IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

CRNA TURSKA KAFA NA BALKANU: Ubrzava metabolizam, ako je pijete na pravi način… (foto, video)

Turska kafa najčešće koristi za podizanje nivoa energije, zbog nutrijenata koje sadrži može vam pomoći u gubitku težine- isto može poboljšati redom i probavu, funkciju mišića te zdravlje srca…

ISTANBUL: Regija, Zanimljivosti, Vijesti, nedelja, 16.01.2022… 12: 42… CRNA TURSKA KAFA NA BALKANU: Ubrzava metabolizam, ako je pijete na pravi način… (foto, video)

Ljudi na globalnom nivou konzumiraju više od 160 miliona džakova kafe godišnje, a iako je napitak najpopularniji za podizanje nivoa energije, može pomoći i u ostvarivanju vaših ciljeva vezanih za telesnu težinu.

“Kafa, kada se konzumira umjereno bez previše dodanih zaslađivača, može unaprediti gubitak težine i biti korisna za vaše cijelokupno zdravlje”, kazala je Ešlo Šo, registrovana dijetetičarka.

Kafa sadrži nutrijente kao niacin, kalijum, magnezijum i antioksidanse- koji mogu poboljšati probavu, podržati funkciju mišića i dovesti do boljeg zdravlja srca. Sadrži i kofein, koji pospešuje metabolizam, poboljšava energiju i može podstaknuti gubitak težine.

Crna kod nas je to ona najčešća turska kafa je popularan način za postizanje kalorijskog deficita, zbog svog niskokaloričnog sastava. Smatra se idealnim napitkom za mršanje jer sadrži manje od pet kalorija po šoljici.

Međutim, niskokalorična je samo ako je pijete bez dodataka. Može brzo da postane bogata kalorijama, šećerom i mastima kada joj se dodaju različita mlijeka i šećeri.

Čitaj još:   Jelena Obućina u par sekundi potopila Vučića: "ORUŽJE IZ SRBIJE U RUKAMA AL- KAIDE- KAKO MOĆNO ZVUČI..." (foto i video)

Istovremeno, kofein ubrzava metabolizam- proces u kojem tijelo razlaže hranljive materije i koristi kalorije iz hrane tokom dana. Kofein, stimulans koji se nalazi u kafi, jedna je od retkih supstanci koje mogu povećati vaš bazalni metabolizam (BMR), također poznat kao brzina kojom sagorevate kalorije dok se odmarate.

Mala studija iz 2018. pokazala je da su učesnici koji su pili različite doze kafe tokom dva mjeseca imali veće metabolite, produkt metabolizma. Brži metabolizam će vam omogućiti da sagorite više kalorija u mirovanju ili tokom fizičke aktivnosti, što može pomoći u gubitku težine.

Kofein pored svih prednosti može smanjiti osjećaj gladi. Na apetit utiču različiti faktori, uključujući vrstu hrane koju jedete, nivoe fizičke aktivnosti i hormona.

Iako nema dovoljno istraživanja da se utvrdi uzročno- posledična veza za smanjenje apetita kofeinom, studije su pokazale da on može smanjiti nivoe grelina, hormona zbog kojeg se osjećate gladni.

Ukupno, kafa je napitak koji povećava energiju i ima brojne zdravstvene prednosti. Malo kalorija i sadržaj kofeina u napitku može pomoći pri mršanju, međutim, važno je voditi računa o tome šta i koliko pijete.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 20. septembar 2021. godine...

izvor iBalkan.net / zdravlje

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more