IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SONJA Biserko: “SRBIJA ROVARI PO CRNOJ GORI PREKO CRKVE”

Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji,Sonja Biserko kaže da je imperativ da se rasvijetle sve okolnosti i utvrdi puna istina nakon što je M portal objavio prepisku i razgovore sa Sky aplikacije pripadnika organizovane kriminalne grupe koji dogovaraju nabavljanje oružja za Crkvu Srbije. Dodaje da je ova vjerska zajednica svojevrsna država u državi i da se u Crnoj Gori osjeća prilično komotno

Navodna nabavka 100 kalašnjikova koju bi finansirala Crkva Srbije i priprema oružanog otpora u susret parlamentarnih izbora 2020. moraju se podrobno ispitati, kazala je Biserko u izjavi za Gradsku televiziju. Razlog je, kako tvrdi, nužan.

“Zato što će time da se osvetli uopšte uloga Srpske pravoslavne crkve u poslednjoj deceniji u Crnoj Gori. U krajnjoj liniji to jeste nekakav cilj i Crne Gore i svih zemalja zapadnog Balkana da uspostave pravnu državu koja je neophodna za njeno članstvo u EU ali i bez toga, bez obzira da li je članstvo danas ili sutra tu, pravna država je garancija da će se stvari dešavati onako kako ih definiše Ustav”, napominje Biserko.

Ne postoji slična situacija da jedna vjerska zajednica, poput Crkve Srbije, ističe Biserko, godinama igra ulogu koja nema nikakvu relaciju sa duhovnošću što bi trebalo da joj bude jedina misija.

“Ona je prosto ovde paravojna institucija u jednoj zemlji koja je rešila da ide svojim putem i Srbija nikada nije prihvatila tu novu realnost u Crnoj Gori, ali je od samog njenog proglašenja nezavisnosti rovarila u Crnoj Gori na različite načine. Pre svega preko crkve, a poslednji izbori 2020. samo su dodatno pokazali koliko je njena sveprisutnost u zemlji ključna za ovo što se dešava momentalno u samoj državi Crnoj Gori”, pojašnjava Biserko.

Čitaj još:   SONJA BISERKO: "Šta će Putin tražiti od Vučića, znaće se kad Lavrov dođe u Beograd"... (foto, video)

Dodaje da je uloga svake vjerske zajednice definisana Ustavom Crne Gore. Međutim, kako tvrdi, postoje pokušaji da se Crkva Srbije u Crnoj Gori definiše kao država u državi.

“Što potvrđuje i ovaj temeljni sporazum. I da se Sprska pravoslavna crkva oseća prilično komotno u Crnoj Gori i da ide i dalje sa svim tim svojim akcijama. Naš patrijarh Porfirije biće tri dana u Herceg Novom nakon pada Vlade. Oni sigurno nisu zadovoljni tom činjenicom, ali i dalje nastavljaju aktivnosti. Ta Vlada biće u tehničkom statusu još neko vreme, za koje je još uvek moguće da naprave dodatne negativne radnje koje bi dalje na nekih način urušavali crnogorske institucije”, naglašava Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji.

Biserko podsjeća na ulogu Srpske pravoslavne crkve 80-tih, prije početka ratova u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, kada je indirektno vršila mobilizaciju svih Srba za ratna dešavanja.

“Pod izgovorom da im preti genocid u Hrvatskoj i Bosni. U Crnoj Gori da i preti asimiliacija, da su u nepovoljnom položaju, da je Crna Gora srpska teritorija, odnosno da je ona samo teritorija a ne država, da je to prva srpska država, da nema Crnogoraca i tome slično, da ne ponavljam sve te njihove argumente. Znači, oni neprekidno svih ovih decenija poslednji su u funkciji srpskog projekta”, napominje Biserko.

Čitaj još:   SONJA Biserko: Crna Gora raspolućena, konfuzna i bez jasnog cilja... (foto, video)

Ističe kako je Srpska pravoslavna crkva produžena ruka zvanične politike Beograda koja nije odustala ni od jednog od njihovih ciljeva. Aktuelni međunarodni kontekst koji je turbulentan i neizvjestan ide im na ruku jer Rusija podržava sve njihove politike u regionu Zapadnog Balkana, zaključila je Biserko.

izvor: analitika.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more