IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MOSKVA: Zabranjen IZVOZ više od 200 artikala i preparata iz RUSIJE, vidite što je sve na popisu… (foto, video)

“Mjere su odgovor Rusije, a cilj im je osigurati nesmetano funkcioniranje ključnih sektora ekonomije”, saopštilo je ministarstvo…

MOSKVA: Svijet, Ekonomija, Vijesti, petak, 11. 03. 2022… 00: 32…MOSKVA: Zabranjen IZVOZ više od 200 artikala i preparata iz RUSIJE, vidite što je sve na popisu… (foto, video)

Ruska vlada u četvrtak je objavila da je zabranila izvoz telekomunikacijske, medicinske, automobilske, poljoprivredne, električne i tehničke opreme i nekih proizvoda od drva do kraja ove godine.

Popis obuhvaća više od 200 proizvoda, a uključuje i željezničke vagone, kontejnere i turbine.

Ministarstvo ekonomije saopštiilo je kako je zabranjen i izvoz određenih vrsta drvne građe i proizvoda od drva, ali nisu precizirali o kojim je proizvodima riječ.

“Mjere su logičan odgovor na one uvedene Rusiji, a cilj im je osigurati nesmetano funkcioniranje ključnih sektora privrede”, priopćilo je ministarstvo.

Čitaj još:   Požar zahvatio stambenu zgradu stradalo više osoba... (foto)

Sljedeći paket mjera mogao bi uključiti zabranu pristajanja stranih brodova u ruskim lukama i dozvolu avioprijevoznicima da registriraju avione unajmljene od stranih kompanija kao svoje vlasništvo, najavila je vlada.

Novinska agencija Interfax citirala je izvor koji tvrdi da je u pripremi i zakon kojim bi se od 15. ožujka do 31. kolovoza zabranio izvoz žitarica u skupinu bivših sovjetskih zemalja u sastavu Euroazijske ekonomske unije (EEU) i izvoz šećera iz tog područja.

EEU, uz Rusiju, čine Armenija, Bjelorusija, Kazahstan i Kirgistan.

izvor agencije

MOSKVA: Rusija vratila “Dodikovu ikonu” Ambasadi BiH… (foto i video)

Ikona je 23. decembra predata Ambasadi Bosne i Hercegovine u Read more