IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

UŽAS- Top lista za odstrel: satanizacija, dehumanizacija, likvidacija… (foto)

Korisnik Twittera pod imenom „Žil Vern“ juče je objavio: „Andrej nikolaidis, alex zeković, ljubo filipović i njima slični likovi zreli su za odstrel“…

PODGORICA: Crna Gora, Crna Hronika, vijesti, utorak, 12. VII 2022… 19: 38… UŽAS- Top lista za odstrel: satanizacija, dehumanizacija, likvidacija… (foto)

Osim što je zreo za intenzivan kurs pravopisa crnogorskog jezika, „Žil Vern“ je zreo i za poziv u policiju.

Prijetnje „odstrelom“ dio su neprekidnog pritiska kojem su, još od 30. avgusta 2020, izloženi najuticajniji kritički medij CDM i njegovi autori.

Najviši predstavnici vlasti prosto su se utrkivali ko će CDM- u uputiti brutalniju prijetnju. Pozivali su na gašenje i bojkot CDM- a a naše novinare targetirali kao saradnike kriminalnih struktura. Uprkos ozbiljnim naporima vlasti da slobodan, kritički govor kriminalizuju, čitanost i uticaj CDM- a su rasli.

Motivi najnovije internet-kampanje mržnje su očiti. Zeković predvodi proteste protiv potpisivanja takozvanog „Temeljnog ugovora“.

Filipović je na CDM- u objavio niz polemičkih tekstova kojima je predložio potpuno novu konfiguraciju političke mape Crne Gore. Nikolaidis je za zbirku eseja, od kojih su mnogi objavljeni upravo na CDM- u, dobio Trinaestojulsku nagradu.

Upravo reakcija na Nikolaidisovu nagradu školski je primjer kampanje dezinformacije.

Jovan Markuš, blizak vrhu SPC u Crnoj Gori, objavio je citat iz Nikolaidisovog romana „Mimesis“, objavljenog 2003. godine. Citirano je dakle umjetničko djelo, fikcija, a repliku izgovara glavni lik romana, Konstantin Teofilis, koji kaže kako u Crnoj Gori pravoslavlje smrdi do neba, kako je pastva zločinačka no istinski zlikovci su popovi. U pitanju je parafraza rečenice iz proze Tomasa Bernharda: „U Austriji katoličanstvo smrdi do neba“. Markuš je riječi književnog lika pripisao autoru, sugerišući da autor mrzi pravoslavlje.

Čitaj još:   DARKU, ugradili blokator protiv narkotika: Evo šta to znači i kako dijeluje...

Da pojednostavimo: pozvati autora na moralnu odgovornost zbog toga što lik iz njegovog romana ne misli dobro o crnogorskom pravoslavlju isto je što i pozvati Dostojevskog na saslušanje zbog toga što je Raskoljnikov ubio staricu.

Ili ovako: to je isto kao prozvati Njegoša da je prezirao pravoslavlje a veličao islam, jer jedan od njegovih književnih likova kaže: „Više valja dan klanjanja jedan no krštenja četiri godine“.

Na Markuševu lažnu informaciju da je Nikolaidis izjavio ono što u romanu izgovara njegov lik reagovala je bivša ministrica Vesna Bratić.

Potom su o „sramnoj Nikolaidisovoj izjavi“ raspravljali poslanici u crnogorskom parlamentu. Pa se opširnim i oštro intoniranim saopštenjem oglasio Demokratski front.

Onda je „Žil Vern“ pozvao na odstrel.

Preostaje još da se javi Joanikije i uputi neku vrstu fatwe prema Nikolaidisu, kao onomad Homeini prema Rušdiju.

„Žil Vernov“ poziv na odstrel logičan je korak permanentne kampanje mržnje i dezinformacija kojoj su izloženi CdM i naši autori.

Budući da Nikolaidisa mediji bliski SPC u kontinuitetu nazivaju „Satanidisom“ i „borcem protiv Boga“, dakle i doslovce demonizuju ovog autora, odstrel se „Žil Vernu“ čini ne samo kao logičan, nego i jedini ispravan korak.

Medijsko- politički projekat dehumanizacije Nikolaidisa traje dugo i morao je proizvesti efekat. Još prije 10 godina banjalučke novine su direktno pozvale na njegovo ubistvo. Novinarka „Glasa Srpske“ je bila jasna: Nikolaidisa treba „izolovati i amputirati, kao Bin Ladena“.

Čitaj još:   KAKO NA NAJBOLJI NAČIN PROVESTI NOĆ LEJLETU- L- KADR koja je vrijednija od hiljadu mjeseci? (foto)

U istoj kampanji, koja se sada ponavlja, Budo Simonović je tvrdio da je Nikolaidis čudovište. „Kad neko tako monstruozno govori o nečijoj monstruoznosti i sam je monstrum“, saopštio je. Dodao je kako je Nikolaidis gori od Bin Ladena: „Šta onda ima mi da pričamo o terorizmu i Bin Ladenu i da ga osuđujemo, kad je ovo gore“.

To je abeceda kampanja mržnje: poslije satanizacije i dehumanizacije, slijedi likvidacija.

RCDM

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more