IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MIHAILO PISAO DRITANU Abazoviću: CPC spremna da zaključi UGOVOR o…

Mihailo je naveo da je uvjeren da će zaključenjem ugovora država Crna Gora i CPC, svaka u okviru svojih nadležnosti i djelovanja, a poštujući međunarodno priznata načela o odvojenosti vjerskih zajednica od države i slobodi vjere i nacionalnog opredjeljenja, međusobno dodatno uspješno sarađivati

Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) spremna je da sa Vladom Crne Gore zaključi Ugovor o uređenju međusobnih odnosa, poručio je mitropolit CPC Mihailo.

On je u pismu premijeru Dritanu Abazoviću naveo da je CPC spremna da zaključi Ugovor u cilju daljeg uređenja uzajamne saradnje te vjerske organizacije i Vlade na ostvarenju ustavom zagarantovanih prava na slobodu vjeroispovijesti i ispoljavanja vjere i religijskih uvjerenja.

Navodi se da je CPC spremna da zaključi Ugovor i u cilju osiguranja uslova za neometano i puno djelovanje te Crkve i njenog sveštenstva i očuvanja tradicije, kulturne baštine i istorijskog nasljeđa CPC i vjerujućih pravoslavnih Crnogoraca.

“Izražavam spremnost i pozivam Vas da Vlada Crne Gore i CPC zaključe Ugovor u uređenju međusobnih odnosa”, poručio je Mihailo u pismu Abazoviću.

Čitaj još:   MITROPOLIT CPC MIHAILO PRECIZIRAO:"SVAKO KO PORIČE SREBRENICU JE ZLOČINAC... "

Mihailo je naveo da je uvjeren da će zaključenjem tog ugovora država Crna Gora i CPC, svaka u okviru svojih nadležnosti i djelovanja, a poštujući međunarodno priznata načela o odvojenosti vjerskih zajednica od države i slobodi vjere i nacionalnog opredjeljenja, međusobno dodatno uspješno sarađivati.

Mihailo je istakao da je uvjeren da že država i CPC uspješno sarađivati u cilju punog ostvarenja prava na slobodu vjeroispovijesti i ostvarivanja uslova za unapređenje vjerskih prava, vršenja vjerskih obreda i ukupnog djelovanja Crkve, njenog sveštenstva i vjerujućeg naroda crnogorskog.

“Te u vjeri da u Vama imamo prijatelja i saveznika koji će naći put i način da pomogne vjerujućem narodu crnogorskom da ostvari svoja temeljna ljudska i vjerska prava”, naveo je Mihailo u pismu Abazoviću.

izvor: MINA

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more