IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ESKOBAR: Rata u BiH neće biti, Dodik štiti svoju moć i bogatstvo… (foto, video)

Novog rata u BiH neće biti, rekao je posebni američki izaslanik za zapadni Balkan Gabriel Escobar i optužio člana Predsjedništva Milorada Dodika da izaziva krizu kako bi prikrio svoju umiješanost u korupciju…

VAŠINGTON: Svijet, Crna Hronika, vijesti, subota, 06.11.2021…00: 56…  ESKOBAR: Rata u BiH neće biti, Dodik štiti svoju moć i bogatstvo… (foto)

Razlozi koji se kriju iza toga su korupcija. Ono što Milorad Dodik radi je da pokušava zaštititi svoju moć i svoj novac. Molim ljude da ne nasjedaju na to, da mu ne omogućavaju da to čini, kazao je u Gabriel Escobar u intervjuu za Radio Slobodna Europa (RFE).

Escobar bi u nedjelju trebao doputovati u BiH suočenom s najvećom političkom krizom od okončanja rata 1995. godine i sastati se s članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem no nije izvjesno hoće li mu sugovornik u Sarajevu ili Banjoj Luci biti i Milorad Dodik.

O tome tek treba odlučiti, kazao je Escobar i objasnio da će nakon razgovora s veleposlanikom SAD u BiH Ericom Nelsonom biti donesena i odluka o tome hoće li biti novih sankcija za Dodika koje su, kako je kazao, “na stolu”.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 11. maj 2020. godine

Istaknuo je ipak kako je sasvim jasno da nitko u regiji ne podupire Dodikove planove za slabljenje središnjih tijela vlasti BiH te da za to nema potporu niti u Srbiji koju je označio kao partnera SAD.

– Najviše što Dodik može dobiti slijedeći svoj cilj da zaštiti bogatstvo koje posjeduje jest pretvoriti Republiku Srpsku u neku vrstu novog Pridnjestrovlja ili Južne Osetije, rekao je Escobar.

– Želim da ljudi u BiH znaju da smo posvećeni tome da ne bude novog rata. I vjerujte da su sve zemlje u regiji, uključujući i potpisnice Daytonskog mirovnog sporazuma koje uključuju Hrvatsku i Srbiju, posvećene tome da ne gledamo novi rat u regiji, kazao je Escobar.

Odgovarajući na pitanje miješaju li se Hrvatska, Srbija i Turska u unutarnje poslove BiH Escobar je odgovorio kako Zagreb i Beograd “u kontekstu zaštite suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH imaju pravo glasa jer je riječ o državama koje su potpisnice Daytonskog sporazuma”.

– Sjedinjene Države pozdravljaju i angažiranje Turske na Balkanu, rekao je Escobar…

Čitaj još:   FOTO I VIDEO PRIČA IZ "MORAČE": Ubjedljiva pobjeda Crne Gore u kvalifikacijama za Eurobasket... (foto, video)

izvfor HRT.hr

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more