IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

STRAH I UŽAS- GORI VATRA: Požari haraju jugom Evrope, evakuisane hiljade stanovnika i turista… (foto, video)

Najteži požar u posljednjih dvadesetak godina zahvatio je jučer područje Rasline i Zatona kod Šibenika. Izgorjelo je dvadesetak kuća, a povrijeđen je jedan vatrogasac.

ŠIBENIK: Svijet, Crna Hronika, vijesti, petak 15. VII 2022… 00: 38… STRAH I UŽAS- GORI VATRA: Požari haraju jugom Evrope, evakuisane hiljade stanovnika i turista… (foto, video)

​Zbog visokih temperatura i višenedjeljne suše u više zemalja na jugu Evrope šire se katastrofalni požari.

A poboljšanje stanja nije na vidiku jer se očekuju temperature preko 40 stepeni, prenose Nezavisne novine.

Najteži požar u posljednjih dvadesetak godina zahvatio je jučer područje Rasline i Zatona kod Šibenika. Izgorjelo je dvadesetak kuća, a povrijeđen je jedan vatrogasac.

Izgorjelo je više od 3.000 hektara rastinja. Požar se više ne širi nekontrolisano, a u gašenju učestvuje pet aviona i vatrogasci iz pet hrvatskih županija.

Osim Hrvatske s velikim požarima se bore i: Portugal, Španija, Francuska, Italija, Grčka, Turska.

U Španiji je najteže pogođeno područje opštine Las Hurdes, uz granicu prema Portugalu, gdje je izgorjelo već oko 3.500 hektara šume i rastinja. U Andaluziji na jugu zemlje i Extremaduri na zapadu očekuju se temperature do 44 stepena Celzijusa. Na ugroženim područjima je iz svojih kuća evakuisano više stotina ljudi.

U Portugalu je jedna osoba poginula, više od stotinu ih je zatražilo ljekarsku pomoć. Evakuisano je više od 600 ljudi. Na gašenju četiri najveća požara u toj zemlji angažovano je više od 1.500 vatrogasaca.

Čitaj još:   ČUVENI NAUČNIK ĐIKIĆ: "Početkom godine imat ćemo UNIVERZALNI LIJEK protiv koronavirusa"...(foto i video)

Na grčkom ostrvu Samosu prilikom gašenja požara se srušio helikopter pri čemu su dvije osobe poginule, a pilot je teško povrijeđen, ali je spašen. Jedan član posade je sam doplivao do obale.

U utorak je u Grčkoj registrovano 35 požara u roku od 24 sata, a opasnost od požara je i dalje velika zbog visokih temperatura.

U Francuskoj je, u blizini Bordeauxa, zbog požara evakuisano oko 6.000 ljudi iz pet kampova. Na tom području su mjerene temperature do 37 stepeni Celzijusa. Dosad je izgorjelo više od 1.200 hektara rastinja.

U Italiji, na području između Toskane i Ligurije, vatrogasci se kopnenim i zračnim jedinicama bore protiv požara na teško pristupačnom terenu.

U gašenju učestvuju dva helikoptera i šest vatrogasnih jedinica. Posljednjih dana je bilo požara i u okolici Rima, u Toskani i u Južnom Tirolu, a za ostrva Siciliju i Sardiniju i dalje vrijedi upozorenje na povećanu opasnost od požara, prenosi DW.

Na gašenju požara u Turskoj angažovano je najviše snaga.

Više požara izbilo je i u Turskoj. Na otoku Datci, koji je omiljeno odredište turista, u gašenju požara je angažovano osam aviona, 14 helikoptera i više od 100 vatrogasnih vozila, saopštile su turske vlasti. Više je kuća evakuiano. Požara ima i u okolini Izmira…

Čitaj još:   HOROR, NA SMRT PRETUKLI DRUGA: Ubili tinejdžera, osumnjičena TRI ROĐENA BRATA i brat od strica... (foto)

izvor agencije aa

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more