IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Dan pobjede, Dan Evrope i Dan Zlatnih ljiljana: Položeno cvijeće kod Vječne vatre… (foto i video)

Jutros je u Sarajevu obilježen Dan pobjede nad fažizmom…

SARAJEVO: Regija, Zanimljivosti, vijesti, nedelja, 09.05… 12.08… Dan pobjede, Dan Evrope i Dan Zlatnih ljiljana: Položeno cvijeće kod Vječne vatre… (foto i video)

Mjesto okupljanja, svakog 9. maja, tradicionalno…

Članovi brojnih delegacija položili su jutros cvijeće na spomen-obilježje “Vječna vatra” u Sarajevu, na Dan pobjede nad fašizmom.

Fašizam smo mislili da je pobijeđen 1945. godine. Mi u BiH smo mislili da smo stavili tačku na tu priču, krajem 1995. početkom 1996. kada je zaključen Dejtonski mirovni sporazum ali onda se pokazuje da je on izuzetno žilav jer javlja se u raznim…

Povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom, Dana Evrope i Dana Zlatnih ljiljana, delegacije različitih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini položile su cvijeće i odala počast na spomen-obilježju “Vječna vatra” u Sarajevu.

Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, poručio je da smo mislili da je fašizam pobijeđen 1945. godine, ”međutim, mi u BiH smo mislili da smo stavili tačku na tu priču, krajem 1995. početkom 1996. kada je zaključen Dejtonski mirovni sporazum, ali onda se pokazuje da je on izuzetno žilav”.

“Ne može nešto što je toliko loše i zlo i koje je toliko nesreće nanijelo ovoj planeti, posebno Evropi pa i nama na ovim prostorima, biti nešto što je privlačno. Jer ako je to privlačno onda je cijeli svijet otišao dođavola…

Čitaj još:   NEMA PRIJATNIH DOBRODOŠLICA: Nakon Cetinja, ”srdačan” doček za DRITANA i u Rožajama... (foto i video)

Dakle, fašizam smo mislili da je pobijeđen 1945. godine. Mi u BiH smo mislili da smo stavili tačku na tu priču, krajem 1995. početkom 1996. kada je zaključen Dejtonski mirovni sporazum ali onda se pokazuje da je izuzetno žilav jer javlja se u raznim oblicima, nekada je ekstreman, jasno vidljiv ljudima kao što je bilo u Drugom svjetskom ratu, kao što je bilo u agresiji na BiH, a nekad je zapakovan u pravo na političko mišljenje, ideje…“, istakao je Komšić, javlja Anadolu Agency (AA).

Smatra da se fašističke ideje u BiH mogu pobijediti samo demokratijom, pravnom državnom i transparentnošću.

Dotakao se i posjete kontroverznog austrijskog pisca Petera Handkea BiH.

“Negirati nešto što je očigledno, negirati istinu da su ljudi ubijani, prije svega zbog svoje religije i etničke pripadnosti, nije fašizma?! Naravno da je fašizam bez obzira o kome je riječ. Svako ko brani takvo nešto po meni je fašista, uključujući i Hankea. Može on biti Nobelovac na kvadrat ali on je u dubini svoje duše fašista”, dodao je Komšić.

Čitaj još:   METEOROLOG "NI SAM NE PAMTIM OVAKO NEŠTO": Upozorava na vremenske prilike u BiH... (foto)

izvor iBalkan.net / agencije

ANKARA: Turska obilježava nacionalni praznik”Zafer Bayram” Dan pobjede…

Turska slavi svoj Praznik Dan pobjede koji se obilježava povodom Read more

ANKARA Turska obilježava 30. august, Dan pobjede i Dan oružanih snaga…

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan položio je vijenac u Read more

PORFIRIJE se obratio DODIKU: TI SI PREDSJEDNIK NIČEGA…

Srpski patrijarh Porfirije ove sedmice je bio u posjeti Bosni Read more