, bićete puni energije

izvor rtcg.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more