IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MUČNO I TUŽNO U SARAJEVU: Blokirano pola grada, najavljen kontra- skup, Elmedin Konaković uzburkao strasti…(foto, video)

LGBT skup bit će održan, odnosno okupljanje je od 15 do 17 h, šetnja od 17 do 18: 30 sati…

SARAJEVO: BiH, Zanimljivosti, vijesti, subota, 25. 06. 2022… 10: 28… MUČNO I TUŽNO U SARAJEVU: Blokirano pola grada, najavljen kontra- skup, Elmedin Konaković uzburkao strasti… (foto, video)

Treća Bh. povorka ponosa će biti održana u Sarajevu pod sloganom ‘Porodično okupljanje’, a okupljanje učesnika počinje u 15 sati. Nešto ranije, u 11 sati, biće održan kontra LGBT skup pod sloganom ‘Vratite nam dugu’.

Sanjin Musa, predsjednik stranke “Vjera, Narod, Država”, koji je organizator ovog kontra okupljanja na Facebooku je pozvao sve građane da im se  u subotu pridruže od 10 sati i 15 minuta na Otoci kod mosta.

“Skup će se kretati šetnicom prema Čengić Vili, potom prema Malti, zatim Alejom lipa izlazi na most kod Elektroprivrede. Nakon toga Vilsonovim šetalištem do krajnje destinacije- Spomenik Ikar konzervi na Vilsonovom šetalištu”, napisao je Musa.

Također, kako je naveo Musa, sva djeca koja dođu u pratnji roditelja dobit će prigodne poklone, a raspisan je i likovni konkurs sa temom Duga, a najbolji radovi dobit će i nagrade, od skutera, bicikla i mobitela u zavisnosti kojoj kategoriji godišta djece pripadaju.

Čitaj još:   DPS: Dvije godine od početka propadanja naše države, HITNO NA IZBORIMA TREBA SMIJENITI NAJGORU VLAST U ISTORIJI CRNE GORE...

Inače, Povorka ponosa bit će održana, odnosno okupljanje je od 15 do 17h, šetnja od 17 do 18:30h.

“Organizujemo je jer u BiH još uvijek nemamo sigurna mjesta za LGBT osobe. To ide od porodice pa do javnih prostora. Mi ne možemo otići u kino, kafanu, izložbu sa našim partnerima i biti ono što jesmo”, podsjeća Lejla Huremović.

Ipak, Huremović vidi pomake po ovom pitanju.

“Velika je razlika u poređenju sa periodom od prije deset godina. Ljudi počinju shvatati da smo dio društva, da smo im komšije, prijatelji, braća, sestre… Nismo pali sa Marsa u ovu državu, mi smo dio porodica, oduvijek smo i bili”, navodi Huremović.

Stoga, zato ove godine šetaju pod sloganom “porodično okupljanje”.

“Zato nam u kampanji i učestvuju roditelji LGBT osoba. Po prvi put u Bosni i Hercegovini se dešava da roditelji izađu i kažu da vole svoje dijete bez obzira na sve”, istakla je Huremović.

Burne reakcije na društvenim mrežama izazvao je i lider Naroda i pravde Elmedin Konaković, koji je kazao da je protiv povorke.

Čitaj još:   PUCNJAVA NA ROĐENDANU, ČETVERO MRTVIH: Masovno ubistvo, još tri osobe u bolnici... (foto, video)

IZVOR iBalkan.net / (SB)

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more