IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Crnogorski PEN centar: DRITAN Abazović još jednom BAHATO CRTA METU našoj organizaciji i njenim članovima…

Crnogorski PEN centar reaguje na današnje izlaganje premijera Dritana Abazovića u Skupštini Crne Gore, saopštivši da predsjednik Vlade u svojoj kapmanji targetira intelektualce i plasira bezočne laži kojima u kontinuitetu destabilizuje Crnu Goru.

Njihovo saopštenje prenosimo integralno:

“Nasred śednice Parlamenta Crne Gore Abazović je za destabilizaciju Crne Gore i širenje vjerske i nacionalne mržnje optužio navodnoga predśednika Crnogorskoga PEN centra, konspirativno mašući nekakvom fotografijom i ostavljajući javnost u nedoumici o kome je riječ…

Kako je potom manirom provincijskoga denuncijanta zaduženoga za kriminalizaciju sumnjivih lica iz konteksta istrgao i na nakaradan način interpretirao stavove pisca Milorada Popovića, dužni smo reagovati iz najmanje dva razloga.

Prvi je što je Milorad Popović član naše asocijacije čiji javni stavovi mogu nekome da se dopadaju ili ne, no nikako se ne mogu smjestiti u kontekst širenja mržnje i izazivanja vjerskih i nacionalnih podjela.

Naprotiv, Popović je već duže od tri decenije na crnogorskoj javnoj sceni prepoznatljiv upravo kao promoter vrijednosti građanskoga, sekularnoga i multikulturnoga društva– svih onih vrijednosti koje Dritan Abazović kao eksponent velikosrpske politike u Crnoj Gori uporno razgrađuje.

Čitaj još:   DAMIR Šehović: DRITAN Abazović pod utjecajem Vučića, ''Otvoreni Balkan'' OMČA oko vrata EU putu CRNE GORE...

Drugi povod za našu reakciju je demant Abazovićeve tvrdnje da je pisac Milorad Popović predśednik Crnogorskoga PEN centra. Iako bi našoj organizaciji, kao članici Međunarodnoga PEN centra– prestižne internacionalne asocijacije pisaca i intelektualaca– imponovalo da u svom rukovodstvu ima pisca Popovićeva književnog renomea, Popović nije niti predśednik niti član Uprave Crnogorskoga PEN centra.

Nema potrebe da premijeru autokrati navodimo ko je zaista predśednik Crnogorskoga PEN centra jer on to svakako zna, ali mu to saznanje nije smetalo da upotrijebi beskrupuloznu laž kako bi istim potezom pokušao oblatiti još jednoga pisca i još jednu organizaciju koja ne pristaje na politiku čiji je on eksponent.

O još jednom bahatom crtanju mete našoj organizaciji i njenim članovima, kao očitom signalu Abazovićevih autoritarnih sklonosti, Crnogorski PEN centar će u redovnoj komunikaciji obavijestiti svoje međunarodne partnere.”

izvor: standard.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more