IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SKANDAL: Vulin zabranio uklanjanje murala Ratka Mladića u Beogradu… (foto, video)

U MUP-ovom obrazloženju zabrane, navodi YIHR, stoji da bi moglo doći do “međusobnog fizičkog sukoba” zbog “okupljanja većeg broja lica koja bi izrazila negodovanje i protivljenje skupu”…

BEOGRAD: Srbija, Crna Hronika, vijesti, petak,05.11.2021…19: 56… SKANDAL: Vulin zabranio uklanjanje murala Ratka Mladića u Beogradu… (foto, video)

Policija Srbije je zabranila skup koji je planiran za utorak, 9. novembar, u okviru kojeg je planirano uklanjanje murala osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću u centru Beograda, saopštila je nevladina Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji (YIHR).

Kako se navodi u saopštenju 5. novembra, Inicijativa mladih, koja je organizator uklanjanja murala, primila je rešenje Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije o zabrani skupa na uglu ulica Njegoševe i Alekse Nenadovića u Beogradu.

U MUP-ovom obrazloženju zabrane, navodi YIHR, stoji da bi moglo doći do “međusobnog fizičkog sukoba” zbog “okupljanja većeg broja lica koja bi izrazila negodovanje i protivljenje skupu”.

YIHR je naveo da će se žaliti na zabranu skupa, ocenjujući da je “država sačuvala mural Ratka Mladića”.

“Zabrana našeg skupa predstavlja obračun policije Srbije sa ostacima antifašističke i mirovne tradicije ove zemlje, dok u isto vreme, umesto zaštite sloboda i prava građana i građanki Srbije štiti lik i slavi krivična dela ratnog zločinca Ratka Mladića zajedno sa ekstremističkim grupama”, saopštio je YIHR, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Čitaj još:   TUGA I UŽAS- MISTERIOZNA SMRT BOSANCA U HRVATSKOJ: Rekli su da je umro prirodnom smrću, tokom obdukcije u tijelu nađen metak... (foto)

Mehanizam za međunarodne krivične sudove, naslednik Haškog tribunala, potvrdio je 8. juna Ratku Mladiću (78) doživotnu zatvorsku kaznu za genocid u Srebrenici, progon, zločine protiv čovečnosti, istrebljivanje i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

Najtraženiji haški begunac, koji se od pravde skrivao skoro 16 godina, uhapšen je u Srbiji 26. maja 2011. i šest dana kasnije izručen Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Hagu.

Inicijativa je navela da je skup i uklanjanje murala koordinisala zajedno sa stambenom zajednicom zgrade na kojoj je mural Mladiću, a na osnovu rešenja o uklanjanju koje je izdala komunalna milicija u Beogradu.

“Inicijativa mladih za ljudska prava je preuzela odgovornost da pomogne u tehničkom uklanjanju murala i pozove ljude slobodarskog duha da se zajedno usprotivimo ratnim zločincima u javnom prostoru”, navodi se.

YIHR dodaje da MUP-ovo obrazloženje razume “kao gušenje svakog oblika javnog okupljanja koji je jasno protiv mržnje, koje samim tim otvara put nekažnjivosti i slobodu terora za ekstremističke grupe”.

“Ovog puta je jasno da je uklanjanje murala Ratku Mladiću pogodilo u srce tame vlasti – pitanje odnosa prema ratnim zločinima – pa je mehanizam zabrane usmeren ne prema huliganima nego prema antifašistima”, ističe YIHR.

Čitaj još:   SKANDAL: DAČIĆ UHVAĆEN U KRAĐI- Trpao u džepove...

izvor (SB)

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more