IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Dan pobjede, Dan Evrope i Dan Zlatnih ljiljana: Položeno cvijeće kod Vječne vatre… (foto i video)

Jutros je u Sarajevu obilježen Dan pobjede nad fažizmom…

SARAJEVO: Regija, Zanimljivosti, vijesti, nedelja, 09.05… 12.08… Dan pobjede, Dan Evrope i Dan Zlatnih ljiljana: Položeno cvijeće kod Vječne vatre… (foto i video)

Mjesto okupljanja, svakog 9. maja, tradicionalno…

Članovi brojnih delegacija položili su jutros cvijeće na spomen-obilježje “Vječna vatra” u Sarajevu, na Dan pobjede nad fašizmom.

Fašizam smo mislili da je pobijeđen 1945. godine. Mi u BiH smo mislili da smo stavili tačku na tu priču, krajem 1995. početkom 1996. kada je zaključen Dejtonski mirovni sporazum ali onda se pokazuje da je on izuzetno žilav jer javlja se u raznim…

Povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom, Dana Evrope i Dana Zlatnih ljiljana, delegacije različitih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini položile su cvijeće i odala počast na spomen-obilježju “Vječna vatra” u Sarajevu.

Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, poručio je da smo mislili da je fašizam pobijeđen 1945. godine, ”međutim, mi u BiH smo mislili da smo stavili tačku na tu priču, krajem 1995. početkom 1996. kada je zaključen Dejtonski mirovni sporazum, ali onda se pokazuje da je on izuzetno žilav”.

“Ne može nešto što je toliko loše i zlo i koje je toliko nesreće nanijelo ovoj planeti, posebno Evropi pa i nama na ovim prostorima, biti nešto što je privlačno. Jer ako je to privlačno onda je cijeli svijet otišao dođavola…

Čitaj još:   POD NADZOROM LJEKARA: Nana Fata zbog problema sa plućima smještena u UKC Tuzla... (foto)

Dakle, fašizam smo mislili da je pobijeđen 1945. godine. Mi u BiH smo mislili da smo stavili tačku na tu priču, krajem 1995. početkom 1996. kada je zaključen Dejtonski mirovni sporazum ali onda se pokazuje da je izuzetno žilav jer javlja se u raznim oblicima, nekada je ekstreman, jasno vidljiv ljudima kao što je bilo u Drugom svjetskom ratu, kao što je bilo u agresiji na BiH, a nekad je zapakovan u pravo na političko mišljenje, ideje…“, istakao je Komšić, javlja Anadolu Agency (AA).

Smatra da se fašističke ideje u BiH mogu pobijediti samo demokratijom, pravnom državnom i transparentnošću.

Dotakao se i posjete kontroverznog austrijskog pisca Petera Handkea BiH.

“Negirati nešto što je očigledno, negirati istinu da su ljudi ubijani, prije svega zbog svoje religije i etničke pripadnosti, nije fašizma?! Naravno da je fašizam bez obzira o kome je riječ. Svako ko brani takvo nešto po meni je fašista, uključujući i Hankea. Može on biti Nobelovac na kvadrat ali on je u dubini svoje duše fašista”, dodao je Komšić.

Čitaj još:   OPET ZUKORLIĆ ISPAO IZ IGRE!!! Ljajić, Ugljanin i SNS u KOALICIJI...

izvor iBalkan.net / agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more