IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MILO Đukanović: CRNA GORA SE ODUPRLA RETROGRADNIM POLITIKAMA, TAKO ĆE I BITI UBUDUĆE…

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović čestitao je građanima novu 2022. godinu. On naglašava da se Crna Gora oduprla retrogradnim politikama, tako će biti i ubuduće, i ističe da je da sa optimizmom gleda na rasplet situacije u godini koja je pred nama.

Đukanović ocjenjuje da je Crnoj Gori potrebna vlada koja će uvjereno, bez ostatka biti posvećena ostvarenju strateškog evropskog cilja, stvaranju povoljnijeg ambijenta za razvoj biznisa, za zaštitu i privlačenje novih domaćih i stranih investicija i za otvaranje novih radnih mjesta, za pravedniju socijalnu politiku i bolji život svih kategorija stanovništva.

Sadržaj čestitke prenosimo integralno:

Poštovani građani Crne Gore,

Kao u životu ljudi, tako i u istorijskom trajanju naroda i država, ima godina koje bi najradije zaboravili. Za nas u Crnoj Gori godina koju ispraćamo je jedna od tih.

Pamtićemo 2021. po tome što nije bila godina pregnuća ni posvećenosti vrijednostima na kojima je utemeljena savremena Crna Gora. Bila je to godina u kojoj je do kraja ogoljena nekompetentnost izvršne vlasti i neodgovornost parlamentarne većine, godina lutanja i improvizacija u ekonomiji, zdravstvu, prosvjeti, kulturi i drugim oblastima što sve zajedno skupo košta crnogorsku državu i društvo.

Nažalost, i godina u kojoj je pandemija COVID-19, ostavljajući pogubne posljedice po zdravlje ljudi, odnijela više od 1.700 života naših sugrađana. Pandemija korona virusa je pošast koja pogađa cijeli svijet. Ali su posljedice pogubnije u Crnoj Gori prvenstveno zbog neodgovorne politike aktuelne vlasti. One bi bile još teže da nije natčovječanskih napora naših zdravstvenih radnika i nemedicinskog osoblja, za šta im odajemo duboku zahvalnost i priznanje.

Ali, ipak se Crna Gora oduprla svim udarima retrogradne politike i iznutra i spolja. Vrijednosni sistem čije smo temelje popločali nakon obnove državnosti prije 15 godina pokazao je snagu i vitalnost. U Crnoj Gori smo odlučno stavili rampu povampirenju politike 90-tih u regionu, koja teži prekrajanju granica i stvaranju uvećanih nacionalnih država.

Čitaj još:   Milo ĐUKANOVIĆ: CRNA GORA IMA VLAST KOJA IGRNORIŠE EVROPU- "Vanredni parlamentarni izbori jedino rješenje izlaska iz krize" (video)

Pokazalo se da je, bez obzira na promjenu vlasti, ideja većinske Crne Gore koja je zadobila podršku 21. maja 2006. održiva i postojana i da je u međuvremenu dobila nove sljedbenike, što je garancija naše izvjesne evropske budućnosti. Ideja izgradnje građanskog, multietničkog društva vladavine prava i poštovanja ljudskih sloboda i prava po najvišim evropskim i međunarodnim standardima.

Sve ovo nam daje nadu da sa optimizmom gledamo na rasplet situacije u godini koja je pred nama. Vjerujem da su realna očekivanja da se obnovi državno-politička infrastruktura vlasti koja će predano raditi na prevazilaženju podjela u društvu, na daljim reformama i ispunjavanju obaveza iz evropske agende, što će ubrzati naš put ka članstvu u Evropskoj uniji, osnažiti poziciju zemlje u NATO i učvrstiti kredibilitet pouzdanog susjeda, države koja doprinosi očuvanju regionalne stabilnosti.

Vjerujemo da će promjene u tom pravcu ponovo učiniti realnom perspektivu poboljšanja kvaliteta života ljudi, izgradnje boljeg zdravstvenog i obrazovnog sistema u interesu očuvanja zdravlja nacije u datim okolnostima i sticanja novih znanja neophodnih za napredak svakog društva koje ide u korak s vremenom.

Potrebna nam je vlada koja će uvjereno, bez ostatka biti posvećena ostvarenju strateškog evropskog cilja, stvaranju povoljnijeg ambijenta za razvoj biznisa, za zaštitu i privlačenje novih domaćih i stranih investicija i za otvaranje novih radnih mjesta, za pravedniju socijalnu politiku i bolji život svih kategorija stanovništva.

Moraće to biti i Vlada koja će se od prvog dana suočiti sa posljedicama politikantskog stvaranja iluzija o bitnom unapređenju životnog standarda preko noći i koja će biti u stanju da makroekonomsku politiku države vaspostavi na temeljima realnog i odgovornog upravljanja.

Čitaj još:   Milo Đukanović: Antifašizam je državno opredjeljenje Crne Gore... (foto i video)

Borba za ostvarenje ovih ciljeva traži jasnu viziju, kao i odlučnost, hrabrost, umijeće i odgovornost, čega nikada nije nedostajalo našim građanima u prelomnim istorijskim trenucima. Vjerujem da je godina pred nama jedna od njih.

Svim građanima Crne Gore, našoj dijaspori, predstavnicima u vojnim i diplomatskim misijama, svim našim ljudima gdje god da su, želim prije svega dobro zdravlje, mir, slogu i napredak u Novoj, 2022. godini.

Nek je vječna Crna Gora.

izvor: cdm.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more