IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DAMIR Šehović: DRITAN Abazović pod utjecajem Vučića, ”Otvoreni Balkan” OMČA oko vrata EU putu CRNE GORE…

Uticaj vlasti u Srbiji na ovu 43. crnogorsku vladu je veći nego što je bio na prethodnu, a znamo da ni na nju nije bio mali, kaže u razgovoru za Danas Damir Šehović, predsednik Socijaldemokrate Crne Gore i poslanik u crnogorskoj skupštini.

Pre svega, dodaje, zato što je prethodna vlada, a posebno premijer Zdravko Krivokapić, bila samoinicijativno submisivna u odnosu na zvanični Beograd, dok ova vlada ima jasne dogovore sa Beogradom u vezi sa načinom na koji će funkcionisati i šta će joj biti prioriteti.

* U čemu se najviše ogleda uticaj predsednika Srbije na novu manjinsku vladu CG? Nedavno ste kazali da je Krivokapićeva vlada iznedrila „Evropa sad“ dok Abazovićeva vlada nudi „Vučića sad“.

Na prvom mjestu, pogledajte kako je 43. Vlada formirana: osnovni razlog formiranja manjinske vlade je trebao da bude obezbjeđivanje podrške od makar 49 poslanika, koja bi bila dovoljna da se riješi pitanje vd statusa u sudstvu i tužilaštvu, ali i postigne dogovor oko izbornog zakona.

Ipak, Abazović je svjesno srušio taj koncept zbog insistiranja da SNP, koji je pune tri decenije, kao najvjerniji saveznik Slobodana Miloševića, bio na pogrešnoj strani istorije, po svaku cijenu mora ne samo biti prisutan u „evropskoj“ Vladi, nego i dobiti tačno šest ministarskih mjesta, potpredsjedničko mjesto i poziciju predsjednika parlamenta.

Zaista nije potrebno baviti se politikom, da biste shvatili da takvi nerazumni postupci, pogotovo u ovom geopolitičkom momentu, nemaju ama baš nikakvo utemeljenje u logici. Osim ako – to nije ranije preuzeta obaveza Abazovića, što je sad sasvim izvjesno.

Gdje ćete bolju potvrdu navedenog od činjenice da ova, 43. crnogorska vlada, oročena na manje od godinu dana, u vrh svojih prioriteta ne postavlja životne i evropske teme, već Otvoreni Balkan. I ne samo da ga postavlja na pijedestal, već evo mjesec ipo od izbora nove vlade, našim zvaničnicima je to gotovo jedina tema.

Opet – nema logike. Osim u slučaju da neko, tokom tajnih razgovora van Crne Gore, dao takvo obećanje. A ja vam tvrdim da– jeste.

Čitaj još:   PREDNOSTI Izbacivanja hljeba iz ishrane i kako da najlakše ODUSTANETE OD NJEGA!!! (foto)

*Imamo Berlinski proces a zagovara se Otvoreni Balkan.  Nedavno je na 30. sesiji Igmanske inicijative ocenjeno da je Otvoreni Balkan neprihvatljiv za CG i BiH te da nemaju poverenja u srpske vlasti.

Pitajte nekoga od naših zvaničnika koji podržavaju Otvoreni Balkan šta tačno ta inicijativa podrazumijeva – uvjeravam vas da neće znati.

Štaviše, i sami predstavnici vladajuće URA- e iz koje dolazi premijer, saopštavaju da Otvoreni Balkan ne nudi ništa novo za Crnu Goru u odnosu na postojeće inicijative, kakav je Berlinski proces.

Osim toga, prema najnovijim istraživanjima, većina građana Crne Gore ne zna ni šta je Otvoreni Balkan. I to je rezultat činjenice da se ta inicijativa evidentno promoviše u političke, a ne ekonomske svrhe u Crnoj Gori, jer niti jedan zvaničnik i Vlada generalno, nije ponudio detaljnu elaboraciju benefita.

Licemjerno da nam benefitima slobodnog kretanja ljudi, roba i kapitala maše država koja je jedna od svega nekoliko na tlu Evrope koja ni nakon punih 17 godina od apliciranja nije uspjela da okonča pregovore oko pristupanja Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, čija je Crna Gora odavno punopravna članica

Svakako da ne ulazim u koristi pomenute inicijative za Srbiju, Sjevernu Makedoniju ili pak Albaniju, niti na to imam pravo. Uvijek kada Socijaldemokrate govore na ovu temu, govore isključivo sa aspekta interesa i pozicije Crne Gore.

A to nam daje za pravo da konstatujemo da je Otvoreni Balkan kukavičje jaje koje nam se podmeće, odnosno omča o vratu procesu evropskih integracija u Crnoj Gori, i da se iza te ideje zapravo krije ideja zatvorenog, od Evrope suštinski izolovanog regiona, koji bi služio isključivo interesima Aleksandra Vučića i onima čije interese na Balkanu zastupa.

Uostalom, podrška šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova inicijativi Otvoreni Balkan dovoljno sama za sebe govori.

Ako se sa političkog vratimo na ekonomski teren, možemo kazati da je licemjerno da nam benefitima slobodnog kretanja ljudi, roba i kapitala maše država koja je jedna od svega nekoliko na tlu Evrope koja ni nakon punih 17 godina od apliciranja nije uspjela da okonča pregovore oko pristupanja Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, čija je Crna Gora odavno punopravna članica.

Čitaj još:   ŠOK ZA ŠOKOM, NE PADA MI NA PAMET DA SE UDAM ZA SRBINA: Zašto bih rađala djecu nekome koga treba ja da izdržavam... (foto)

Da ne pominjemo da bi dodatna liberalizacija režima trgovina mogla katastrofalno da se odrazi na domaću proizvodnju, što bi povećalo i onako visok trgovinski deficit, te izazove koji bi nastali u dijelu sistema bezbjednosti hrane, kao i mnoge druge.

Dakle, nije ovdje riječ samo o nepovjerenju, koje svakako postoji, ili pak političkom aspektu, koji svakako jeste dominantan, već i o činjenici da suštinski vidimo mnogo otvorenih pitanja, a odgovora, osim nasilne prazne priče– nemamo…

kompletan tekst na http://danas.rs

izvor: danas.rs

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more