IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DRITAN Abazović vezama s VUČIĆEM prokockao šansu: NA PRIVATNOJ CEREMONIJI POTPISAO ”TEMELJNI” UGOVOR SA SPC…

Potpisavši „temeljni” ugovor iza zatvorenih vrata 3. avgusta, Abazović je počinio političku samo-sabotažu („political self-sabotage”)— ocijenjuje Tanja Domi, ekspertkinja za Balkan na Univerzitetu Columbia u Njujorku.

Prema njenim riječima, „postoje mnoge opravdane kritike na račun Đukanovića u pogledu korupcije, nepotizma, politički vođenog kršenja slobode medija“, ali „bez sumnje, Đukanović nikada nije pokleknuo pred Beogradom od osamostaljenja Crne Gore kao što je to učinio Abazović— kada je popuštajući Vučiću na privatnoj ceremoniji potpisivao akt sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC)”.

U izjavi „Emerging Europe” (emerging-europe.com), Domi dodaje da „Abazović nije poslušao riječi svojih savjetnika”.

„Branio je ugovor kao način da se okončaju dugogodišnji imovinski sporovi sa SPC i prijeđe na druga pitanja. Kritičari kažu da ugovor potkopava nacionalne interese Crne Gore, opisujući ga kao alat za Srbiju i Rusiju da povećaju svoj uticaj u zemlji”.

„Stupanjem na dužnost proljetos, Abazović (36), etnički Albanac, postao je prvi crnogorski premijer iz manjinske etničke skupine. Bio je smatran progresivnim vođom u usponu koji je dospio na vlast zahvaljujući svojoj retorici protiv korupcije i za proevropske integracije”, piše „Emerging Europe”.

Čitaj još:   DRITANU Abazoviću stalno prijete, policija traži pomoć Interpola... (foto)

„Sada, nakon ugovora sa SPC, mnoge su stvari neizvjesne; čak su i albanski zastupnici glasali za njegovu smjenu s dužnosti”.

„Profesorica Domi rekla je da ne očekuje da će se Abazović uskoro vratiti na mjesto premijera. Kaže da je bila ‘zaprepašćena’ njegovim komentarima u julu na ceremoniji obilježavanja genocida u Srebrenici. Dok se kasnije izvinjavao, Domi sugeriše da je Abazović ‘upropastio šansu’ na velikoj sceni, pozicioniravši se prema Beogradu”.

izvor: antena M.me

Mihailo TERZIĆ: Zavodljive priče političkih štetočina… (foto)

Ni najdopadljivije priče najvještijih storitelera neće moći prevariti onog ko Read more