IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Eskobar: OPASNO je dijeliti sve informacije sa novom Vladom CRNE GORE

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar kazao je da je na poslednjem samitu NATO-a, iako neformalno, izražena bojazan da je opasno dijeliti sve informacije sa novom Vladom u Podgorici, dodajući da je ta zabrinutost realna i da ljudi u Crnoj Gori treba da budu svjesni da NATO ima mnogo načina da zadrži infromacije, ali svaka Vlada treba da bude sjvesna da je to nešto što slabi i nju i zemlju.

-Prospske snage u Crnoj Gori treba da shvate da Crna Gora treba da bude suverena, demokratska, zapadno orijentisana članica NATO-a, rekao je Eskobar na 2BS Forumu, dodajući da za one snage koje podrivaju napredak zemlje koja je skoro 25 godina bila uspješna priča, SAD imaju odgovor u vidu sankcija, političkog pritiska, a u samoj Crnoj Gori izolaciju snaga koje imaju takva nastojanja.

-Uvijek smo vjerovali da je ključ stabilnosti ovog regiona njegovo članstvo u EU. Smatram da se američka politika prema regionu nije mijenjala u zavisnosti od administracija i da im je svima cilj da se uspostavi vladavina prava, borba protiv korupcije i razvoj demokratskih institucija- rekao je Eskobar uz najavu intenzivnijeg prisustva i posvećenosti SAD-a u regionu, uključujući i jasan fokus samog predsjednika Bajdena na ovo područje.

Čitaj još:   OVO JE CRNOGORSKI MINISTAR PRAVDE KOJI NEGIRA GENOCID U SREBRENICI...

Odgovarajući na pitanje kako SAD mogu da pomognu zemljama Balkana da dosegnu stabinost, on je kazao da SAD raspolažu velikim budžetom koji može da im pomogne da postignu zacrtane rezulatate.

-Na višem nivou koristimo svaku priliku da podstaknemo naše evropske partnere da ubrzaju proces integracijana Balkanu koji je region izutetnih potencijala- kazao je Eskobar.

Komenatrišući miješanje Rusije u unutrašnje stvari Crne Gore, Eskobar je rekao da SAD imaju i diplomatski i politički odgovor kako bi se izolovale snage koje ne žele suverenu i demokratsku Crnu Goru.

Eskobar se slaže da sadašnja situacija na Blakanu ima mnogo sličnosti sa 90-im godinama prošlog vijeka kada su etničke tenzije nabujale i kada je bilo mnogo onih koji su te tenzije htjeli da iskoriste.

-Od Dejtona naovamo, ipak se dogodilo mnogo pozitivnih stvari i kada ih analizirate vidjećete da su sve one bile plod evroatlanskih integracija. Zato, našim evropskim partnerima pominjemo potrebu da se integracije ubrzaju i zato je Balkan uvijek visoko na našoj agendi kada sa njima razgovaramo- rekao je Eskobar koji je ubijeđen da će Evropa shavatii ogromni potencijal Balkana i da će za tri godine ovo područje biti prosperitetni region.

Čitaj još:   CRNA GORA: Počelo objavljivane imena u izolaciji članova kriminalnih klanova... (foto)

izvor: pobjeda.me

DA LI Crna Gora, postaje azil za bogate…

Vlada Crne Gore je na poslednjoj sjednici donijela odluku o sticanju crnogorskog Read more