IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SJENICA: Klanjana DŽENAZA Edinu HAMIDOVIĆU… (foto galerija)

Na trgu u Sjenici klanjana je dženaza Edinu Hamidoviću, građanskom aktivisti, humanisti i novinaru koji je mučki ubijen na očigled svoje porodice. Nesvakidašan broj ljudi koji je prisustvovao ispraćaju Hamidovića na bolji svijet svjedočio je da istina nema alternativu, svjedočio je da zlo nikada ne može nadjačati dobro.

Glavni imam sjeničkog medžlisa Berin ef. Ljajić u svom obraćanju prisutnima je kazao da velikani nikada ne umiru. Oni žive u srcima i dovama drugih ljudi.

“On je naš velikan i naš prvak, zato i priliči da na ovom skupu u prvim redovima budu velikani i prvaci našeg naroda”, kazao je Berin ef. Ljajić.

Prisutnima se obratio akademik Muamer Zukorlić. Sjenica od danas ima najuzvišeniji bajrak, ističe akademik Zukorlić. To je bajrak šehida.

“Od danas Sjenica ima u svojim rukama bajrak koji se zove šehid – porodicu Edina Hamidovića. Sjenicu je Uzvišeni odabrao da ima svoga šehida. To je najveća čast kojom jedna skupina može biti počašćena. Ali to je jako teška čast, veliki teret i treba ponijeti taj bajrak. Danas i od danas Sjenica polaže taj ispit i pokazaće da li ga je dostojna…

Od danas ništa više neće biti isto. Njegovo sedmoro djece i supruga kao da su sami iz dženneta došli. U životu nisam vidio dostojanstvenije dijete od njegove sedmogodišnje Zehre. Kaže mi: “Obećala sam babu da ću biti ljekarka”. Njegov maloletni sin kaže:

“Moj babo je uspio!”. Oni su mi bili najjača ilustracija čistote naše borbe, jer on nije dao svoj život svađajući se oko međa, oko para. On je položio svoj život na Božijem putu ne dajući da mu najgora sorta ne da da misli i govori, ne dozvoljavajući da ga ponize. Zato je ovo dan kada će Sjenica odlučiti da li će nam ideal biti kao porodica Edina Hamidovića…

Čitaj još:   NEZAPAMĆENA MEĆAVA NA PEŠTERU: Palo i do pola metra snijega, djeca nisu mogla do škole!!!

Cijeli je svoj život proveo hraneći jetime, ne sanjajući da će postati šehid, a njegova djeca jetimi. Znajte, jedino je on danas uspio. Zato, braćo, budite ponosni, jer ovim šehadetom je postalo kristalno jasno i ne može više nikom ne biti jasno za šta se ko bori. Na jednoj strani porodica u islamu, ideal sadake i dobročinstva. Sa druge strane kriminal, ubistva, zastrašivanje. Zato će ovaj narod morati da odluči”, kazao je akademik Zukorlić.

Ne postoji dunjalučka sila, dodaje akademik Zukorlić, koja će zaustaviti pokret na čijem je čelu u borbi za istinu.

“Zakleli smo se, nećemo kleknuti najgoroj sorti na ovoj zemlji. Kada sam sinoć vidio njegovu zlatnu djecu, kada sam jutros vidio njegovo nurli šehidsko lice, ma ne postoji ta sila koja će nas zaustaviti u ovoj borbi”, istakao je akademik Zukorlić.

Dženazu namaz predvodio je predsjednik Mešihata IZ-e muftija dr. Mevlud ef. Dudić. Nakon dženaze namaza obratio se prisutnima na trgu u Sjenici. Rahmetli Edin je, ističe on, danas najsretniji.

“Vjerujem da je on ovog trenutka najsretniji, jer je uoči petka dragom Allahu dao dušu i ovoliki broj vjernika predvođen ahmedijama svjedoči njegovom šehadetu. Cijeli svoj vijek proveo je pozivajući na dobro i odvraćajući od zla. Nijedna akcija u dobru se nije organizirala, a da on nije bio prvi. Bio je poput Habila a.s.

Kabil i Habil su živjeli zajedno. Kabil je pozivao na zlo, a odvraćao od dobra – suprotno od onoga na šta je Habil pozivao. I pošto je Habil a.s. bio draži Allahu, On ga je Sebi uzeo”, kazao je muftija dr. Dudić.

Čitaj još:   ESAD RAHIĆ: “MOJI PEŠTERCI I POLITIKA”

Vjernici su uvijek na dobitku, podvlači muftija dr. Dudić.

“Glavu gore. Vjerujemo Allaha dž.š, čvrsto vjerujemo u sudbinu, vjerujemo da živimo onoliko koliko Allah odredi, ali je svijetao obraz boriti se za svoju čast, svoju porodicu i imetak. Vjernik je uvijek na dobitku, poziva na dobro, odvraća od zla, kao što je Habil a.s. rekao Kabilu a.s: “Ponesi i svoj i moj grijeh. Ako ti podigneš ruku na mene, ja neću podići svoju ruku na tebe”. Neka ovaj šehid, Gospodaru naš, bude zalog za čitav ovaj narod”, kazao je muftija dr. Dudić.

Nakon dženaze namaza prisutni su se uputili ka selu Krće, gdje se obavio ukop.

izvor: sandzakpress.rs

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

Sandžaklije listom odlaze iz rodnog kraja

Nema dana, a da iz Novog Pazara, Sjenice, Tutina i Read more

Nasrnuo nožem na policiju, policajac ga upucao!!!

Nesvakidašnji incident u Hrvatskoj... Kako je objavila zagrebačka policija, danas oko Read more

DRAMA NA CETINJU: Privedena poznata pjevačica iz Srbije, JEDVA JE SMIRILI …

Sandra Valterović, poznatija kao Seksi Sandra, privedena je danas nešto Read more