IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SARAJEVO: Održan LGBTI protest pod sloganom “Otpor sa margine”- nekoliko stotina učesnika… (foto i video)

 Protest je trajao sat i po, nakon čega su se učesnici počeli razilaziti…

SARAJEVO: BiH, Zanimljivosti, vijesti… subota, 14.08.2021… 15: 44…SARAJEVO: Održan LGBTI protest pod sloganom “Otpor sa margine”- nekoliko stotina učesnika… (foto i video)

U 12 sati u Sarajevu je počeo LGBTI protest, prepoznatljiv javnosti po nazivu Bh. povorka ponosa, pod sloganom “Otpor sa margine”. Protest je trajao sat i po, nakon čega su se učesnici počeli razilaziti. 

Procjene govore da je na protestu bilo prisutno oko 300 učesnika Povorke.

Među prisutnima su bili prisutni domaći, kao i strani zvaničnici.

Autor: Muhidin Živojević

Organizatorica Bh. povorke ponosa Lejla Huremović kazala je novinarima, između ostalog, da je “svaka treća osoba doživjela je neku vrstu nasilja”, uključujući diskriminaciju na poslu te na drugim mjestima u svakodnevnom životu.

U školama se može čuti od profesora da je homoseksualnost bolest. Dakle, sam obrazovni sistem nije apdejtovan. U društvu još postoje predrasude, i društvo nas ne može upoznati. Zbog toga postoji Povorka ponosa. Ne možemo biti vidljivi da pošaljemo poruku društvu da nasilje nije u redu i da ljubav uvijek pobijedi mržnju – kazala je Huremović.

Zbog povorke na ulicama glavnog grada Bosne i Hercegovine mnoštvo je policijskih snaga, a kako je ranije najavljeno ovogodišnju Povorku ponosa osigurava 1.000 policajaca.

Razlozi za pojačane mjere sigurnosti jer su nerijetko pripadnici LGBTI populacije, koje ovim događajem žele ukazati na svoj loš status, često žrtve nasilja.

Čitaj još:   TJELO, NIJE IZDRŽALO: Senida Hajdarpašić, poznatija kao Senidah, završila u hitnoj pomoći... (foto)

Povorka je krenula iz parka Safeta Isovića u 12 sati. Učesnici su nosili transparente kojima se poziva na osiguranje njihove ravnopravnosti, a planirano kretanje povorke je kroz ulicu Koševo, glavnu sarajevsku ulicu Maršala Tita, dok je krajnja tačka Trg BiH.

Organizatori kažu da je u proteklih godinu dana izrađen Akcioni plan za ravnopravnost LGBTI osoba za koji kažu da je važan dokument kojim su propisani niz strateških ciljeva koji bi trebali unaprijediti kvalitet života tih osoba u Bosni i Hercegovini.

– Danas izlazimo na ulice kako bismo poslali jasnu poruku društvu da nasilje nije način i da je vrijeme da se okrenemo drugim vrijednostima te da ljubav pobijedi mržnju – zaključila je Huremović.

Prva Bh. povorka ponosa u Sarajevu održana je pod sloganom “Ima izać” 8. septembra 2019. godine. Učestvovalo je više od 1.000 osoba i održana je bez incidenata.

Druga Bh. povorka ponosa održana 23. augusta 2020. godine u Sarajevu kada su aktivisti u automobilima, uz strogu zaštitu policije, prodefilirali sarajevskim ulicama mašući zastavama.

Prva povorka ponosa u svijetu organizirana je u New Yorku, 1970. godine 28. juna na godišnjicu i u čast Stonewallske pobune. Ovaj događaj je jedna od historijskih prekretnica u borbi za prava LGBTI osoba.

Povorka ponosa tako postaje jedan od najvidljivijih i najefektivnijih načina da se skrene pažnja na probleme, količinu diskriminacije i izazove s kojima se suočavaju identiteti u duginom spektru LGBTI skraćenice: lezbejke, gejevi, biseksualne, trans i interspolne osobe.

Čitaj još:   SARAJEVO: Održana konstitutivna sjednica Skupštine Kantona...

Prva povorka ponosa u Evropi organizirana je 29. aprila 1972. godine u Berlinu. Odmah naredne godine uslijedile su povorke ponosa u Londonu, Dublinu, Oslu, Helsinkiju i Amsterdamu. Sve ove povorke su značajno promijenile poziciju LGBTI osoba u društvu, pridonijele su vidljivosti i postavljanju političkih zahtjeva.

izvor Faktor / Fena.ba

SARAJEVO: Velika akcija i pretresi na 20 lokacija, naredba za hapšenje policajaca… (foto)

Akciju provode pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo po naredbi sarajevskog Kantonalnog Read more

SARAJEVO: Građane uznemirila jaka eksplozija, evo detalja…(foto)

Iz Operativnog centra Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo potvrdili su Read more