IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PLJEVLJA: GASE RUDNIK UGLJA, grade CEMENTARU i poljoprivrednu zadrugu?

Uprava Rudnika uglja Pljevlja, predložila je Vladi postepeno gašenje Rudnika i prelazak na proizvodnju cementa. Kao drugi projekat diverzifikacije djelatnosti oni su predložili i formiranje Holdinga za proizvodnju hrane.

Zbog velike energetske krize koja hara svijetom, ali i značaja pljevaljskog termoenergetskog kompleksa budući da proizvodi 40 odsto struje i kreira dobro plaćena radna mjesta, portal BiznisCG, u okviru budućeg projekta, otvoriće dijalog oko ovog važnog pitanja. U nastavku ćemo dati detaljan Predlog uprave Rudnika uglja.

Crna Gora je sredinom 2021. godine pristupila savezu PPCA. U okviru toga najavljen je prestanak eksploatacije uglja najkasnije 2035. godine. Rok za prestanak korišćenja uglja će biti definisan u Nacionalnom energetskom i klimatskom planu (NEKP) čija izrada je u toku.

“U skladu sa tim, Rudnik uglja AD Pljevlja mora blagovremeno izvršiti diverzifijaciju poslovanja. Potencijal za diverzifikaciju poslovanja je prepoznat u strateškom partnerstvu u proizvodnji cementa”, navodi se u u Predlogu uprave Rudnika uglja koji je dostavljen Ministarstvu za ekonomski razvoj.

Čitaj još:   PLJEVLJA: U toku saniranje fasade sa grafitom Ratka Mladića, presuđenog ratnog zločinaca... (foto, video)

Crna Gora godišnje uveze 750.000-800.000 tona cementa iz zemalja regiona, s tendencijom rasta zbog nastavka izgradnje auto-puta. Pokretanjem cementne industrije u Pljevljima Crna Gora bi pomenuti uvoz supstituisala domaćim konkurentnim proizvodom. Osim toga, očekuje se da će obrasci urbanizacije i razvoj infrastrukture dovesti do povećanja globalne potražnje za cementom za 12-23% do 2050. u odnosu na 2014.

izvor: RTCG

PLJEVLJA: OKG SS IZVELA RITUAL ’’KRVI I TLA’’- Prisustvovali šef… 

Prema pouzdanim podacima portala Aktuelno šefu OKG SS P.P. ulazak Read more

Milo ĐUKANOVIĆ RASPISAO LOKALNE IZBORE U PLJEVLJIMA ZA 3. juli…

Predsjednik Republike Crne Gore, Milo Đukanović donio je odluku o Read more

PLJEVLJA: Palili na njivi, zapalili vikendicu… (foto)

Izgleda da apeli, vapaji i molbe Službe zaštite i spašavanja Read more