IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

EDO Murić: “DRITAN Abazović NIJE LIDER- kopija Vučića, IGRA NA DVIJE STOLICE…”

Murić: Besprincipijelna politika nema podršku u Crnoj Gori, mediji da nikako ne normalizuju takvo ponašanje…

Medijska scena u Crnoj Gori je veoma šarenolika što je optimalno za funkcionisanje jedne demokratije, ocijenio je Edo Murić, stručnjak za medije gostujući u emisiji “Znam da znaš” na Gradska RTV.

Ističe da je veoma bitno da postoji strana medija koja je kritički nastrojena prema vlasti, što je svakako slučaj u Crnoj Gori, ali da, sa druge strane, imamo pretjeranu kritiku onih koji su na vlasti prema medijima.

“To je jedan spektar od kritike do napada koji su veoma ozbiljni. Nezabilježeno je da predstavnici vlasti tako direktno optužuju medije koji su kritički prema njima i da ih optužuju ne za partijsku pristrasnost već za mnogo gore stvari”, kazao je Murić.

Uporedio je slične situacije u Austriji, kada su upućene kritike državnim medijima od strane političkih aktera.

U toj zemlji, dodaje, nije neuobičajno da političar koji je optužen za korupciju ili slično bude pozvan pred urednika glavnog dnevnika državne televizije, da to ispitivanje bude veoma žestoko i da tu nema prigovora a kamoli da neko te medije optuži za kriminalne radnje.

“Nije moglo da dođe do nečega višeg od blage kritike. Nakon toga medij koji je kritikovan nije bio fokus kontraverze već onaj koji ga je kritikovao”, rekao je Murić.

Komentarisao je i prigovor upućen Agenciji za medije povodom emisjie na Gradskoj RTV i istakao da su regulatorna tijela za medije u Crnoj Gori politička.

“Bilo kakva odluka regulatornih tijela zbog političkih kritika može samo biti politički motivisano, ne može nikako biti bazirano na zakonu. Po zakonu emisija Gradske RTV nije izazivala paniku niti širila mržnju. Emisija je sadržala politički komentar na koji mediji imaju pravo”, jasan je Murić.

Čitaj još:   Bili smo na dodjeli nagrada Sarajevo film festivala: Ko se sve prošetao "bosanskim ćilimom" poslednje večeri 25. SFF- a… (foto)

U Evropi je prisutan veliki broj populista među političarima, kao što su Viktor Orban,Aleksandar Vučić  Boris Džonson, ističe Murić, ali se, kaže, Dritan Abazović razlikuje od svih njih i može se tretirati kao medijski fenomen, sličan Trampu.

“Tramp je bio proizvod nekoliko medijskih koncerna i medijskih kuća, koje su vodile kontroverzne ličnosti, medijski oligarsi da ih tako nazovemo poput Ruperta Merdoka Stiva Benona. Jedan od njih je bio u sijenci i više je vukao konce na taj način, a drugi se, ubijeđen u neku svoju filozofsku veličini, direktno miješao i postao sam nosilac te riječi…

U slučaju Abazovića imali smo slično sa Perićem i Ivanovićem, koji su gotovo identičan par koji se može uporediti sa ovom dvojicom iz Amerike”, objašnjava Murić.

Ali, kako ističe, postoji jedna ključna razlika.

Abazović nije lider, ističe Murić, već oportuni čovjek koji se vodi trenutnom situacijom, pa se njegovi potezi mogu povezati sa dešavanjima na međunarodnoj sceni. On, slično Vučiću, igra na dvije stolice, ali mu, kaže Murić, nije pošlo za rukom da obmane zapadne partnere.

“Nakon njegovog povratka u Crnu Goru, on je potpuno potrošen političar, prozren od naših partnera na Zapadu. Ja njega sada vidim samo kao nekoga ko je, što se kaže u Ametrici “lame duck”, rekao je Murić.

Posljednje aktivnosti premijera kojem je izglasano nepovjerenje Dritana Abzovića su samo znak slabosti, ocjenjuje Murić i dodaje da je pitanje dana kada će se građani, ali i predstavnici u Parlamentu urazumiti i prihvatiti činjenicu da mora doći do novih izbora, kao jedinog demokratskog principa koji može sve da koriguje.

Čitaj još:   VITAMIN NEOPHODAN ZA CIO ORGANIZAM: Nedostatak vam može dovesti do velikih zdravstvenih problema... (foto)

“Tramp je u Americi postao dio mejnstrima. Takva jedna besprincipijelna politika praznog oportunizma još nije politički popularna u Crnoj Gori. Ona se jeste našla u poziciji da odlučuje ali još ne postoji podrška i normalizacija takve politike. I vrlo je bitno da mediji nikada ne normalizuju takvo ponašanje u Crnoj Gori. Svaki, čak i mali, ispad tog tipa mora se osuditi i nikako normalizovati”, zaključio je Murić.

izvor: Gradski portal.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more