IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BOJAN Zeković: PROTEST POKAZAO SNAGU građanske Crne Gore, sljedeći još snažniji…

Parlamentarni dijalog pokrenut je pod pritiskom Evropske unije i domaće javnosti zbog problema koje izaziva nerješavanje najvažnijih pitanja u Crnoj Gori, kazao je u emisiji “Pressing” funkcioner SDP- a Bojan Zeković.

“Kad ste sebi odredili sudbinu da služite tuđim interesima, prihvatili ste da ste potrošna roba. Njihova uloga je da kupe vrijeme i, gazeći Ustav, pokušaju da obezbijede vlast, mimo izbora i volje građana”, navodi Zeković.

Ističe da je protest pokazao snagu građanske, sekularne, multietničke i prozapadne Crne Gore, dodajući da će biti još masovnijih i snažnijih – sve do ispunjavanja cilja.

“Vjerujem da su tu poruku razumjeli i da će je još bolje razumjeti oni koji nastavljaju da, gazeći Ustav i bježeći od izbora, služe tuđim interesima i da će biti prinuđeni da odustanu od ponašanja koje trenutno demonstriraju”, ocjenjuje Zeković.

U Crnoj Gori imamo, dodaje, ostvarivanje agende predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

“Potpuno paralisan proces evropskih integracija, guranje Crne Gore u Otvoreni Balkan – što bi u suštini predstavljalo zatvorenu Evropsku uniju, potpisivanje tzv. Temeljnog ugovora i narastajuće nezadovoljstvo građana zbog nazadovanja u ekonomskom i svakom drugom smislu je polako narastalo”, navodi Zeković, dodajući da je uz sve to povod za izlazak građana na protest bilo usvajanje izmijenjenog Zakona o predsjedniku.

Čitaj još:   DETALJI TRAGEDIJE U BiH: Ubio bivšu suprugu u stubištu zgrade, troje djece bilo u stanu... (foto)

“Pokušaj da se kroz neustavne izmjene zakona i preuzimanja ustavnih ingerencija predsjednika države zgazi Ustav i vlada mimo volje građana je bila kap koja je prelila čašu. Na protestima se vidjelo da se brani vrijednosni sistem koji je duboko ugrožen”, ističe Zeković.

Komentarišući to što po četvrti put lokalni izbori u Šavniku nijesu uspjeli da se održe u regularnim okolnostima, Zeković kaže da nije riječ o ekscesu pojedinaca.

“Već imamo organizovanu namjeru političkih struktura. Poslanici DF-a su pohvalili ljude protiv kojih je pokrenut krivični postupak zbog kršenja izbornih prava”, dodaje Zeković.

Podsjeća da je aktuelni predsjednik Šavnika Jugoslav Jakić jedini nosilac liste koji je sve vrijeme bio stanovnik tog grada, dok su svi ostali tokom 2022. promijenili prebivalište.

izvor: gradski.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more