IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ADRIJAN Vuksanović: Svaki narod ima svoje loše epizode, jedino ako nisu u kategoriji onih nebeskih– savršenih… (foto)

Adrijan Vuksanović predsjednik Hrvatske građanske inicijative gostujući u emisiji `Na kraju dana` kazao je da nije nikakva ekskluzivnost što je u Skupštini kazao da je Ante Pavelić zločinac, dok su za predsjednika Skupštine Mladić i Karadžić heroji.

“Spomenuo sam tu i Slobodana Miloševića, iznio sam stav koji je dominantan i u javnom mnjenju Republike Hrvatske i ja znam da kod mnogih je to izazvalo određenu reakciju čuđenja, ali nisam iznio ništa ekskluzivno u tom pogledu. Zahvalan sam vašem mediju koji je to prenio, kao i još nekima, jer postoje mediji koji to nisu prenijeli.” 

Kako je kazao Vuksanović, svaki narod ima svojih lijepih i ružnih epizoda i jedan zdrav odnos prema tim pojavama iz prošlosti je neophodan da bi mogli u budućnost. 

“Imamo primjere iz bliske ili malo dalje prošlosti da bez suočavanja sa prošlošću ne možemo biti prosperitetni, ne smijemo biti zarobljenici prošlosti. Moramo savladati tu ružnu prošlost kako se ne bi spoticali sve vrijeme o nju.” 

Prema njegovim riječima pravi primjer za to je Njemačka koja je danas prosperitetna zemlja i koja je na pravi način uspostavila relaciju sa onim što su bila događanja iz prvog i drugog svjetskog rata. 

“A imamo i druge politike, nažalost u susjedstvu, gdje vidimo da upravo ovi likovi koje smo pobrojali se slave, gdje su oni valjda zaslužni građani ili ne znam što ili već, a zapravo radi se o onima koji su bili nositelji izuzetno loših, da budemo precizni, tragičnih politika s kojima imamo i dan danas problem, odnosno sa njihovim recidivima i političkim instalacijama koje su danas u Crnoj Gori.” 

Vuksanović vidi problem u, kako je rekao, ambijentu bezgrešnih iz kojeg dolazimo. 

“Svaki narod ima svoje loše epizode, jedino ako nisu u kategoriji onih nebeskih, onih savršenih. 

Čitaj još:   BAJRAM- NAMAZ KLANJAN u novopazarskoj Stambol džamiji: RAMAZAN je prilika radosti koju vjernicima donosi Bajram... (foto)

I dosta toga se tu čulo prethodnih dana. I da, radi se zapravo o vrijednostima. Nemamo isti pogled na to. Nisu nam vrijednosti iste i to je ono što nas razdvaja i nisam ja prvi ko je to kazao. 

Rekli su i to i mnogi veći i značajniji od mene samoga. Tako da ja sam samo ponovio njihove riječi. Nisu to kazali sad, nego su kazali kad je bilo puno teže. Kad je isti taj Pavelić im mogao uskratiti pravo na život. Pa su imali hrabrost i to da kažu.” 

Vuksanović je izrazio zabrinutost što se uopšte o takvoj temi govori. 

“Koliko je ta vijest odijeknula pokazuje zapravo krvnu sliku ovog društva. Kako ovo društvo živi i kako egzistira i kakva je situacija zapravo kod nas, kad jedna takva izjava nailazi kod velikog broja na uduševljenje.” 

Za Vuksanovića je jasno da rezolucija o Jasenovcu predstavlja sanitarni manevar zbog rezolucije o Srebrnici, koja je došla, kako je rekao, iz civilizovanog svijeta. 

“Nije tu rezoluciju potakao niko iz Crne Gore, već njeno glasanje i raspravu potakao civilizirani svijet. I došla je od upravo onih koji su se na pravi način suočili sa svom ružnom prošlošću.oni su sjetili Jasenovca kako bi napravili jedan manevar i zaliječili neke svoje rane. Pri tome ne vodeći računa, bez ikakvog pijateta prema žrtvama koncentracijnog logora Jasenovc. Oni pokazuju zapravo da im te žrtve nisu važne.” 

Predsjednik Hrvatske građanske inicijative smatra da ova rezolucija može imati posljedice po Crnu Goru na njenom EU putu. 

“Vi imate u protekle skoro četiri godine čitav serijal provokativnih nastupa službene Podgorice koji idu prema službenom Zagrebu, odnosno Crne Gore prema Republici Hrvatskoj. Podsjetiću vas da je nekom palo na pamet da Hrvatsku zajednicu, organiziranu Hrvatsku zajednicu iz Doma kulture Josip Marković istjera iz tog našeg kultnog prostora. Podjetiću vas na promjenu imena bazena u Kotoru, zbog čega danas ne dolaze hrvatski vaterpolo klubovi i ne igraju na tom bazenu. 

Čitaj još:   DANAS, Sunčano i toplo, u nedelju pljuskovi i grad...

Pa je nekom palo na pamet da skine ploču u Morinju. Pa druga solucija je bila da se mijenja natpis, odnosno sadržaj koju ta ploča nosi. 

Pa smo imali promjenu imena ulice u Pljevljima, gdje je svoju ulicu dobio čovjek koji je sudjelovao u agresiji na Republiku Hrvatsku. 

izvor: standard.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more