IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TUGA DO NEBA: NA AHIRET PRESELIO RAMIZ NUKIĆ, sakupljač kostiju žrtava genocida u SREBRENICI… (foto)

U mezarju Kamenice kod Bratunca, u četvrtak će biti klanjana dženaza i ukop Ramizu Nukiću, koji je preminuo u utorak, 8. novembra, nakon kratke i teške bolesti u 63. godini života.

Ramiz Nukić, poznat je po sakupljanju kostiju ubijenih Bošnjaka, žrtava genocida u Srebrenici, proteklih mjeseci vodio je tešku bitku s bolešću.

Ramiz Nukić iz bratunačkog sela Kamenice godinama je u šumama u blizini kuće sakupljao kosti Srebreničana ubijenih u julu 1995. godine dok su, padom Srebrenice, pokušavali doći do slobodne teritorije.

– Poštovani prijatelji, komšije i rodbino, upravo je na ahiret preselio nas Ramiz Nukić iz Kamenica. Ramiza svi poznajemo po tome što je indentifikovao mnoge osobe i našao mnoge kosti naših šehida po šumama. Allaha molimo da mu se smiluje i da ga uvede u lijepi džennet, a porodici podari sabur…

Ramiz je bio istinski povratnik, dobar domaćin i mnogo je dobra donio našoj zajednici. Odmori se, legendo. Svi smo mi Allahovi i Njemu se vraćamo – objavljeno je na Facebook stranici mjesne zajednice Konjević Polje.

Čitaj još:   TUGA DO NEBA: NA AHIRET PRESELILA MELIHA Lisak SA BEBOM: Bila je u sedmom mjesecu trudnoće...

Ramiz Nukić se u svoj Buljim vratio 2001. godine. Znajući da su mu otac i brat ubijeni na prostoru Kameničkog brda krenuo je u potragu za njihovim posmrtnim ostacima u nadi da će pronaći bar jednu njihovu kost.

U rodno selo, ispod Kameničkog brda i zloglasne “Bukve”, vratio se sa porodicom 2004. godine.

Od tada pa do svoje smrti u šumama je pronašao do na stotine posmrtnih ostataka ubijenih nevinih civila. Ni miniran teren nije ga spriječio u potrazi.

Tokom genocida Ramiz je izgubio oca Šahina i brata Velida, te mnogobrojnu rodbinu.

Njegova želja je bila da se nađu kosti ubijenih, pa makar jedna kost ljudskog tijela. Sa porodicom je živio od svog rada, a kao jedino primanje imao je naknadu za demobilisane borce.

izvor: radiosarajevo.ba

TUGA DO NEBA- Na BOLJI SVIJET preselila još jedna srebrenička majka: Salihi Salihović su u genocidu ubijena tri sina i suprug, danas joj je klanjana dženaza… (foto)

Odlaze jedna po jedna majke, neke u Bosni, neke na Read more

Čitaj još:   TUGA DO NEBA: Preminuo košarkaš STEVAN Jelovac u 33 godini od posljedica... (foto, video)
TUGA DO NEBA: DANAS POSLEDNJI ISPRAĆAJ mlade crnogorske košarkašice IVONE Đikanović… (foto)

Danas je poslednji ispraćaj mlade crnogorske košarkašice IVONE Đikanović na Read more