IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ERDOGAN SMRTNO OZBILJAN: “Turska neće tolerisati bilo kakve NAPADE na…”

U Turskoj i inostranstvu obilježava se 83. godišnjica smrti Mustafe Kemala Ataturka

Turska neće tolerisati bilo kakve napade na njen integritet, poručio je predsjednik te zemlje u srijedu, obilježavajući 83. godišnjicu smrti Mustafe Kemala Ataturka, osnivača savremene Republike Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

“Nikada nećemo dozvoliti napade na integritet naše zemlje, opstanak naše države, jedinstvo, mir i vjekovne vrijednosti naše plemenite nacije. Sa historijskim uspjesima koje smo postigli u svim oblastima, posebno u obrazovanju, zdravstvu, sigurnosti i industriji, odlučno se krećemo ka našim stogodišnjim ciljevima za 2023.”, napisao je Erdogan u spomen-knjizi u Ataturkovom mauzoleju u glavnom gradu Ankari.

U Mauzoleju (Anitkabir) u Ankari održana je državna ceremonija koja je počela u 8:45 sati po lokalnom vremenu, šetnjom državnih zvaničnika.

Erdogan je položio vijenac sastavljen od crvenih i bijelih karanfila. Pored toga, održana je i minuta šutnje u 9.05 sati, vrijeme kada je Ataturk preminuo prije 83 godine. Nakon toga je intonirana himna Republike Turske.

Tokom minute šutnje zastave Republike Turske spuštena su na pola koplja.

Čitaj još:   PARIZ: Pale su i “mrtve glave”, pa čak i Napoleonova...

Erdogan i drugi zvaničnici potom su se upisali u Knjigu sjećanja.

Između ostalog, Erdogan je napisao kako se s velikim poštovanjem na 83. godišnjicu smrti, sjećaju Ataturka i čuvaju ono što im je ostavio u nasljeđe te da uprkos zlikovcima nastavljaju jačati i razvijati zemlju te biti svijetla zvijezda svijeta…

Podsjetio je da su “u Velikom govoru (Nutuk) Ataturka navedena tri cilja koja treba postići osnivanjem republike.

“Podići ćemo našu zemlju na nivo najprosperitetnijih i najcivilizovanijih zemalja svijeta. Učinit ćemo da naša nacija ima najobimnija sredstva i resurse blagostanja. Podići ćemo našu nacionalnu kulturu iznad nivoa savremene civilizacije. Naš narod je svim prijateljima i neprijateljima pokazao da će naša Republika živjeti vječno, tako što je nakon svakog kamena spoticanja sve snažnije branio svoju državu”, rekao je Erdogan.

pise: İndira Bojadžić dopisnik FACE TV

SRBI ĆE U TURSKU SAMO SA LIČNOM KARTOM?!Vjerovali ili ne, pao dogovor!

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić sastala se Read more

UKINUTA BLOKADA: Turska ublažila mjere, policijski čas i dalje na snazi

Tursko ministarstvo unutrašnjih poslova ukinulo je danas potpunu blokadu u Read more