IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SREBRENICA: Memorijalni centar Potočari poslao oštru poruku DRITANU Abazoviću, Leposaviću i Krivokapiću… (foto)

Poziv za članove Vlade Crne Gore posjete Memorijalni centar u Potočarima, da odaju počast ukopanim žrtvama u kompleksu Memorijalnog centra, gdje imaju direktni uvid u lične predmete i lične priče preživjelih svjedoka genocida…

SREBRENICA: Regija Crna, Hronika, vijesti, četvrtak 01.04.2021…17.44… SREBRENICA: Memorijalni centar Potočari poslao oštru poruku DRITANU Abazoviću, Leposaviću i Krivokapiću… (foto)

Upravni odbor Memorijalnog centra Srebrenica- Potočari Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. god pozvao je premijera  Crne Gore Zdravka Krivokapića, potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića i ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića da dođu u Srebrenicu i upoznaju se sa činjenicama o genocidu.

“Crna Gora je u posljednjih 25 godina učinila izuzetan napredak na putu suočavanja sa prošlošću, tranzicijske pravde te borbe protiv negiranja utvrđenih zločina genocida i zločina protiv čovječnosti. Posljednje izjave premijera Krivokapića, potpredsjednika vlade Abazovića i ministra Leposavića, kojima se genocid negira, relativizira ili se relativiziraju druge izjave o dovođenju u pitanje sudskih utvrđenih činjenica, predstavljaju udar na vladavinu prava i proces pomirenja u regiji”, naveli su iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Prije svega predlažu i pozivaju članove Vlade Crne Gore da posjete Memorijalni centar u Potočarima, da odaju počast ukopanim žrtvama u kompleksu Memorijalnog centra, gdje imaju direktni uvid u lične predmete i lične priče preživjelih svjedoka genocida.

“Konačno, neka onda posjete identifikacijski centar ICMP-a, te se suoče sa kostima onih koji su pronađeni u primarnim, sekundarnim i tercijarnim masovnim grobnicama. Presude sudova su posljednja tačka do koje pojedinac treba posegnuti da bi shvatio da je u Srebrenici počinjen genocid, tek ako mu to samom već nije jasno iz svjedočenja i dokaza o razmjerama ubijanja iz jula 1995. godine…

Čitaj još:   SREBRENICA: Bošnjaci s radošću dočekali Ramazanski bajram... (foto)

Memorijalni centar Srebrenica izražava spremnost da se i članovima Vlade Crne Gore stavi uvid nedavno objavljene stenograme Narodne skupštine RS- a koji su predstavljeni kroz isti projekat ‘Transkripti genocida’ kako bi se spoznale razmjere dehumanizacije i planiranja genocida nad Bošnjacima od strane vojnog i političkog režima tada samoproglašene Republike srpskog naroda u Bosni i Hercegovini”, poručili su iz MC Srebrenica.

Iz Memorijalnog centra Srebrenica pitali su aktere vladajuće većine, ukoliko neće vjerovati presudama Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju, kome će onda vjerovati?

“Ko je taj autoritet čiju biste riječ i odluku prihvatili? Sa takvim stavom nećete moći ući u Evropsku uniju, sa takvim stavom ćete izgubiti sve ono vrijedno što ste godinama gradili kao zemlja koja sa zločinima, genocidom i devedestim suočili…

Gospodina Abazovića napominjemo da poslije potvrde da u Srebrenici počinjen genocid nije pristojno reći ‘okrenimo se budućnosti, idemo dalje’, kao da žrtve genocida žele o tome diskutovati u javnosti i kao da svaki put pokretač vijesti o genocidu su upravo negatori genocida. Baš suprotno, ne mora se povesti niti jedna više diskusija političara o genocidu u Srebrenici, jer pregovora i razgovora o činjenicama nema. Na jednoj strani je civilizacija, na drugoj politike zla”, zaključuju iz Memorijalnog centra.

Kako navode iz Memorijalnog centra za negatore genocida nema pravnog lijeka koji će ih uvjeriti u činjenice.

Čitaj još:   SVE JE GORE: Dramatičan rast broja zaraženih koronom, najgore u Sarajevu ... (foto)

“Memorijalni centar Srebrenica zahvaljuje liderima međunarodne zajednice i zdravim dijelovima crnogorske javnosti na pravovremenoj reakciji i brizi za dostojanstvo žrtava te zaštitu činjenica o genocidu”

Izvor n1

SKANDAL: U BEOGRASKOJ COVID BOLNICI KNJIGE U KOJIMA SE NEGIRA GENOCID U SREBRENICI

Više organizacija za zaštitu ljudskih prava zatražilo je od Ministarstva Read more