IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BUJANJE KORUPCIJE: Amerika pušta VUČIĆA niz vodu…

Prva konkretna reakcija iz SAD samo je još jedna u nizu potvrda da je šef srpske države obrnuo pun krug i zaokružio svoj put do dna– počeo ja kao borac protiv korupcije, a sada je odgovoran za njeno bujanje

Sedmorica kongresmena uputila su pismo predsjedniku SAD Josephu Bidenu u kom su optužili predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je produbio korupciju u zemlji, da je odgovoran za gušenje slobode štampe i da je zloupotrebio medije za sopstvenu promociju.

Prva konkretna reakcija iz SAD samo je još jedna u nizu potvrda da je šef srpske države obrnuo pun krug i zaokružio svoj put do dna– počeo ja kao borac protiv korupcije, a sada je odgovoran za njeno bujanje, piše Nova.rs.

Od kad je došao na vlast i postao prvi potpredsjednik vlade, Aleksandar Vučić je radio na tome da svu moć u zemlji koncentriše kod sebe. 

Danas, praktično deset godina od promjene režima, Srbija je postala država u kojoj jedan čovjek odlučuje o svakom segmentu života, preuzima ulogu institucija, presuđuje “krivcima” i oslobađa “nevine”.

To su (mnogi bi rekli napokon) primjetili i predstavnici Kongresa u Sjedinjenim Američkim Državama, koji su u pismu predsjedniku SAD Josephu Bidenu, između ostalog, naveli da je Vučić odgovoran za rast korupcije u zemlji.

“Na nesreću po narod Srbije, izvještaji su pokazali da je predsjednik Vučić produbio korupciju u Srbiji, uključujući i korištenje krize sa koronavirusom, koju je koristio kao izgovor za trošenje državnog novca i nabavku respiratora…

Čitaj još:   Aleksandar Vučić:"Garnizon Prve brigade VS zaražen koronavirusom..." (foto)

Predsjednik Vučić je otišao toliko daleko da je na Radio-televiziji Srbije rekao da je, dok je cijeli svijet tražio respiratore, Srbija dolazila do njih ‘polulegalno”, navodi se u pismu.

I ovog puta nije samo korupcija stavljena na teret šefa srpske države. Vapaji slobodnih medija, koje godinama predstavnici vlasti proganjaju, uništavajući živote njihovih novinara, konačno su se čuli. Kongresmeni su primjetili i da je vlast u Srbiji ohrabrila prorežimske medije da objavljuju privatne podatke novinara koji su otkrivali korupcionaške i kriminalne poslove elita.

“Nažalost, sloboda medija je dostigla novu najnižu tačku u Srbiji. Reporteri bez granica su istakli da je Srbija zemlja u kojoj su novinari gotovo svakodnevno izloženi napadima, koji najčešće dolaze od vladajuće elite i provladinih medija. Također je jasno da provladini mediji razvijaju i da su u obostrano korisnom odnosu sa vlašću u Srbiji…

Kao jedan eklatantan primjer je RTV Pink, najveći privatni emiter u Srbiji, koji je dobio najmanje 7 miliona eura državnih kredita između 2014. i 2016. godine. Sljedeće godine, kad predsjednik Vučić kandidovao za predsjednika, RTV Pink je njegovoj kampanji obezbjedila znatno više vremena, nego svim ostalim kandidatima zajedno. Čak su i poslovi mreže Telekom u većinskom državnom vlasništvu obavijeni velom tajne”, poručuju kongresmeni, navodi se.

Da paradoks bude veći, borba protiv korupcije i kriminala ustoličila je Vučića kao gospodara Srbije i zahvaljujući njoj je došao do ogromnog povjerenja građana. 

Danas je jasno da je u pitanju bila obmana javnosti i birača.

Čitaj još:   Džemo HOT: Brisanje ljudi iz dijaspore sa biračkog spiska vrsta etničkog čišćenja... (foto)

Hapšenje predstavnika bivše vlasti, koji su kasnije uglavnom oslobađani optužbi, sportski ribolov sa tajkunima, koje je hapsio, ljubio i potom puštao na slobodu, Srbiji nisu donijeli pravdu, niti su unaprijedili njen ugled u inostranstvu.

Naprotiv, jedini benefit od toga imao je sam Vučić. Uspio da anestezira javnost i zaslijepi glasače svojom “nepokolebljivošću” u borbi protiv “mafijaško-korupcionaške” hobotnice…

izvor: portalluca.me

SAMARA: Vučićev sin među kriminalcima na utakmici Srbija- Kostarika…

Fotografije prikazuju Danila Vučića kako navija u grupi ljudi, među Read more