Crna Hronika

TALIBANI ULAZE U KABUL: Niko nije pružio otpor, izdali su saopćenje- “Ne želimo…” (foto ı vıdeo)

Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Afganistana Abdul Settar Mirzakval na Twitteru je objavio videoporuku u kojoj je kazao da Kabul neće biti napadnut po ulasku talibana, već da će biti održani pregovori o predaju vlasti…

KABUL: Svijet, Crna Hronika, vijesti… nedelja, 15.08.2021… 16: 44… TALIBANI ULAZE U KABUL: Niko nije pružio otpor, izdali su saopćenje- “Ne želimo…” (foto ı vıdeo)

Iz talibanskog pokreta su poručili da očekuju mirno preuzimanje vlasti u Afganistanu i najavili da će poštivati prava žena, prenosi Anadolu Agecy (AA).

“Poštovat ćemo prava žena. Žene će moći se obrazovati i raditi, naravno da će se voditi računa da nose hidžab. To je to“, kazao je glanogovornik talibana Suheyl Shahin za BBC i dodao da će ženama biti dozvoljeno i da same izlaze iz kuća.

Ističući kako daju garanciju na imovinu i dobra ljudi, posebno u Kabulu, Shahin je kazao da očekuju da na miran način i bez upotrebe sile preuzmu vlast.

“Grad i snage trebaju biti predate Islamskom Emiratu Afganistana, poslije ćemo uspostaviti inkluzivnu islamsku vladu koja će uključivati sve Afganistance“, poručio je Shahin.

Komentirajući masovni odlazak Afganistanaca iz te zemlje u jeku krize, Shahin je kazao da niko ne bi trebao odlaziti jer će budućoj vlasti biti potrebni svi sa svojim iskustvima i znanjima. Neophodno je da svi ostanemo i učestvujemo u izgradnji države“, poručio je Shahin.

Nakon preuzimanja svih velikih glavnih provincijskih centara i graničnih prelaza, talibani su danas počeli ulaziti i u rubna naselja glavnog grada Afganistana Kabula.

Brzo napredovanje talibana izazvalo je paniku i strah u centru Kabula iz kojeg američka vojska evakuira osoblje ambasade.

Glasnogovornik talibanskog pokreta Zabihullah Mujahid na Twitteru je poručio da talibani neće koristiti silu za preuzimanje kontrole u centru Kabula. I iz afganistanske vlade su saopćili da počinju pregovore o mirnoj predaju vlasti prelaznoj upravi.

Izvor agencije AA

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

ČEKAM KIŠU, DA NAS ZALIJE…: U srijedu naoblačenje s pljuskovima, u četvrtak kiša, ide prognoza za narednih nekoliko dana… (foto)

U srijedu 1. maja, se očekuje naoblačenje sa juga koje će u drugoj polovini dana…

29 minuta ago

VIC DANA: MILE uposlen u vladi RS- a, vraća se kući sa zakašnjenjem, na vratima čeka ga žena STANA i pita, gdje su ti čovječe… (foto)

Nasmijte se uz naš odabir vica dana!!! PALE: Regija, Zanimljivosti, ponedeljak, 29, 04. 2024…17: 42……

10 sati ago

Aleksandra Bosnić- ĐURIĆ: Da li je „Srpski svet“ samo kulturni koncept? (foto)

GRAĐANSKO DRUŠTVO I NJEGOVI (NE)PRIJATELJI: Od 2020. do 2024. godine postalo je jasno da od…

11 sati ago

PPO “Lovćenske straže 1990”: Podrška rezoluciji UN o genocidu u Srebrenici… (foto, video)

Patriotski pokret otpora „Lovćenske straže 1990“ se obavezao da će se maksimalno založiti da se…

11 sati ago

Bivši gospodar SAO Budva, godinama prolazi ispod radara… (foto, video)

Kako su godinama unazad funkcionisali nadležni organi i inspekcije najbolje govori primjer bivšeg predsjednika Opštine…

11 sati ago

STJEPAN Stipe Mesić: Srbija je mala država na Balkanu, i dalje ima ljudi koji ciljaju na srpsku ekspanziju… (foto, video)

Za sve one koji misle da Srbija može da postane velika država, kažem da je…

12 sati ago

This website uses cookies.