BiH

DRAGAN Bursać: Milanović vrijeđa MAJKE SREBRENICE- bruka i sramota traju dovijeka…

Predsjednik Hrvatske će nakon mandata pasti u zaborav, ali šteta, sramota, trovanje i zavađanje ljudi koje nam je ‘podario’ ostat će trajno

Zoran Milanović, sad to već čudno zvuči, predsjednik Republike Hrvatske, ponovo je izvrijeđao svakog onog kome je Bosna i Hercegovina na duši, a krenuo je, po svom običaju, od srži, od najbolnije tačke– od genocida u Srebrenici i Udruženja “Majki Srebrenice“. Prvo je, bez imalo srama, bez imalo ljudskosti i empatije, kazao da su “Majke Srebrenice“ “stare žene”, da bi se potom u revizionističkom stilu obrušio i na fakat o genocidu.

Idemo redom, Milanović bez da trepne kaže: “Mislio sam da je to dostojanstvena udruga majki poginulih, ubijenih u Srebrenici. To su sada već žene koje su u visokim godinama. Ako su tada bile majke, a njihovi sinovi vojnici, to su stare žene, koje su se držale dostojanstvenost, i nadam se da nisu pale u kliješta beskrupuloznih utilitarističkih muljatora iz Sarajeva…“

Za ‘muljatore u Sarajevu’ idu sapun, pa parfem’

Znači, po Milanoviću, “Majke Srebrenice“ nisu dostojanstvena udruga majki poginulih i ubijenih u genocidu srebreničkom? A kakve su to majke, Zorane Milanoviću, koje su izgubile svoju djecu, krv svoje krvi i meso svoga mesa u genocidu?

Jesu li skaredne, jesu li nastrane, jesu li zaostale, jesu li nekulturne? Ili je, možda, bilo bolje da su sjedile kući i mučale u svom bolu, umjesto što su se trudile da prenesu istinu planeti Zemlji o najvećem zlu na kraju prošlog vijeka na tlu Evrope?

I da li ih to starost sprečava da nastave sa svojim poslom, sa svetim poslom ukazivanja na zlo dok biološki postoje? Ili su, možda, senilne, po Milanovićevoj odokativnoj procjeni, e da bi se bavile ovim svojim svetim poslom, poslom kojim im je život, zapravo ostatak otetog života, jer su veći dio života provele bez svoje ubijene djece?

Ili, u konačnici, a to je kontekst i to je šira slika, “Majke Srebrenice“ nemaju razum kad kažu da ne žele Hrvatsku vojsku u sklopu NATO pakta i misije ALTHEA na tlu Bosne i Hercegovine, jer je Hrvatska, kao što i jeste bila, strana u sukobu i u agresiji na Bosnu i Hercegovinu?

Da li to znači da su žene iz Udruženja “Majke Srebrenice” maloumne, pa im neko drugi pojašnjava šta i kako da rade, jer to same ne znaju? A to su neki “muljatori u Sarajevu“, kako reče nadobudni Milanović.

A sve rečeno spada u opis posla i djelovanja Zorana Milanovića, neorasiste, koji onomad za Bosance i Hercegovce reče “prvo sapun, pa parfem”. Da, to je isti onaj Milanović koji Bosnu i Hercegovinu doživljava kao “tamo neki kalifat“, a “Majke Srebrenice“ kao ishlapjela niža bića, koje nikako ne treba da se miješaju u politiku.

Dodikov istomišljenik po poricanju genocida

I da se tu zaustavio Milanović, bilo bi previše. Bilo bi sramno, jadno i bijedno. Ali, o sramu, jadu i bijedi ovog čovjeka nešto kasnije. Jer, onda je nastavio, naravno, o svojoj omiljenoj temi, relativizaciji genocida, i to poigravanjem sa brojem mrtvih: “Kako ćemo to kvalificirati?

Moram pitati Židove, kojih je ubijeno šest miliona, Srbe, koji su stradali u Jasenovcu desecima tisuća… i pet-šest tisuća mladih muškaraca uglavnom koji su ubijeni oko Srebrenice, u pokušaju da se probiju kroz srpski obruč…“

Dakle, za Milanovića u Srebrenici ovo nije baš “čisti genocid“, ovo je de facto “genocidčić“, o kome se može licitirati sa brojem ubijenih. Zaboravlja Milanović da za genocid i genocidnu namjeru nije bitan broj ubijenih (koji je nesumnjivo dokazan za 8.372 ljudska bića), nego upravo ta namjera o biološkom ništenju i brisanju čitavog jednog naroda na određenom području srž genocida.

Zapravo, zna to Milanović bolje od mnogih, ali bi priznavanje genocida, iskreno, ljudsko i objektivno-pravno, poljuljao njegovu poziciju lokalnog pametnjakovića i još više njegovo prijateljstvo sa jednim čovjekom koji je tu oko nas i intenzivno se sprda sa genocidom.

Hajde da vas podsjetim, znate li ko je kazao da su Potočari samo “vojno groblje“? Ne, nije Milanović, iako mu rečenica da je “poginulo pet-šest tisuća mladih muškaraca, uglavnom koji su ubijeni oko Srebrenice“, opasno smrdi na negatorstvo i relativizaciju.

