IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Vlada Srbije UKINULA program povratka raseljenih BOŠNJAKA PRIBOJA, a sada bi da im priključi struju… (video)

Vlada Srbije usvojila Zaključak kojim preporučuje Elektrodistribuciji Srbije da izgradi priključke na distributivni sistem električne energije stambenih i pomoćnih objekata izgrađenih na osnovu Programa za povratak izbjeglih i raseljenih Bošnjaka iz opštine Priboj u periodu 1991– 1999. godine, a koji je još 2012. godine osmislilo i započelo Ministarstvo za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja, na čijem je čelu tada bio Sulejman Ugljanin.

Kako su naveli iz Vlade, rok za realizaciju besplatnih priključaka ovog Programa istekao je u martu 2016. godine, te se obavezuje Opština Priboj da dostavi spisak objekata sa dokazima o njihovoj izgradnji kako bi se naknadno priključili na distributivnu mrežu.

– Na inicijativu Ugljanina 2012. godine izgrađeno 11 kuća, nakon toga “tajac”

Na inicijativu tadašnjeg ministra Sulejmana Ugljanina, Vlada Srbije je 29. marta 2012. godine usvojila program povratka izbjeglih i raseljenih Bošnjaka iz opštine Priboj koji je trebao biti realizovan u naredne četiri godine, a planom je bilo predviđeno da se izgradi ukupno 235 kuća u pribojskim mjesnim zajednicama Krajčinovići, Sastavci i Sjeverin.

Neophodno je i dovođenje električne energije i sistema za vodosnabdevanje pijaćom vodom, ali i obezbjeđenje projekata održivog opstanka povratnika, kroz samozapošljavanje, u oblasti poljoprivrede, stočarstva, i drugim, jer ako se ljudi vrate moraju da imaju motiv i uslove života da bi ostali,“ rekao je ministar Ugljanin još prije tačno deset godina prilikom predaje ključeva izgrađenih kuća, a o čemu se država oglušila sve do današnjih dana.

Te 2012. godine je za prvu fazu izdvojeno 50 miliona dinara za izgradnju kuća, odnosno novčanu naknadu za 21 porodicu koje su samostalno sagradile domove.

Čitaj još:   HARUN ef. EMINAGIĆ, NAPADNUTI IMAM IZ PRIBOJA: Ne treba da odgovaramo na poruke i uvrede DA NE KALJAMO ČAST I OBRAZ

U decembru 2012. godine ministar Ugljanin je svečano uručio 11 ključeva novoizgrađenih kuća bošnjačkim porodicama, koje su izbjegle u periodu od 1991. do 1999. godine, kada je i završena prva faza programa Vlade Srbije za povratak izbjeglih i raseljenih Bošnjaka.

Ovaj program izgradnje i opremanja kuća raseljenim Bošnjacima naprasno prekinut upravo za vrijeme vladavine Aleksandra Vučića, čija je stranka činila okosnicu tadašnje vlasti i nije nastavila realizaciju ovog projekta.

Nakon što je Ugljanin, nešto više od godinu dana, prestao biti ministar Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno održivih područja je rasformirana  u aprilu 2014. godine.

Inače, vrijednost cijelog programa koji je Vlada Srbije usvojila 2012. godine iznosio je milijardu i 269 miliona dinara, a bila je urađena i projektna dokumentacija za 14 putnih pravaca u opštini Priboj, u ukupnoj dužini od 68,9 km.

Program za povratak izbeglih i raseljenih Bošnjaka iz opštine Priboj, u periodu 1991 – 1999. godine, sa jasnom porukom ”da se više nikada neće ponoviti protjerivanje i iseljavanje njenih građana zbog prijetnji, straha i objektivnih opasnosti po život kao što je bilo u slučaju sa građanima bošnjačke nacionalnosti iz opštine Priboj“, objavio je tada Fond za humanitrno pravo.

Programom je bilo planirano da se u roku od četiri godine popravi šteta i obeštete opljačkani građani iz Kukurovića, Sjeverina, i drugih pograničnih sela prema BiH, i da se stvore uslovi za održivi povratak i opstanak povratnika.

Čitaj još:   NOVI PAZAR: Iz Štaba za vanredne situacije, umrlo je 8 pacijenata petero iz Sjenice ...

Program je, navedeno je tada, rezultat višegodišnjeg zajedničkog zalaganja Fonda za humanitarno pravo, Udruženja za zaštitu prava protjeranih i raseljanih iz opštine Priboj i Sandžačkog odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda, s jedne strane, i grupe poslanika i ministra bez portfelja Sulejmana Ugljanina, s druge strane, da se proterani i raseljeni Bošnjaci iz Sjeverina, Kukurovića i drugih sela u opštini Priboj obeštete i da im se stvore uslovi za održiv ostanak.

izvor:  SNews

SVEČANO OTVORENE 55 MOSI u Priboju

Danas su malom prelijepom gradu na obalama rijeke Lima izvanično Read more

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

PRIBOJ Na granici uhapšen Husein Mujanović, bivši borac ARBiH!!!

Na graničnom prijelazu sa Srbijom, u blizini Priboja, jutros je Read more