IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ROŽAJE: Dječaci ABAZ I RIFAT putuju za Tursku na LIJEČENJE- APEL ZA POMOĆ

Osmogodišnji Abaz i šestogodišnji Rifat Kardović otputovaće večeras u pratnji svojih roditelja u Tursku, kako bi se na jednoj od tamošnjih klinika utvrdio način njihovog daljeg liječenja. Prikupljanje novčanih sredstava za njihovo liječenje je u toku, a za taj proces biće potrebno oko 500. 000 eura.

Vijest o bolesti maloljetne braće iz Rožaja ujedinila je ljude u Crnoj Gori, regionu i dijaspori. 

Humanitarnoj akciji iz časa u čas pristupa veliki broj broj pojedinaca, javnih ličnosti, humanitarnih organizacija, institucija i drugih društvenih subjekata.

Na osnovu dosadašnjih pregleda, ljekari su utvrdili da su dječaci iz Rožaja oboljeli od teške i vrlo rijetke nasljedne bolesti koja zahtijeva transplataciju koštane srži. Bolest je kod starijeg dječaka nedavno otkrila njegova učiteljica tako što je primijetila da otežano crta i piše dok je njegova majka nešto kasnije shvatila da pokazuje blaže teškoće u kretanju i upotrebi pribora za jelo.

Čitaj još:   TEMPERATURE ZNAČAJNO PALE VRATILA SE ZIMA U HRVATSKU: Snijeg pao na Sljemenu, potpuno neobičan početak maja... (video)

Defektolog je ubrzo utvrdio oštećenje grube i fine motorike a a dalje pretrage vršili su neurolozi.

Nakon što se pojavila sumnja da je u pitanju nasljedna bolest pregledan je i mlađi dječak kod kojeg su takođe evidentirane slične promjene u organizmu ali, u početnoj fazi i bez vidnih znakova u ponašanju.

Porodica Kardović upućuje neizmjernu zahvalnost svim ljudima koji su uz njih u ovoj, kako su rekli, jako teškoj životnoj situaciji.

Broj računa za uplatu novčanih sredstava 540-32008721-05 Erste Banka
Kontakt telefon/viber +382 69 200 250

izvor: RTCG