BiH

Radovan Karadžić: Osuđeni ratni zločinac, kaznu će služiti u Velikoj Britaniji…

Odluka je donesena 11. maja ove godine, a na osnovu Ugovora koji su UN i Vlade Velike Britanije potpisale s Haškim tribunalom 11. marta 2004. godine…

HAG: Svijet, Crna Hronika, vijesti, srijeda, 12.05.2021…10.54…Radovan Karadžić: Osuđeni ratni zločinac, kaznu će služiti u Velikoj Britaniji…

Radovan Karadžić, osuđeni ratni zločinac, kaznu će služiti u Velikoj Britaniji, odlučio je Međunarodni mehanizam za krivične sudove.

Odluka je donesena 11. maja ove godine, a na osnovu Ugovora koji su UN i Vlade Velike Britanije potpisale s Haškim tribunalom 11. marta 2004. godine.

Do transfera, kaznu će služiti u zatvorskim prostorijama MMKS-a, piše N1.

Britansko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da je prihvatilo da Karadžić bude prebačen u zatvor u Velikoj Britaniji.

Predsjednik MMKS-a sudija Carmel Agius je u odluci naložio Uredu registrara da službeno zatraži od vlade Velike Britanije da provede kaznu Karadžiću, te da ga, ukoliko se prihvati zahtjev Mehanizma, obavijesti o tome.

Također je naloženo da se poduzmu sve potrebne mjere kako bi se što brže olakšalo Karadžićevo prebacivanje u Veliku Britaniju, do kog momenta će on ostati u pritvoru Mehanizma, piše Birn BiH.

Podsjetimo, Karadžić je 20. marta 2019. godine pravomoćno osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid i druge zločine počinjene u BiH između 1992. i 1995. godine.

Proglašen je krivim zaa genocid na području Srebrenice 1995. godine, progon i ubistva Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teroriziranje stanovništva Sarajeva granatiranjem i snajperskom vatrom i uzimanje pripadnika međunarodnih mirovnih snaga za taoce.

izvor N1

admin

Recent Posts

TAMARA Klikovac: Cilj DARIA Vraneša, da stavi Pljevlja pod suverenitet Srbije… (foto)

Povezivanje Republike Srbije s Jadranom, potezom Pljevlja- Nikšić- Boka i njegovim izuzimanjem, što jasno implicira…

1 sat ago

PRONAĐEN način da se produži pritvor Milivoju KATNIĆU i Zoranu LAZOVIĆU: Tužilaštvo proširilo istragu– zarade od prodaje rakije i placa Šoškić, vidi kao prihode od kriminala… (foto)

Specijalno državno tužilaštvo našlo je način da produži pritvor bivšem Glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću…

2 sata ago

NEVENA Kovačević: Formalizacija državne sramote… (foto)

Odlučio je MILOJKO Spajić da umjesto iole perspektivnog političara Vladu svojevoljno potčini sanjarima nikada dosanjane…

2 sata ago

RANKO Krivokapić i SEAD Turčalo: Crna Gora i BiH preživjele i veće izazove od ruskog uticaja… (foto, video)

Crna Gora i Bosna i Hercegovina (BIH) uspješno će savladati izazove koje postavlja Rusija, jer…

3 sata ago

ANDREJ Nikolaidis: Andrija RAJO Mandić i Milan PIPUN Knežević, tvrde da će zbog Spajićeve Rezolucije UN- a, uraditi ovo i ono. Neće oni ništa… (foto)

Vučićevi tabloidi pljuju po MILOJKU Spajiću. Time mu čine uslugu. Prvo: koga oni nisu vrijeđali,…

3 sata ago

“MAJ KAKAV SE NE PAMTI”- IZ LOŠEG U GORE: Dani će biti “šareni”- sunce, kiša, pljuskovi, vrijeme koje se očekuje do petka je… (foto, video)

Danas se planira djelomično vedro i nestabilno vrijeme sa kišom, lokalnim pljuskovima i slabom grmljavinom…

5 sati ago

This website uses cookies.