IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TURSKI MINISTAR NIKAD ODLUČNIJI: Postavio ultimatum Americi- “Isporučite nam avione ili vratite nam novac!”

“Ako SAD ne želi riješiti pitanje F-35 ili ako to američki Kongres blokira, Turska će razmotriti druge opcije, uključujući kupovinu SU-35 ili SU-57 (ruske proizvodnje)”, kazao je Cavusoglu u televizijskom intervjuu za kanal “CNN Turk”.

Sjedinjene Američke Države (SAD) trebale bi isporučiti borbene avione F-35 koje je Turska platila, vratiti novac ili umjesto toga ponuditi neki drugi proizvod, rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu u četvrtak, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Ako SAD ne želi riješiti pitanje F-35 ili ako to američki Kongres blokira, Turska će razmotriti druge opcije, uključujući kupovinu SU-35 ili SU-57 (ruske proizvodnje)”, kazao je Cavusoglu u televizijskom intervjuu za kanal “CNN Turk”.

Turska i SAD složili su se da nastave razgovore o rješavanju pitanja u vezi s programom F-35, saopćilo je u četvrtak Ministarstvo odbrane Turske.

Predstavnici ministarstava odbrane Turske i SAD-a održali su sastanak u Ankari, glavnom gradu Turske, na kojem su razgovarali i o finansijskim pitanjima kupovine aviona.

Čitaj još:   ZAGREB: Vlada donosi odluku za 'spas sezone', koliko će SEZONACA iz trećih zemalja, dobiti DOZVOLE ZA RAD...

SAD je 2019. godine objavio da isključuje Tursku iz programa F-35 zbog njene kupovine ruskog raketnog odbrambenog sistema S-400.

Turska tvrdi da S-400 neće biti integrisan u sisteme NATO-a i da ne predstavljaju prijetnju alijansi ili njenom naoružanju. Ankara je također u više navrata predlagala osnivanje komisije za rješavanje ovog pitanja.

Odgovarajući na pitanje o Siriji i pojačanim sukobima u toj zemlji, Cavusoglu je kazao da ni SAD niti Rusija nisu održale obećanje koje su dale prema sporazumima postignutim nakon turske operacije “Izvor mira” pokrenute s ciljem držanje PKK/YPG podalje od granica Turske.

“PKK/YPG je intenzivirao napade. Ni Rusija ni SAD nisu ispunile svoja obećanja. Mi moramo uraditi ono što je najbolje za nas”, rekao je šef turske diplomatije.

izvor: SB

ISTANBUL: Kompanija kažnjena zbog saobraćajnog kolapsa

Ministarstvo transporta i infrastrukture Republike Turske izreklo je kaznu od Read more

ERDOGAN SMRTNO OZBILJAN: “Turska neće tolerisati bilo kakve NAPADE na…”

U Turskoj i inostranstvu obilježava se 83. godišnjica smrti Mustafe Read more