IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PODGORICA: Građani ispred Skupštine poručuju- ”Ne damo državu” (foto, video)

Grupa građana i večeras se okupila na Trgu nezavisnosti odakle su se uputiti ka Skupštinu da izraze protest zbog sinoćnjeg usvajanja izmjena Zakona o predsjedniku.

Građani su pripremili tranparente sa kojih poručuju: “Ne državnom udaru”, “Non passaran”… Skandiraju: “Izdaja, izdaja…”, “Ne damo državu” i “Evo stižu Crnogorci”.

Oko Skupštine su policijske jedinice sa opremom za razbijanje demonstracija.

Među okupljenima je i poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković koja je kazala da s smišljeno i s namjerom radi na urušavanju sistema, s ciljem da se Crna Gora baci na koljena.

Kako je istakla, nezapamćeno je u pravnoj praksi da se nižim aktom mijenja viši akt.

– Razlog je što DF, Demokrate, URA i SNP neće na izbore, konstantno bježe od njih – kaže Vuksanović-Stanković za portal Analitika.

SDP, kako dodaje, podržava inicijativu za skraćenje mandata i da se ide na izbore.

– Iza svega ovoga stoji Vučić i zvanična politika Beograda, čiji je cilj da Crna Gora ne uđe u EU nego u Zatvoreni Balkan. Vjerujem da to građanska Crna Gora neće dozvoliti. Pozdravljamo svaki odgovor građana na puč i nasilje – istakla je ona.

Dodala je da su uvije bili uz građane i poručila da će biti i dalje.

– Jasno je da je Đurović prekršila ovlašćenja i zgazila Ustav. Dozvolila je da bude žaba koju stiska kao zmija – istakla je Vuksanović-Stanković.

Protestu u Podgorici će se priključiti i građani Cetinja koji su danas pozvali sve kojima je “na srcu ova zemlja” da se pridruže sinoć dogovorenoj protestnoj šetnji u Podgorici.

Oni smatraju da se ovih dana reprizira “sramotna Podgorička skupština, nakon koje bi trebalo da uslijedi moralna i materijalna bijeda i glad – poput onih nakon 1918. godine”.

Čitaj još:   SUTRA CRNOGORCI SLAVE MARŠALA: Zahvalni građani Titograda i Podgorice, dižu spomenik Titu, evo kako on izgleda! (VIDEO)

– Ako nas je i stotina, više valjamo no stotinu hiljada izroda i izdajnika – poručili su oni.

Grupa građana sa Cetinja ocjenjuje da je na djelu nasilno i nezakonito mijenjanje Ustava i gaženje ustavnoga poretka radi svrgavanja najviših državnih organa i predstavnika tih organa, a sve uz pomoć iz inostranstva, tj. Srbije i Rusije, što po Ustavu CG, čl. 360, 361 i 362 podrazumijeva zatvorske kazne do 15 godina.

– Mi se ne okupljamo da bismo pazili bilo čija leđa, kako to perfidno žele podmetnuti lažni patrioti koje hrani lična frustracija ili srpski i ruski agenturni fondovi. Okupljamo se da pokažemo da nas ima, da se nećemo predati nasljednicima najmračnije ideologije koja baštini silovanja, ubistva, mučenja i druge zločine ne samo širom regiona no i u Crnoj Gori – poručili su oni.

Podsjećamo, glasovima „stare“ većine u crnogorskom parlamentu juče su, sa 41 glasom za i bez prisustva opozicije, izglasane izmjene Zakona o predsjedniku države koje predviđaju niz neustavnih odredbi kojima poslanici DF-a, Demokrata, Ure, SNP-a žele da primoraju Mila Đukanovića da predloži mandatara za sastav vlade ili da ga izopšte iz te procedure.

Kako je zakon usvojen po hitnom postupku, Đukanović je dužan da ga u roku od tri dana potpiše ili vrati Skupštini na ponovno odlučivanje. Ukoliko vrati zakon parlamentu, a poslanici ga ponovo izglasaju, predsjednik države će, shodno Ustavu, morati da proglasi ponovo usvojeni zakon.

Kako Ustavni sud sa tri člana nije funkcionalan, ostaje nejasno kakav je pravni i politički rasplet moguć ukoliko Đukanović i drugi put odbije da proglasi izmijenjeni Zakon o predsjedniku.

Čitaj još:   PODGORICA: Pregovori o formiranju vlasti, uključila se SPC završeni bez dogovora ... (foto)

Tokom rasprave u parlamentu poslanici opozicije, DPS-a, SDP-a, SD-a, Liberalne partije isticali su da su predložene izmjene suprotne Ustavu, da su usmjerene protiv Đukanovića, kao i da predstavljaju pokušaj ustavnog puča. Sa druge strane, predstavnici „stare“ većine tvrdili su da predložene izmjene predstavljaju „deblokirajući mehanizam“ koji će poslužiti da se izabere vlada.

izvor pobjeda.me