Eto, tu rečenicu je izgovorio onomad Milorad Dodik, inače Milanovićev najbolji politički drug po putinizmu i po sprdanju sa genocidom, za koga je baš Milanović rekao “takvog Srbina želim za susjeda“. A kakav susjed, takav i komšija.

‘Poštovani predsjedniče, Živi Vi nama bili!’

Pa kad tako posložimo stvari, a ne možemo nikako drugačije, imamo osovinu zla Milanović – Dodik, koja je digitalizovana verzija Mate Bobana i Radovana Karadžića, a koja se prema genocidu i prema Bošnjacima misaono i identitetski odnosi identično kao i prva dvojica; od minimizacije, preko revizije, do rasizma.

U tim sumanutim narativima Bošnjaci smrde, hodža arlauče, Majke Srebrenice su stare, senilne i izmanipulisane, Potočari su vojno groblje, tabuti previše lagani, Bosna i Hercegovina je kalifat, a genocid je tek stvar poigravanja sa brojem mrtvih i politička odluka.

Pa je, zapravo, smireni ton u pismu baš “Majki Srebrenice“ zapravo najbolji odgovor koji je Milanović mogao dobiti i koji glasi:

“Poštovani predsjedniče Republike Hrvatske, jadno je i bijedno da jedan predsjednik države ‘koja je članica svih organizacija, kojih Bosna i Hercegovina nikad neće biti, sebi dozvoli ovakav vokabular. Živi Vi nama bili!”, u potpisu Munira Subašić te Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Ako se od ovoga čovjek ne postidi, nije čovjek. A Milanović ni stida, ni srama. Na konstataciju da je Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine podnesena krivična prijava zbog navodnog nijekanja zločina genocida u Srebrenici, predsjednik Hrvatske u huliganskom stilu reče da mu mogu “puvat'“, šta god to znači.

‘Možeš mrziti i lajati, ali nas ne možeš poreći’

I umjesto zaključka, navešću riječi Štefice Galić, novinarke i aktivistice iz Mostara, Hrvatice ako baš hoćete i sjajne osobe, koja bolje od svih zna kakav je život među radikalima i koja je na svojim plećima osjetila zlo dijela hrvatske nacionalističke politike, a koje je sublimirana danas u Milanoviću:

“Nosi se što dalje od Bosne i Hercegovine, sa svojom zoološkom mržnjom i kamenom iza leđa koji uvijek nosiš. Koga ćeš udariti sljedeći put?

Možeš mrziti i lajati iz straha, ali nas ne možeš poreći. Tu smo i ostat ćemo. Tebi i takvima usprkos! Ti nisi protivnik, ti si neprijatelj ove zemlje i njenih poštenih građana. Nesnosan slabić! Nitkov!…“

Eto, to je Zoran Milanović danas. Čovjek koji će nakon ovog mandata pasti u debeli zaborav, ali šteta, sramota i mulj su već tu.

Trovanje i zavađanje ljudi, zarad jednog nadobudnog čovjeka, koji nema kapaciteta da vodi mjesnu zajednicu, a kamo li državu, najskuplje će koštati upravo hrvatski narod u Bosni i Hercegovini, a onda i sve druge. Kako rekoše “Majke Srebrenice“: “Živi Vi nama bili!” A bruka i sramota traju dovijeka…

izvor: analitika.me

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

TRAGEDIJA RASTUŽILA BIH: Dječak krenuo na utakmicu, poginuo u saobraćajnoj nesreći…

U derventskom naselju Živinice jutros je došlo do teške saobraćajne nesreće u kojoj je poginula…

5 minuta ago

Mandatar MILOŠ Vučević tri sata obrazlagao ekspoze, poručio poslaniku Jovanoviću: Da danas imamo, izlaz na more lakše bi se borili za Kosovo, vi ste predali Crnu Goru… (foto, video)

Mandatar za sastav Vlade Srbije Miloš Vučević obratio se poslaniku Milošu Jovanoviću, Novi DSS, koji je spočitao srpskoj…

4 sata ago

DANILO Marunović: IDEJA SE NE MOŽE UHAPSITI! (foto)

Ne želim više nijednom da čujem "analizu" kako se ova zemlja uvijek iz pepela rađala,…

5 sati ago

NIKOLA Đurašković: MILOŠE Vučeviću, želja će te biti! (foto)

Đurašković je komentarisao izjavu mandatara za sastav Vlade Srbije Miloša Vučevića u kojoj je pomenuo…

5 sati ago

ADNAN Čirgić: Reakreditacija FCJK izuzetno važna, GORAN Danilović nije uspio da dovrši što je započela VESNA Bratić… (foto)

Nakon dobijene reakreditacije, ne očekujemo da će se za to vrijeme pritisci na FCJK obustaviti,…

6 sati ago

Ogorčenje u Hrvatskoj, ulica u PLJEVLJIMA nazvana po Branku Krvavcu: Crna Gora pošla tamo odakle je morala odavno pobjeći… (foto)

BRANKO Krvavac je pripadnik JNA. koji je stradao na dubrovačko hercegovačkom ratištu 23. oktobra 1991.…

6 sati ago

This website uses cookies.