IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SONJA BISERKO O PUŠTANJU OSUĐENOG RATNOG ZLOČINCA NA SLOBODU: Hoće li biti dočekan kao heroj? (foto, video)

Ono što je bitno kako će se tretirati u zemlji, da li će biti nacionalni heroj kao što su herojima drugi prikazivani, ili će dobiti javni prostor za djelovanje i promovisanje nečega na čemu je radio devedesetih”, kazala je Biserko…

BANJA LUKA: BiH, Crna Hronika, vijesti, nedelja, 04. IX… 00: 18… SONJA BISERKO O PUŠTANJU OSUĐENOG RATNOG ZLOČINCA NA SLOBODU: Hoće li biti dočekan kao heroj? (foto, video)

Sonja Biserko, osnivačica i predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava Srbije komentarisala je puštanje na slobodu bivšeg šefa Kriznog štaba tzv. srpske autonomne oblasti (SAO) Krajina i osuđenog ratnog zločinca Radoslava Brđanina, kojeg je Haški tribunal osudio na 30 godina zatvora.

Banjalučki ATV večeras javlja da je Brđanin sletio na banjalučki Aerodrom nakon 23 godine provedene u zatvoru.

“Što se tiče puštanja na slobodu, postoje brojni slučajevi gdje su nakon odslužene dvije trećine kazne osuđenici za ratne zločine oslobađani, ukoliko se ponašao primjereno itd., tako da to nije nikakvo iznenađenje.

Ono što je bitno kako će se tretirati u zemlji, da li će biti nacionalni heroj kao što su herojima drugi prikazivani, ili će dobiti javni prostor za djelovanje i promovisanje nečega na čemu je radio devedesetih”, kazala je Biserko za portal Radiosarajevo.ba.

Čitaj još:   HAOS, NADEŽDA POVLAČI TUŽBU PROTIV TOME? (foto)

Dodala je kako je Brđanin “uradio šta je uradio”, te da je “mnogo toga uradio”, ali da regija nije još ušla adekvatno u sve te arhive.

“Nisu te presude služile kao osnov za neki dijalog u društvu u Bosni, Srbiji ili bilo gdje, to je nešto što tek predstoji. Pitanje je kako će ga mediji dočekati, s kojom argumentacijom, kakvim komentarima… Ja bih se više skoncentrisala na taj dio. Kako će se RS da odnosi.”

Radoslav Brđanin, bivši predsjednik kriznog štaba tzv. autonomne regije Krajina, na 32 godine zatvora osuđen je 2004. godine, i tada je proglašen krivim po osam od ukupno 12 tačaka optužnice.  Tri godine kasnije, aprila 2007. godine kazna mu je smanjena na 30 godina.

Optužnica ga je teretila za zločine počinjene od aprila do decembra 1992. u sjeverozapadnoj Bosni i Hercegovini.  Radoslav Brđanin uhapšen je 6. jula 1999. od strane SFOR-a. Prvo pojavljivanje pred Sudom imao je jula 1999. godine, kada se izjasnio po svim tačkama optužnice da nije kriv.

Istu izjavu dao je i u januaru 2000. godine.

Čitaj još:   SONJA Biserko: Manjinska vlada vodi izborima, ključna pobjeda SPC bilo bi potpisivanje Temeljnog ugovora...

BONUS VIDEO: Presuda Žalbenog vijeća- Brđanin – 03 april. 2007.

izvor (SB)

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more