IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NOVI PAZAR: Broj zaposlenih i nezaposlenih skoro izjednačen… (foto, video)

Novi Pazar je godinama po stopi nezaposlenosti u vrhu republičke lestvice…

NOVI PAZAR: Sandžak, Ekonomija, vijesti, srijeda, 30- XI- 00: 24… NOVI PAZAR: Broj zaposlenih i nezaposlenih skoro izjednačen… (foto, video)

Prema podacima nadležnih institucija, stopa nezaposlenosti je iznad 50 odsto radno sposobnog stanovništva.

Tome je doprinela većina neuspelih privatizacija, među kojima su nekadašnji privredni giganti u tekstilnoj i obućarskoj proizvodnji, i izostanak direktnih investicija.

Od demokratskih promena 2000. godine, ovaj grad nije dobio nijednu direktnu investiciju. Osim zapošljavanja u lokalnoj administraciji, drugih većih zapošljavanja nema.

Broj proizvođača tekstila i obuće, odavno je, više nego prepolovljen. Bez obzira na to, njima nedostaje kvalifikovana radna snaga. Posebno je to izraženo kod proizvođača džinsa, kojima nedostaje hiljadu radnika.

Lokalna samouprava, u saradnji sa Filijalom Nacionalne službe zapošljavanja (NSZ), nastoji da kroz mnogobrojne programe subvencionisanja aktivnih mera zapošljavanja, pospeši zapošljavanje u ovom gradu.

Iz gradskog budžeta, svake godine, izdvajaju se znatna sredstva za aktivne mere zapošljavanja, u kojima prednost imaju programi samozapošljavanja i teže zapošljivih grupa.

Ove godine, iz gradskog budžeta, za Lokalni akcioni plan zapošljavanja izdvojeno je 15 miliona dinara. Za samozapošljavanje i teže zapošljivih grupa (mladi do 30 godina starosti, lica sa invaliditetom, Romi, stariji od 50 godina), planirano je šest miliona i devet miliona dinara je pomoć privrednicima kod poslovnih banaka i Fonda za razvoj.

Čitaj još:   NOVI PAZAR: TEŠKA SAOBRAĆAJNA NESREĆA...

BONUS VIDEO: Novom Pazaru uglavnom trebaju zanatlije

Preuzimanjem kamata kod poslovnih banaka, lokalna samouprava pomaže lokalnim privrednicima da stvore uslove za prijem novih radnika.

Prema poslednjim podacima novopazarske Filijale NSZ, u ovom gradu, posao traži oko 23 hiljade ljudi, a zaposleno je oko 25 hiljada.

Zbog ekspanzije izgradnje stambeno-poslovnih objekata, sada, su najtraženiji građevinski radnici svih profila. Nedostaju i profesionalni vozači, telefonski operateri, kuvari, konobari i pomoćni radnici u ugostiteljskim objektima.

Kada su u pitanju fakultetski obrazovani kadrovi, potražnja je za programerima, inženjerima informacionih tehnologija i mašinstva sa licencama, zatim lekari specijalisti i farmaceuti, stručnjaci za računovodsrvo, profesori stranih jezika, posebno nemačkog, profesori muzičkog, istorije, tehnike i tehnologije.

U naporima da se poveća broj zaposlenih, lokalna samouprava ne računa samo na sopstvena, već i na sredstva nadležnih ministarstava i inostranih institucija.

Nedavno je saopšteno, da je Novi Pazar dobio 55.000 eura za inovativna rešenja u zapošljavanju.

Reč je o bespovratnim sredstvima, koja su dodelili Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Nemačka agencija za saradnju (GIZ).

Novi Pazar se našao među osam lokalnih samouprava, u Srbiji, kojima su dodeljena ta bespovratna sredstva, u ukupnom iznosu od 400.000 eura.

Ova sredstva su, inače, dodeljena u okviru projekta „Podrška Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u pilotiranju inovativnih rešenja za zapošljavanje“.

Čitaj još:   MILE "šokiran scenama iz Banja Luke" čuj, JUČE BILO TERORA...

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

BONUS VIDEO Obeležen Dan oslobođenja  Novog Pazara

izvor Danas.rs

Nebo nije granica za ljubav i podršku najmlađima

Nebo nije granica za ljubav i podršku najmlađima Učenici petog Read more