IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Moskva poslala hitni zahtjev SAD- u: Da se prestane isporučivati oružje Ukrajini… (foto, video)

Ukrajina tvrdi da su ubili 21.900 ruskih vojnika

MOSKVA: Svijet, Crna Hronika, Vijesti, ponedeljak 25. 04. 2022… 11: 34… Moskva poslala hitni zahtjev SAD- u: Da se prestane isporučivati oružje Ukrajini… (foto, video)

IZ MINUTE u minutu pratimo rusku invaziju na Ukrajinu.

Ključni podaci:

  • U Rusiji gori veliko skladište nafte, radi se o važnom čvorištu na putu nafte za Europu
  • Američki državni tajnik i ministar obrane u nedjelju su bili u Kijevu
  • Savjetnik Zelenskog tvrdi da je održan sastanak Zelenskog i Blinkena u Kijevu
  • Financial Times piše da je Putin odustao od pregovora i da želi zauzeti što više teritorija Ukrajine
  • Putin se pojavio na misi za pravoslavni Uskrs…

Ukrajina tvrdi da su ubili 21.900 ruskih vojnika

Ukrajinska vojska objavila je nove procjene ruskih žrtava i gubitaka. Tvrde da su u dosadašnjem dijelu rata ubili 21.900 ruskih vojnika…

MOSKVA je poslala Washingtonu zahtjev da SAD prestane isporučivati oružje Kijevu.

“800 milijuna dolara, toliko će vrijednog oružja biti poslano u Kijev iz Washingtona. To je ogroman iznos, a to ne pridonosi bilo kakvoj nagodbi”, kazao je ruski veleposlanik u SAD- u Anatolij Antonov.

“Naglasili smo da je neprihvatljivo da SAD opskrbljuje Ukrajinu oružjem i tražili smo da se takve prakse zaustave”, rekao je.

Antonov je poručio da je cilj SAD-a “spriječiti Rusiju da čvrsto stane na noge i da se čuje glas Rusije”.

Obraćanje Zelenskog

Čitaj još:   HAOS: Žestok sukob i katastrofa u Bijeloj kući! (foto i video)

Ukrajinci o životu u ruskim kampovima za civile: “Kao u koncentracijskom logoru”

UKRAJINCI koji su iz Mariupolja pobjegli zbog ruske okupacije i svakodnevnog bombardiranja ispričali su za BBC kako izgleda život u ruskim logorima za civile. Ondje se odvija obrada civila te se ondje nalaze prije evakuacije u sigurno područje. Riječ je o centrima postavljenima izvan Mariupolja, tzv. filtracijskim kampovima.

Supružnici Oleksandar i Olena trenutačno se nalaze u relativno sigurnom gradu Lavovu, no prije toga su bili smješteni u kamp za obradu nakon što su pobjegli iz Mariupolja. 

“Kao u koncentracijskom logoru”

Kada su pokušali pobjeći iz grada, Oleksandar i Olena hodali su tri kilometra do točke za evakuaciju. Odvezli su ih u rusko izbjegličko središte smješteno u bivšoj školi u selu Nikolske, sjeverozapadno od Mariupolja.

“Bilo je to kao pravi koncentracijski logor”, ispričao je za BBC 49-godišnji Oleksandar. Ukrajinski dužnosnici usporedili su te centre s onima korištenima tijekom ruskog rata u Čečeniji, gdje su tisuće Čečena ispitivali koristeći brutalne metode. Mnogi od njih su nestali.

Ruski zaštitari uzeli su otiske prstiju bračnog para, fotografirali ih sa svih strana te ih ispitivali nekoliko sati. Oleksandar kaže da ispitivanje izgleda kao u zatvoru. Brinuli su se da će im Rusi pregledati mobitele pa su u telefonima izbrisali sve što ima veze s Ukrajinom. Čak su izbrisali fotografije svoje kćeri ispred ukrajinske zastave.

Njihova briga je bila opravdana jer, kako je Oleksandar ispričao, ruski sigurnosni službenici su im tijekom ispitivanja pregledali fotografije u mobitelu, telefonske pozive i kontakte u imeniku ne bi li ih povezali s novinarima ili čak državnim i vojnim dužnosnicima.

Čitaj još:   KAD JE Tito"Stojadina" poklonio Rusu, bio je to najuspješniji model... (foto)

“Ako je osoba osumnjičena da je ukrajinski nacist, odveli bi je u Donjeck na daljnju istragu ili bi je ondje ubili. Bilo je vrlo opasno i riskantno. Ako bi Rusi malo posumnjali u vas, to bi vas moglo odvesti u podrum na ispitivanje i mučenje. Svi su se bojali da ih ne odvedu u Donjeck”, ispričao je Oleksandar.

Iz BBC- ja navode da nisu uspjeli provjeriti ove tvrdnje…

izvor Index.hr

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more