IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TUGA SARAJEVA: Preselila na Ahiret Tetka Zilha, pomagala ugroženim i u najtežim vremenima… (foto i video)

U Sarajevu je prestalo da kuca plemenito srce Zilhe Šeta, poznatija kao Tetka Zilha…

SARAJEVO: BiH, Crna Hronika, vijesti, petak, 01.10. 2021… 10.07… TUGA SARAJEVA: Preselila na Ahiret Tetka Zilha, pomagala ugroženim i u najtežim vremenima… (foto i video)

Ovu inforamciju za medije potvrdili su iz Narodne kuhinje Stari Grad.

– Nažalost napustila nas je Tetka Zilha- rekli su nam u kratkom telefonskom razgovoru.

Tetka Zilha je radila u Narodnoj kuhinji Stari Grad od 1992. godine, ona je nesebično i često iznad mogućnosti pomagala je ugroženima u vrijeme opsade Sarajeva, ali i za vrijeme pandemije koronavirusa.

Ostat će upamćena kao jedan od simbola grada, a o njenim dobrim djelima govore brojne nagrade za humanost.

U Sarajevu je preselila na Ahiret Zilha Šeta, poznatija kao Tetka Zilha, koja će definitivno ostati upamćena kao jedan od simbola ovog grada.Tetka Zilha je rođena u Višegradu, a radila je u Narodnoj kuhinji Stari Grad u Sarajevu od 1992. godine, a taj posao je nastavila raditi sve do posljednjih dana svog života. Ova brižna žena je u narodu postala žena koja je hranila gladne i bolesne.

“Sjećam se dobro 27. marta ‘92. godine, emocije su još uvijek prisutne, a pamćenje je svježe. Narodna kuhinja je prvenstveno osnovana za izbjeglice koje su tokom agresije stigle u Sarajevo preko Hreše i Vratnika. Tada još nismo znali šta se dešava, a pogotovo da će rat toliko trajati…

Čitaj još:   CURE, DETALJI TRAGEDIJE U TREBINJU: Suprugu, ubio na radnom mjestu, pa digao ruku na sebe, bila je kćerka ratnog načelnika, BOŽIDARA VUČUREVIĆA...

Jedna grupa građana, među kojima su bili Mustafa Mujezinović, Ejub Mrkva, Faruk Jažić, Redžad Ćatić…, okupila se i krenula u akciju. Rezultat toga je današnja Narodna kuhinja, koja, nažalost, još uvijek radi. U martu smo imali plin i struju i u velikom kazanu od 200 litara mogli smo napraviti neke obroke, međutim, već 2. maja ništa nismo imali”, kazala je Tetka Zilha prije nekoliko godina u razgovoru za medije.

Kako nezvanično saznajemo, Zilha je hospitalizirana proteklog vikenda, ali za sada nije poznat uzrok smrti.

Tetka Zilha je pomagala ugroženima u najtežim trenucima opsade Sarajeva, ali i u vrijeme pandemije koronavirusa. Dobitnica je brojnih nagrada za humanost i požrtvovanost, a među priznanjima je i Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva.

Narodna kuhinja Stari Grad koju je vodila Zilha Šeta je osnovana u martu 1992. godine s ciljem pomoći najugroženijem stanovništvu Kantonu Sarajevo, trenutno ima više od 1.200 korisnika, za koje uposlenici ove kuhinje svakodnevno spremaju ukusne i tople obroke, trudeći se da oni budu što kvalitetniji i raznovrsniji.

Čitaj još:   TUGA SARAJEVA: Tiho na Ahiret preselio je NURIJA Pecikoza, tokom agresije ulijevao nadu u bolje sutra... (foto)

http://iBalkan.net

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more