IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Slobodu Crne Gore čuvaćemo čak i kad bi cijena bila ravna onoj na Sutjesci…

97- godišnji Petar Perišić, kurir komandanta Save, s novskim i kotorskim antifašistima odao počast slavnim precima

Hercegnovski i kotorski antifašisti u organizaciji SUBNORA Crne Gore danas su, sa više stotina crnogorskih istomišljenika, “prošli stazama slobode koje su rodoljubi još prije 79 godina utabali.”

Kako je kazao predsjednik UBNORA Herceg Novi Svetozar Baković, prije odlaska na Tjentište, antifašisti su posjetili spomenik na Grahovu pa nastavili putevima proletera.

“Barem na kratko vratili smo se stazama kojima su koračali jedni od najvećih boraca za antifašističke ideale, legendarni komandant Sava, sa saborcima, najpoznatiji ratni doktor Simo Milošević i mladi pjesnik Kovačić, koji zajedno stradaše, putem hercegnovskih pet Danica od kojih dvije baš na krvavoj Sutjesci za vječnost ostadoše, putem svih hrabrih znanih i neznanih junaka koji stradaše za ideale i vrijednosti, koje mi i naša đeca moramo nastaviti da pronosimo, za beskraj svih antifašista”, navodi se u saopštenju.

Prošli smo danas putem sa kojeg se nije vratilo 7500 najboljih

“Prošli smo putem dalmatinaca, slovenaca, bosanaca, srba, hrvata, crnogoraca, putem veličanstvenih jugoslovena”, navode novski i kotorski antifašisti.

“Ovim skupom i svakim sljedećim želimo da pokažemo fašistima i domaćim izdajnicima da crnogorski antifašisti ne poznaju granice, ne razlikuju ljude po vjeri, naciji ili rasi, za nas su jednaki svi građani ove zemlje, koji poštuju žrtve velikana koji našu domovinu životima sazidaše.”

Čitaj još:   SIJEVA IZMEĐU PODGORICE I BEOGRADA: Ambasador Srbije odbio primiti protesnu notu

“Posebna čast i zadovoljstvo hercegnovskih antifašista je što se i danas, u autobusu, sa nama nalazi devedesetsedmogodišnji Petar Perišić. Drug Petar rođen u Cucama a već duže od pola vijeka stanovnik Herceg Novog je bio kurir komandanta Save Kovačevića, koji je zajedno sa Savinim sinovcem Draganom i još nekoliko mladića bio uz slavnog komandanta divizije…

Sa malo više sreće ili sposobnosti Petar preživje grotlo Sutjeske i danas živi duboku starost. Tada nejaki momci, hrabrog srca, hitrih nogu, čvrstog karaktera odani državi i idealima, od kojih mnogi ne uspješe ostariti, već dadoše svoje, tek započete živote, za nauk svima nama kako se brani, stvara i poštuje sloboda.”

Hercegnovski antifašisti su, poručuju, tradicionalno došli ispod veličanstvenog spomenika na Tjentištištu, ponosni na sve one koji svojom žrtvom sazidaše spomenik, za nauk i opomenu svim negatorima istinskih boraca za slobodu.

“Takođe, za nauk i svim nacionalistima i šovinistima, koji se poslije poraza u Drugom svjetskom ratu ponovo pojaviše u devedesetim godinama prošlog i u dvadesetim godinama ovog vijeka. Sa ovog slavnog mjesta, antifašisti poručuju da će slobodu, nezavisnost i suverenost Crne Gore sačuvati, čak i kada bi cijena toga bila ravna onoj na Sutjesci.”

Čitaj još:   Mladoženja uhapšen na vjenčanju: U svečanom odjelu deportovan iz Austrije... (foto)

izvor: antenaM.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more