IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

UZBUNA U BANJA LUCI KOD DODIKA: „Jedino što bi NATO mogao da uradi je da okupira RS…“ (foto)

Javnosti još u potpunosti nije poznato koji je to paket mjera NATO preduzima, ali ono što je na institucijama BiH, tamo gdje predstavnici Republike Srpske odlučuju shodno zakonskim rješenjima i ustavu, sigurno je da neće pristati ni na šta što ugrožava suverenitet Republike Srpske…

BANJA LUKA: BiH, Crna Hronika, vijesti, utorak, 16. VIII, 08: 35… UZBUNA U BANJA LUCI KOD DODIKA: „Jedino što bi NATO mogao da uradi je da okupira RS…“ (foto)

Posebne mjere za BiH koje je najavio generalni sekretar NATO- a Jens Stoltenberg ne mogu proći zbog protivljenja Republike Srpske, a jedino što bi Alijansa mogla da uradi je da okupira Republiku Srpsku, smatra dekan Fakulteta za bezbjednost iz Banjaluke i glavni Dodikov bezbjednjak Predrag Ćeranić.

Komentarišući prepisku ministrice Bisere Turković i generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, koji je rekao da Alijansa priprema posebni paket mjera čiji je cilj da doprinese očuvanju stabilnosti i mira u BiH, Ćeranić je kazao da Turkovićeva postupa neovlašteno, jer je Predsjedništvo BiH nadležno za vanjsku politiku, odbranu i druga pitanja od interesa za bezbjednost zemlje.

“Međutim, praksa u BiH je postala da svako tjera po svome, naročito ministri SDA koji sprovode politiku koja se dogovara u njihovoj partiji i ne obaziru se na mišljenje legitimnih predstavnika druga dva konstitutivana naroda”, rekao je Ćeranić za ruski “Sputnjik”.

On je kazao da javnosti još u potpunosti nije poznato koji je to paket mjera NATO preduzima, ali ono što je na institucijama BiH, tamo gdje predstavnici Republike Srpske odlučuju shodno zakonskim rješenjima i ustavu, sigurno je da neće pristati ni na šta što ugrožava suverenitet RS-a i što je dogovoreno na toj bilateralnoj liniji Stoltenberg– Turković.

Čitaj još:   MAJKA UBICE U TEŠKOM PSIHIČKOM STANJU: Trese se i živi na lijekovima- moli boga da joj prekrati muke... (foto, video)

“E sad, NATO može okupirati Srpsku i BiH, ali to je sad već drugo pitanje, to su već drugi odnosi”, rekao je Ćeranić.

On je kazao da, što se tiče Turkovićeve, njeno ponašanje, ovaj potez, a i sve što je ranije činila zaslužuje samo osudu. “Ti potezi doprinose samo razgradnji BiH, a oni koji razgrađuje BiH, to su sigurno ministri poput Bisere Turković”, ocijenio je Ćeranić.

Prema njegovim riječima, sigurno je da Milorad Dodik neće biti saglasan ni sa čim što je na štetu Republike Srpske i da će, ukoliko bude preglasan, na potezu biti Narodna skupština Srpske koja će se oglasiti povodom zaštite nacionalnog interesa.

“Do sada u nekoliko navrata nije imao tu većinu, međutim ukoliko je nešto od krucijalne važnosti kao što pretpostavljam da je ovo, onda je za očekivati da i druge partije sa sjedištem u Srpskoj daju tim povodom podršku članu Predsjedništva iz Srpske gospodinu Dodiku u zaustavljanju bilo čega što može nauditi Srpskoj”, rekao je Ćeranić.

Na pitanje da li NATO može prijetnjama i ucjenama da “sruši” većinu u parlamentu Srpske, Ćeranić odgovara:

“Sigurno je da uopšte strani faktor pokušava da izvrši pritisak i utiče na ishod predstojećih oktobarskih izbora i sigurno je da može biti tih pritisaka, ali je vrlo važno da političke partije budu saglasne i jedinstvene u odbrani nacionalnih interesa. To se nekad događalo, neki put nije. Drugo je pitanje ako žele da se ponašaju kao što su se ponašali u bliskoistočnim državama. To mi ne možemo zaustaviti”, zaključio je Ćeranić.

Čitaj još:   U domu nastradalih MUK: Alkohol i ljubomora okidač za tragediju... (foto)

IZVOR (SB)

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more