IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DRITAN Abazović vezama s VUČIĆEM prokockao šansu: NA PRIVATNOJ CEREMONIJI POTPISAO ”TEMELJNI” UGOVOR SA SPC…

Potpisavši „temeljni” ugovor iza zatvorenih vrata 3. avgusta, Abazović je počinio političku samo-sabotažu („political self-sabotage”)— ocijenjuje Tanja Domi, ekspertkinja za Balkan na Univerzitetu Columbia u Njujorku.

Prema njenim riječima, „postoje mnoge opravdane kritike na račun Đukanovića u pogledu korupcije, nepotizma, politički vođenog kršenja slobode medija“, ali „bez sumnje, Đukanović nikada nije pokleknuo pred Beogradom od osamostaljenja Crne Gore kao što je to učinio Abazović— kada je popuštajući Vučiću na privatnoj ceremoniji potpisivao akt sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC)”.

U izjavi „Emerging Europe” (emerging-europe.com), Domi dodaje da „Abazović nije poslušao riječi svojih savjetnika”.

„Branio je ugovor kao način da se okončaju dugogodišnji imovinski sporovi sa SPC i prijeđe na druga pitanja. Kritičari kažu da ugovor potkopava nacionalne interese Crne Gore, opisujući ga kao alat za Srbiju i Rusiju da povećaju svoj uticaj u zemlji”.

Čitaj još:   DRITAN Abazović: Nijedna vlada DPS nije ovo radila, kakvi god da su bili

„Stupanjem na dužnost proljetos, Abazović (36), etnički Albanac, postao je prvi crnogorski premijer iz manjinske etničke skupine. Bio je smatran progresivnim vođom u usponu koji je dospio na vlast zahvaljujući svojoj retorici protiv korupcije i za proevropske integracije”, piše „Emerging Europe”.

„Sada, nakon ugovora sa SPC, mnoge su stvari neizvjesne; čak su i albanski zastupnici glasali za njegovu smjenu s dužnosti”.

„Profesorica Domi rekla je da ne očekuje da će se Abazović uskoro vratiti na mjesto premijera. Kaže da je bila ‘zaprepašćena’ njegovim komentarima u julu na ceremoniji obilježavanja genocida u Srebrenici. Dok se kasnije izvinjavao, Domi sugeriše da je Abazović ‘upropastio šansu’ na velikoj sceni, pozicioniravši se prema Beogradu”.

izvor: antena M.me

Dnevni horoskop za subotu 21. juli 2018.

Prvi dan vikenda protiče prividno mirno, obratite pažnju na svoje Read more

Dnevni horoskop za subotu 28.07.2018…

Vaš vladar Merkur pokazuje svoju ratničku narav te vam omogućava Read more