IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Memorijalni centar Srebrenica: NEGIRANJE GENOCUDA PREMJEŠTENO U SRBIJU

Od stupanja na snagu Izmjena i dopuna krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojim se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i ratnih zločina, “negiranje genocida se vrši manje eksplicitno i direktno u BiH, što pokazuje da novi propis ima efekta”, saopšteno je iz Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari 27. septembra.

Memorijalni centar je od 28. jula, kada je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametnuo izmjene i dopune ovog Zakona, do danas, utvrdio 133 slučaja relativiziranja i negiranja činjenica o genocidu u Srebrenici u kojem je stradalo oko 8.000 Bošnjaka.

“Dominantno to čine mediji u Republici Srbiji, tabloidi poput Alo!, Kurir, Informer i drugi, a u Bosni i Hercegovini se takve vrste iskaza najčešće publikuju putem javnih servisa – Radio televizije Republike Srpske (RTRS) i Novinske agencije RS (SRNA)’”, saopšteno je iz Centra.

Iz Memorijalnog centra dodaju da se nastavila praksa omalovažavanja dostojanstva žrtava i relativiziranja, koje se, kako kažu, sada ‘’vrši sa nešto izmijenjenim frazama i porukama”.

Među imenima koja su od stupanja na snagu izmjena zakona, relativizirali ili direktno negirali genocid su i Milorad Dodik i Aleksandar Vulin.

“Oni su to dominantno činili izvorno u medijima u Srbiji, dok su mediji u BiH uglavnom prenosili te izjave,’’ navode iz centra, te zaključuju da izmjene Zakona u BiH već sada daju rezultate.

Čitaj još:   Grad uništio voćnjake i usjeve u Prijepolju... (foto, video)

U slučaju RTRS broj slučajeva je znatno manji u odnosu na isti period prije stupanja na snagu zabrane negiranja genocida, te je sa 30 broj incidenata pao na 12, ‘’a i ovih 12 su se pretvorili većinom u slučajeve relativiziranja činjenica – u odnosu na ranije direktne i najgrublje negiranje genocida u Srebrenici’’.

Broj slučajeva na “Srni” je pao za 66 odsto, u “Glasu Srpske” je broj slučajeva pao sa 15 na dva, a u “Nezavisnim” sa osam na dva, dodaju iz Memorijalnog centra.

Iz Memorijalnog centra upozoravaju da su sada ključne ‘govornice’ za negiranje genocida u Beogradu, gdje još nisu uvedene sankcije, niti su nadležne agencije reagirale na govor mržnje i negiranje genocida u javnom prostoru.

“Prikupljene podatke ćemo dostaviti Tužilaštvu BiH, posebno u slučajevima lica koja se trenutno nalaze na području države BiH. Posebnu ćemo pažnju posvetiti slučajevima lica sa područja Srbije koja su prepoznatljiva po negiranju i relativiziranju genocida, kako bi prikupili dovoljno dokaza koji će osigurati njihovo hapšenje u slučaju da pokušaju preći granicu i ući na teritoriju države BiH ”, zaključuju iz Memorijalnog centra.

Valentin Inzko, koristeći Bonnske ovlasti, nametnuo je 23. jula dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, relativiziranje ratnih zločina i veličanje ratnih zločinaca.

Čitaj još:   GI “21. maj”: Pretenciozan, nekvalifikovan i neustavan sastav 44. Vlade CRNE GORE... (foto)

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 30. jula, po hitnom postupku Zakon o neprimjenjivanju odluke Valentina Inzka, odnosno izmjene ovog zakona, kojim će biti kažnjivo nazivanje ovog bosanskohercegovačkog entiteta genocidnom tvorevinom.

Predstavnici stranaka iz RS od tada bojkotuju rad državnih institucija i ne učestvuju u procesu odlučivanja.

izvor: RSE

Srpski navijači divljali po Beču: “Nož, žica, Srebrenica”, sukobi s policijom…

Tokom utakmice reprezentacija Srbije i Švajcarske na Svjetskom prvenstvu u Read more

TEBI, “GOSPOĐO” EVROPO!

Obraćam ti se sa “ gospođo “ , jer su Read more