IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

OVO POSTAJE NEUKUSNO: DODIK SE PONOVO DODVORAVA ERDOGANU- “Ja sam u njemu vidio jednog od…”

Član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD- a Milorad Dodik ne krije da cijeni turskog predsjednika Recepa Tayyia Erdogana s kojim se nedavno i susreo. U intervjuu za Glas Srpske Dodik je najavio dolazak turskog predsjednika u BiH 18. avgusta.

“U krajnjoj instanci on će uvijek biti na strani Bošnjaka. Ono što se promijenilo jeste da je sa pozicije ministra spoljnih poslova otišao Ahmet Davutoglu koji je zagovarao neoosmanizam. Bila je prilika da se sretnem sa Erdoganom u dva- tri navrata…

Nije lijepo prepričavati te sastanke, ali ja sam u njemu vidio jednog od najobjektivnijih ljudi iz te priče. Naravno da on voli BiH, ali je svjestan da se stvari ovdje ne mogu modelirati odlukama stranaca. Svaki sastanak je bio poziv da se mi dogovaramo. Čak je jednom izričito rečeno da se ne oslanjamo na strance jer će oni doći glave BiH”, naveo je Dodik ističući kako je on tako razumio. 

Pozvao je Erdogana da posjeti bh. entitet Republika Srpska. 

“Ulogu Turske ne treba odbaciti, pozvao sam ga da posjeti Republiku Srpsku. Raspitivao se da li naš aerodrom može da primi njegov avion. Rekao sam mu da može, ostalo je da se to dogovori. Taj odnos sa Turskom je danas korektan.

Ne mogu reći da li će tako biti u budućem vremenu. Erdogan veliki državnik, veoma pragmatičan. Najčešće teme razgovora sa njim su bile ekonomske u stilu ‘daj da pravimo autoput od Beograda do Sarajeva’. Eto, RS se pripremila za to, a FBiH nije odredila ni trasu. Sad ćemo vidjeti, najavljeno je da će doći 18. avgusta, vjerovatno ćemo podvući neke crte”, kazao je Dodik. 

Čitaj još:   MILE SE ''UMISLIO'': DODIK SE JAVIO IZ VATIKANA- REKAO sam PAPI da su Hrvati ugroženi, Srbi su im saveznici, a Bošnjaci ...

Dodik je također ponovio da ne odustaju od prijenosa nadležnosti samo biraju tajming za provođenje tih planova.

“Imamo sada odluke o skidanju nekih naših zakona, ali nismo mi blesavi da, u uslovima sukoba u Ukrajini, kada je Zapad pobjesnio i obračunava se s Rusijom, a ovdje traži neke navodne saradnike Rusa, se mi podmećemo. Polako…

U čemu je razlika da li će neke stvari biti sprovedene sada ili do kraja godine, ili iduće godine. Kapitalan politički dokument je donesen u decembru, kada je NSRS donijela odluku o odbacivanju neustavnih zakona i vraćanju nadležnosti. Svako zna da to ne može jednokratno. Mi radimo po tom dokumentu, mi imamo sve napisano, samo je stvar procjene tajminga kad ćemo to i sprovesti”, istakao je Dodik. 

Naravno, kao što je to obično slučaj, Dodik je ranije o Erdoganu govorio sasvim drugačije. Tokom 2017. godine, u obračunu sa turskim predsjednikom, Dodik mu je poručivao da “BiH nikada neće biti sultanat”

Možda Erdogan jest potomak sultana Fatiha, kako kaže, ali ovaj prostor nije sultanat niti će to ikada biti. Bar dok se Srbi pitaju, a pitaju se i pitat će se”, rekao je tada Dodik i dodao:

Čitaj još:   EVO ISKUŠENJA VASILIJA TRAJEKTNOG: Ni pop na pomaže protiv Vladinog osvetničkog populizma... (foto, video)

“Sve što Erdogan može čuvati u BiH je imovina Izetbegovića, jer su mu i otac i sin Izetbegović samo to mogli dati u, kako kaže, amanet.”

izvor: SB

ERDOĞAN: NE DOZVOLITI NACIONALIZAM U DISTRIBUCIJI VAKCINA

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako međunarodna Read more

ERDOGAN ŽESTOKO ODGOVORIO NA PRIJETNJE SANKCIJAMA: „Mi nismo plemenska država, mi smo TURSKA…

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdoğan odgovorio je jučer američkim prijetnjama Read more

ERDOGAN OTVORENO UZ AZERBEJDŽAN I PORUČIO: “Turska svim kapacitetima je…” (foto)

Erdogan je govorio na simpoziju pod nazivom "Međunarodno pomorsko pravo Read more