IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

I POSLIJE VESNE– VESNA…

Euforija koja drma Dritana Abazovića povodom formiranja nove, druge po redu eksperimentalne Vlade po njegovim nacrtima, kao da je već viđena. Sve smo to, naime, imali prilike viđeti prije godinu i po dana u susret formiranju „ekspertske“ Vlade koju je skrojio rahmetli Amfilohije Radović posred Ostroga. I tada je, kako će izgleda biti i sada, potpisan sporazum o čvrstome euroatlantskome putu Crne Gore. 

Sporazum je, kako znamo, bio samo maska za čerečenje države po dubini i širini, za razgradnju sistema i kadrovsko popunjavanje proruskim i velikosrpskim biranim svatima. Oni koji su upozoravali Dritana na neizbježne posljedice paktiranja s kleronacionalistima, označavani su kao „pećinski nacionalisti“, „lelekači“, „branioci mafije“ i sl.

Tek kad su iz Vašingtona stigle instrukcije, Dritan je primoran da prihvati argumente gorepomenutih i sruši Vladu. Problem je što je golim okom vidljivo da Vlada nije srušena zbog haosa u koji je uvela Državu, čemu je Dritan dao poseban doprinos, već zbog toga što su mu „zapadni partneri“ saopštili da to više tako ne ide. 

Tako nas Dritan– uz pratnju svoje poltronske družine– zapravo podśeća na bilmeza štonije u stanju donijeti nikakvu odluku bez tutorstva, sa śevera ili zapada, svejedno, hvaleći se pritom svima okolo ne vlastitom snagom ili sposobnošću, već snagom većega brata, po čijim instrukcijama navodno i radi. Baulja on tako od kamataša do kamataša, zadužujući se na sve strane, turajući hipoteku na zemlju na koju je sticajem nesretnih okolnosti stekao neku formu korisničkoga prava, pa dok potraje…

Čitaj još:   ANDREJ Nikolaidis: Suverenistički lideri se povlače. To je dobar početak... (foto)

Ali, da ne duljim. Sve smo ovo već viđeli, pa ćemo, kako izgleda, ponovo viđeti i Vesnu Bratić na čelu Ministarstva prosvjete. Da se ne lažemo– znao je Dritan što je Vesnu preporučilo da preuzme nekoliko ključnih identitetskih resora u Vladi. Bila je to, dakako, fanatična privrženost Crkvi Srbije i vrijednostima koje ta organizacija baštini. 

Jedna od ključnih „vrijednosti“ Beogradske patrijaršije je, kao što dobro znamo iz iskustva prethodne tri decenije, negacija crnogorskoga identiteta, nacije, crkve i jezika. Nije Vesnu preporučilo za ministarku neko specifično znanje ili doprinos prosvjeti, kulturi i nauci, već glasna promocija šovinističkih teorija da su Crnogorci rezultat etničkoga inženjeringa, a crnogorski jezik izmišljen. No, o Vesni je već dovoljno rečeno. 

Pitanje je što nam slijedi poslije Vesne. Najava da će Ministarstvo prosvjete u novoj Vladi pripasti Socijalističkoj narodnoj partiji, kao političkoj grupaciji koja od svojega postanka dosljedno promoviše šovinističke svjetonazore, govori nam zapravo da će i poslije Vesne doći Vesna. 

Lider SNP-a, uostalom, i ovih dana papagajski ponavlja mrzilačke parole koje je nabubecao iz nacifašističkih pamfleta Joca Markuša– Crnogorci su kao nacija izmišljeni 1942. godine, a crnogorski jezik fabrikovali su fašisti!?

Čitaj još:   IVAN Vuković: Iniciraću kontrolno saslušanje FILIPA Ivanovića i MAIDE Gorčević, zbog odstupanja predstavnika vlasti od zvanične vanjske politike... (foto)

Ako mu nije jasno samo po sebi, neka Dritan ovih dana priupita svoje „zapadne partnere“ postoji li iđe na dunjaluku „evropska vlada“ u kojoj Ministarstvo prosvjete vode ljudi koji negiraju postojanje gotovo polovine stanovništva vlastite Države!? 

izvor: analitika.me

DA LI Crna Gora, postaje azil za bogate…

Vlada Crne Gore je na poslednjoj sjednici donijela odluku o sticanju crnogorskog Read more