IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

UTICAJ NA TREBINAMA PAŽLJIIVO GRADIO: Kako je Velja NEVOLJA regrutovao svoje”vojnike”… (foto)

KLINCI MU SE DIVILI I OD NJEGA STRAHOVALI, PA POČELI DA MU SE PRIKLANJAJU!!!

BEOGRAD: Srbija, Crna Hronika, vijesti, subota, 13.03.…00: 57… UTICAJ NA TREBINAMA PAŽLJIIVO GRADIO: Kako je Velja NEVOLJA regrutovao svoje”vojnike”… (foto)

Veljko Belivuk (36) VELJA NEVOLJA je prvo slabijim navijačima nudio svoju zaštitu na tribini, potom, kako je njegova uloga u Humskoj, ali i u podzemlju Beograda bila sve veća, svoje “vojnike” regrutovao je nudeći im moć, novac i ulogu u klanu ako stanu uz njega.

Velja Nevolja je svoj kriminalni uspon započeo 2016. godine nakon ubistva vođe partizanove navijačke grupe “Janjičari” Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi, međutim i dok je Mutavi bio živ Belivuk je bio jedan od njemu najbližih ljudi i već tada je gradio uticaj među navijačima. O tome je na policijskom saslušanju svedočio i bivši potpredsJednik FK Partizan Vladimir Vuletić.

On je rekao da je Velja Nevolja u to vrijeme on je bio “treći čovjek ispod Stankovića” i da je nakon njegove smrti postao glavni da je bio u Upravnom odboru kluba. U intervjuu koji je tada dao za “Njuzvik” Belivuk je ispričao da je na tribinu došao kao “zaštita tadašnjih Alkatraza”.

Na južnoj tribini bio neki sukob koji nisu mogli da reše, tadašnji “Alkatrazi”. Mi smo tu došli kao njihova zaštita. Međutim, s vremenom klupko počinje da se odmotava i mi shvatimo da uopšte nije ispravno to što rade.

Tada odlučujemo da uzmemo stvar u svoje ruke. Ušli smo u otvoren sukob s tim nebitnim Vavićem, koji je prethodno ovde predstavljao strah i trepet. Od njega navijači nisu smijeli ništa,maltretirali ljude na tribini, igrače privatno, otimali im pare i tako dalje.

Određeni fudbaleri su voljeli da izađu na splav, da se slikaju s tim Vavićem, da se voze blindiranim kolima…

Zašto?

Promašili su profesiju. To je kao kada taksista umisli da je kriminalac. To je taj problem. Pojedini fudbaleri su se družili s takvima, pa kada je došao dan za naplatu, onda su se poplašili i došli nama da se žale. I mi smo rešili da postavimo stvari na svoje mjesto. Jer neću ja da dolazim i da branim te neke takve za dnevnicu, a oni da muzu sve živo odakle mogu. I s vremenom, spontano, dođe do toga da se cio taj jug okrene prema nama i prihvati nas kao vođe- ispričao je Belivuk 2016. godine.

On je u ovom intevjuu rekao i da se nikada nije deklarisao kao navijač “koji bi otišao na kraj svijeta zbog Partizana”, kao da je smetalo što se navijačima naplaćuje da idu na utakmice u inostranstvo, da su “primorani” da unesu po 50 baklji na stadion. Nevolja je tada otkrio da su se on i Sale Mutavi u tom periodu intenzivno družili i da su “odlučili da riješe taj problem”.

Čitaj još:   TRAGEDIJA: NAŠ POZNATI PJEVAČ ISJEKAO VENE...

Onda smo porazgovarali sa tadašnjim vođama navijača, objasnili im da je njihovo vrijeme prošlo, da su završili karijeru, da su dosta draili ljude i da od sada puste da se to radi kako treba.

Nakon toga Stanković i Belivuk su preuzeli tribinu i tako je bilo do ubistva Mutavog. Nakon toga je Nevolja preuzeo tu ulogu u potpunosti.

Uticaj Velje Nevolje na tribini je počeo da raste, mladi navijači su mu se divili i od njega strahovali. Belivuk i tada zaduženje vođe navijača doživljavao kao unosan posao. I ranije, a i tada Belivuk je još radio kao obezbjeđenje beogradskih klubova, onda manje i slabije navijačke grupe počele su da mu se obraćaju za pomoć i da od “Janjičara” traže zaštitu. Kako je on ispričao, tada je dobio djete i posao obezbeđivanja određenih navijača ili grupa mu “činilo kao odlična ideja” da zaradi novac. Zbog nasilja je u tom periodu bio mnogo pita privođen. Kako je sam istakao “ima kratak fitilj”.

Baš kratak- dodao je.

Belivuk je svoj uticaj na tribini pažljivo gradio. Klincima je nudio zaštitu, govorio da niko ne sme da ih dira, da ga zovu ako im nešto treba. Jedan po jedan počeli su da mu se priklanjaju.

Apetiti Velje Nevolje tada su porasli. Od momka koji “nije imao ni za hljeb” počeo je da zarađuje sve više. Svoj navijački uticaj iskoristio je i za preuzimanje obezbeđenja svih većih beogradskih klubova. Njegovi navijači polako su počeli da se nalaze na vratima restorana i klubova na najboljim lokacijama, s ove pozicije lako su mogli da distribuiraju drogu u objekte, ali i da pokazuju svoju moć. Navijači koji su radili ovaj posao dobro su zarađivali. I upravo to je bila sledeća stavka kojom je Belivuk “vrbovao” nove članove ekipe.

Ubrzo je na spisak aktivnosti ove grupe dospjelo i reketiranje. Belivuk je i to želio da drži obezbjeđenje na svim unosnim lokacijama. One gazde koje to nisu dozvoljavale ubrzo bi se našle u problemu- reketiranje, demoliranje pa lokala, prebijanje i slično…

Čitaj još:   LONDON: Počela klinička ispitivanja potencijalne vakcine protiv COVID- 19... (foto + video)

Jedan takav slučaj dogodio se u klubu “Komitet” u Beton Hali. Gazde su imale svoje obezbjeđenje, ali Nevolji je to smetalo. Na noć otvaranja petnaestak pripadnika Veljine grupe naoružano pištoljima i palicama je upalo u klub, demoliralo ga, tuklo obezbjeđenje, gazdu i nedužne goste. Isti scenario ponavljao se i na drugim lokacijama.

Ugostitelji su ubrzo počeli da popuštaju započinjali su saradnju s Belivukom radi “mira u kući”. Isplaćivali su mu veliki novac oko toga nije bilo rasprave.

izvor SD

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more