IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ZLATKO Vujović: SAGLASAN SAM- ne postoji premijer CRNE GORE koji je radio više za interese Srbije od DRITANA Abazovića

Šanse da Crna Gora dobije vladu u kojoj će sjedjeti funkcioneri Demokratskog fronta (DF) su minimalne, ocijenio je politički analitičar Zlatko Vujović u emisiji “Hej, Sloveni” Senada Pećanina Gradske RTV, čija je tema “Zašto Dritan Abazović vodi Crnu Goru u Građanski rat”.

“Prosto, ako analizirate koji su interesi svih političkih partija koje su potpisale sporazum govori da nijesu iskreni u onome što su javno njihovi iskazi, a to je da jednostavno jedino DF-u upotpunosti odgovara formiranje jedne takve vlade”, kazao je Vujović.

Kazao je da Demokratskoj Crnoj Gori sada kada je, kako ističe “donekle povratila minimalno povjerenje zapadnih partnera ne odgovara da u ovom trenutku budu konstituenti jedne proruske vlade”.

“S druge strane i predsjedniku Vučiću odgovara da drži kontrolu nad ovom vladom do narednih vanrednih parlamentarnih izbora”, navodi analitičar.

Komentarišući uključenje profesora univerziteta “Džons Hopkins” Edvarda Džozefa i njegovo viđenje političke situacije u Crnoj Gori, Vujović kaže da je stav State Departmenta oduvijek izričan i jasan.

“Čini se da su najizgledniji parlamentarni izbori u Crnoj Gori, teško je reći koja bi ih vlada predvodila, ali ako izuzmemo vladu za čiji scenario sam rekao da mislim da je najmanje realan, onda se na drugoj strani ostavlja prostor nekoj tehničko-političkoj vladi u kojoj najvjerovatnije ne bi učestvovale Demokrate, ali bi se pokušalo doći do nekog minimalnog broja poslanika koji bi podržali ideju da ove izbore ne sprovede vlada gospodina Abazovića”, ističe Vujović.

Analitičar ocjenjuje da je do kraja septembra moguće u drugom glasanju poslanici podrže izbor članova Sudskog savjeta, i dodaje da “ako bi se obezbijedila dvotrećinska većina za sudije Ustavnog suda ili makar jednog da bi se omogućilo sprovođenje izbornog procesa, a kada govorimo za Vrhovnog državnog tužioca mislim da je to potpuno nerealno”.

“Slažem se sa ocjenom predsjednika Srbije da ne postoji premijer Crne Gore koji je radio više za interese Srbije od Abazovića, jer prosto to je bila agenda koju je on sprovodio i koja je bila potpuno harmonizovana sa zvaničnim Beogradom”, kazao je Vujović.

On se prisjetio svog gostovanja u emisiji “Aritmija” u susret formiranju 43. vlade Crne Gore kada je kazao da “svi moramo podržati vladu, ne zbog toga ko sjedi u toj vladi, nego zbog toga što smo dobili šansu koja se rijetko kada pruža”, te dodao da je takođe tada rekao da postoji strah od toga da Srbija neće dozvoliti članstvo Crne Gore Evropskoj Uniji prije nego što Srbija postane njen član.

Čitaj još:   PRONADJEN TOVAR CIGARETA u kamionu iz NOVOG PAZARA (FOTO)

Vujović upozorava da Crna Gora do sada nije imala ovakvog protivnika kao što je Aleksandar Vučić na toj strani.

“Milošević je bio nešto drugo sa svojim limitima. Mislim da je velika ‘prednost’ Vučića, u tome da bude opasnija za stabilnost, mir i građanski suživot na Balkanu, jeste taj što je on jednom izgubio vlast. On nosi tu traumu od gubitka vlasti 2000. godine, bio je ministar informisanja u srpskoj vladi i on zna što znači izgubiti vlast, ali zna i kakvu je ulogu Crna Gora vodila tada”, kaže Vujović.

Transkripte koje čitamo sada, a koji su objavljeni na M portalu, ocjenjuje Vujović, nije nešto čime bi građani trebali biti iznenađeni do kraja, jer, kako je kazao, oni koji su pratili ono što se dešavalo oko slučaja “Državni udar” 2016. godine i koji se sjećaju press konferencije Aleksandra Vučića koja je i bila posvećena tzv. državnom udaru, znaju da je bilo planirano ubistvo predsjednika.

“Mislim da će ovo što se dešava biti veliki test za gospodina Novovića, jer je gospodin Katnić uživao jedno veliko povjerenje građana do trenutka u kom je otvoren slučaj ‘Državni udar’. Na isti način je sada i gospodin Novović u situaciji da treba da uđe u jedan slučaj, u koji ukoliko uđe rizikuje da izgubi povjerenje jednoga dijela javnosti, jer ako sve bude rezultiralo podacima, a kasnije se to potvrdi drugim materijalnim dokazima, ponovo govorimo o jednoj vrsti planiranja državnog udara”, kazao je Vujović.

On je ocijenio da su ljudi, ipak, ovim transkriptima šokirani, ali i pod strahom.

“Ovo su stvari koje zahtijevaju reakciju i veoma je važno istražiti što je od ovoga istina”, kazao je Vujović.

“Poznavajući gospodina Abazovića i privatno i iz njegovih nekih nastupa ranije dok je bio opozicioni političar nikad nisam očekivao da je spreman dolaskom na valst da zauzme ovakav radikalan stav, jer sam ga prepoznavao kao tolerantnog čovjeka i moram da kažem da sam šokiran i prilično iznenađen ovim radikalizmom”, kazao je Vujović govoreći o premijerovom targetiranju i napadu na pojedine dlobodne medije u Crnoj Gori.

Čitaj još:   DRITAN Abazović, ide u Srebrenicu na obilježavanje godišnjice genocida... (foto, video)

Kazao je da su Crna Gora i njene prethodne vlade imale i ranije brutalne napade od nekih uvezenih medija kao što je to Pink M, Informer i tako dalje, ali je istakao da se neke stvari ne smiju reći ni u šali i dodao da smatra da se Abazović nije šalio.

“Gospodin premijer nikada sebi nije smio da dozvoli da dođe u takvu situaciju da pokušava da zastraši one novinare koji kritički pišu o njegovom djelovanju, očigledno nije riječ ni o afektu, već je to ponovljena poruka koja se iznova i iznova ponavlja i bojim se da postaje sve radikalnija i to je nešto do čega nijesam vjerovao da može doći u Crnoj Gori”, iskren je analitičar.

Ovakvo premijerovo postupanje Vujović karakteriše kao kontinuirano slanje prijetnji novinarima koji imaju suprotan stav.

izvor: antenaM.me

BRAVO ZA SELEKTORA ZMAJEVA SPREMAN SE ŽRTVOVATI ZA BiH…

Bravo za selektora "zmajeva", spreman se žrtvovati za BiH:  Dule Read more

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018.

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018. Danas je srijeda Read more

VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi i jak vjetar, temperatura pada…

OVO JE VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi, jak Read more